L. Kojala įvertino, kas toliau galėtų laukti Ukrainos: Rusija dar nepanaudojo didžiosios dalies pajėgų

Pirmieji Rusijos veiksmai triuškinančio smūgio Ukrainai nesudavė, tačiau situacija artimiausiu metu bus tikrai sudėtinga, pažymi Rytų Europos studijų centro (RESC) vadovas Linas Kojala.

Ukraina.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukraina.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Leidykla<br>D.Umbraso nuotr.
Leidykla<br>D.Umbraso nuotr.
Linas Kojala.<br>D.Umbraso nuotr.
Linas Kojala.<br>D.Umbraso nuotr.
Ukrainos pajėgos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukrainos pajėgos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukraina pereina į visuotinės gynybos režimą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukraina pereina į visuotinės gynybos režimą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Leidykla<br>D.Umbraso nuotr.
Leidykla<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 25, 2022, 10:21 AM, atnaujinta Feb 25, 2022, 11:25 AM

Naujausiomis įžvalgomis apie situaciją Ukrainoje jis penktadienį pasidalijo savo socialinio tinklo paskyroje.

„Daugelis analitikų pastebi, kad Ukraina garbingai ginasi, o pirmieji Rusijos veiksmai triuškinančio smūgio nesudavė. Visgi pirmoji para traktuojama kaip įžanginė – Rusija dar nepanaudojo didžiosios dalies pajėgų, kurios buvo sutelktos aplink Ukrainą“, – vertino L.Kojala.

Pasak jo, šiuo metu matomos trys pagrindinės puolimo kryptys.

„Iš Baltarusijos Kijevo link; iš Krymo šiaurine kryptimi; taip pat Charkovo link. Būtent Charkovo apylinkėse, teigiama, vyksta intensyvūs mūšiai. Abi pusės neabejotinai patiria nuostolius (teigiama, kad Rusija galėjo netekti apie 30 tankų, 7 naikintuvų; Ukraina neteko bent 137 karių).

Panašu, kad Ukrainos priešlėktuvinės sistemos – vienas pirmųjų Rusijos taikinių – dar nėra eliminuotos, įskaitant ginant sostinę. Bet ore Rusija turi didelį pranašumą. Todėl viena didžiausių kovų vyksta dėl Antonovo oro uosto Kijevo apylinkėse, kurį, šio ryto pranešimais, vis dar kontroliuoja Ukrainos kariuomenė (vakar jis kurį laiką buvo prarastas)“, – feisbuke teigė ekspertas.

Pasak L.Kojalos, vienas iš galimų artimiausių dienų scenarijų gali būti toks, jog Rusijos specialiosios pajėgos siektų perimti vieno iš Kijevo oro uostų kontrolę ir sudaryti sąlygas bent 10 tūkst. desantininkų nusileidimui.

„Greta to vyktų kibernetinės atakos, energetinių tinklų sabatožas. Operacijos tikslas – nuversti Ukrainos politinę valdžią. Tokią informaciją, remdamasis Ukrainos šaltiniais, skelbia žurnalistas Michaelas Weissas.

Ukrainą gina šalies kariuomenė, kuri yra viena didžiausių Europoje – bet Rusija neabejotinai turi pranašumą. Todėl greta yra kitos pasipriešinimo formos. Dar sausio mėnesį JAV atvirai diskutavo apie būsimą palaikymą Ukrainos rezistencijai, kuri gerokai apsunkintų Rusijos užimtų teritorijų kontrolę, didintų kaštus. Šiandien – virtualus NATO Viršūnių susitikimas, kuriame bus sprendžiama dėl NATO rytinio flango atgrasymo stiprinimo. JAV dislokuoja Europoje papildomus 7 tūkst. karių ir technikos.

Kol kas papildomi pajėgumai atvyks į Vokietiją (antradienį Bidenas paskelbė apie 800 karių, atvyksiančių į Baltijos šalis, iš kurių dalis jau vakar atvyko į Latviją; taip pat Šiauliuose nusileido apginkluoti JAV kariniai orlaiviai F35, pratęsta JAV sunkiojo „3-66 Armor“ bataliono Lietuvoje rotacija).

Karo situacija apsunkina galimybes gauti patikimą ir kontekstualizuotą informaciją apie įvykius, todėl vertinimai turi būti atsargūs“, – rašė L.Kojala.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.