Politologai įvertino V. Zelenskio raginimus V. Putiną sėstis prie derybų stalo: vis dar bandoma apeliuoti į blaivų protą

Ukrainos vadovui Volodymyrui Zelenskiui penktadienį paraginus Rusijos vadovą Vladimirą Putiną sėstis prie derybų stalo, politologai nelinkę tikėti, kad, jei susitikimas ir įvyktų, tai pristabdytų Kremliaus karinę invaziją. Anot jų, nors V. Zelenskis vis dar siekia diplomatinėmis derybomis apginti savo šalies žmones, vis tik V. Putinas tokius siūlymus neketina vertinti rimtai.

V. Zelenskis.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 25, 2022, 5:07 PM, atnaujinta Feb 25, 2022, 7:47 PM

T. Janeliūnas: tai ne derybos, tai būtų kapituliacija

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) profesoriaus Tomo Janeliūno nuomone, panašu, kad V. Putinas ir V. Zelenskis susitikimo metu gali neturėti pakankamai bendrų vardiklių sėkmingoms deryboms.

„Labai nedaug bendrų vardiklių, nes, netgi tam, kad įvyktų derybos, Rusijos vadovai kelia sąlygą, kad Ukrainos karinės pajėgos visiškai nusiginkluotų ir pasiduotų. Šia prasme tai reikštų šalies okupaciją be pasipriešinimo. Tai ne derybos, tai būtų kapituliacija“, – penktadienį Eltai teigė T. Janeliūnas.

Jo teigimu, derybos galėtų vykti tik tuo atveju, jei V. Putinas sustabdytų šiuo metu vykdomus karinius veiksmus.

„Derybos gali būti tada, kai yra sustabdomi visi veiksmai ir jų metų įvyksta realios derybos dėl kažko. O kol kas čia yra pradiniai bandymai dar apeliuoti į blaivų protą, o Rusija kol kas nerodo ženklų, kad ji galėtų sustabdyti savo karinę agresiją“, – pridūrė jis.

Politologas neatmeta, kad V. Zelenskio mėginimai sėstis prie derybų gali būti sėkmingi, tačiau, jo teigimu, visų pirma reikėtų sulaukti teigiamos Rusijos reakcijos.

„Derybos yra visada gerai, jei jos sustabdo karinius veiksmus ir jei jos leidžia išsaugoti gyvybes. Zelenskis iš tikrųjų, kaip šalies vadovas, saugojantis savo piliečius, savo šalį, jis tikrai daro viską, kad išsaugotų žmonių gyvybes. Jis gali sakyti, jog derybos tik ir yra būdas tą padaryti. Bet reikia į tokį prašymą teigiamo Rusijos atsiliepimo. O kol kas reakcija nėra teigiama. Jei į tai būtų rimtai žiūrima, sąlygos apie apsiginklavimą nebūtų keliamos“, – svarstė T. Janeliūnas.

L. Jonavičius: norint išgelbėti gyvybes, verta išbandyti visus variantus

Tuo tarpu VU TSPMI politologas Laurynas Jonavičius mano, kad derėtis šalies vadovams yra tikslinga, vis tik, pabrėžia jis, tai gali padėti išgelbėti maksimalų gyvybių skaičių.

„Kalbėtis visada galima, bet yra daug kabliukų ir klaustukų, ką už tai bus pareikalauta paaukoti ir atsisakyti. Klausimas, kokiomis sąlygomis Putinas norės ar sutiks derėtis. Mes daugiau mažiau žinome, ko bus pareikalauta – įsipareigojimas niekad netapti NATO nare, ginkluotės atitraukimas ir daug kitų dalykų“, – teigė L. Jonavičius kartu pridurdamas, kad iniciatyva gali ir nesuveikti.

„Įsivaizduokite save Zelenskio vietoje, kuris yra atsakingas už savo žmonių, už ukrainiečių gyvybes. Turbūt jis darys viską, kad išgelbėtų maksimalų gyvybių skaičių. Norint išgelbėti gyvybes, verta išbandyti visus variantus, bet, vėlgi, nebūtinai jie visi suveiks“, – pridūrė jis.

ELTA primena, penktadienį V. Zelenskis paragino V. Putiną dar kartą sėstis prie derybų stalo.

„Noriu dar kartą kreiptis į Rusijos Federacijos prezidentą. Visoje Ukrainos teritorijoje vyksta mūšiai. Sėskime prie derybų stalo, kad sustabdytume žmonių žūtį“, – per spaudos konferenciją Prezidentūroje Kijeve sakė V. Zelenskis.

Maskva pareiškė esą pasirengusi vesti derybas su Kijevu tik tuo atveju, jei ukrainiečių pajėgos pasiduos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.