URM: Rusija nutekino medžiojamų asmenų sąrašą

Reaguodama į Rusijos veiksmus prieš Ukrainą, Lietuva sieks griežtesnių sankcijų, tarp kurių – „žaidimą galinčios pakeisti“ priemonės, teigė užsienio reikalų viceministras Mantas Adomėnas.

Mantas Adomėnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mantas Adomėnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mantas Adomėnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Mantas Adomėnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 25, 2022, 11:45 AM, atnaujinta Feb 25, 2022, 3:40 PM

„Iš karto kviesime priiminėti trečiąjį sankcijų paketą, kur kviečiame eiti į stipresnes sankcijas. Pirmiausiai, (atjungimas nuo – aut.past.) SWIFT, oligarchų ir jų šeimos narių sankcionavimas, ko dabar nėra. Ir apskritai reikia eiti ta linkme, kad Rusija turi būti izoliuota politiškai ir ekonomiškai, suspenduojama narystė tarptautinėse organizacijose.

Ir, labai svarbus žingsnis, kuris tikrai galėtų būti žaidimo pakeitimas – tai naftos ir dujų importo atsisakymas, nekalbant apie kitų finansinės rinkos sankcionavimų pilna apimtimi“, – pristatė M.Adomėnas.

Anot viceministro, Lietuva imsis veiksmų siekdama apsaugoti Rusijos ir Baltarusijos piliečius, bandančius priešintis autoritariniams režimams.

„Baltarusijos ir Rusijos pilietinės visuomenės, esančios Kijeve, situacija yra problemiška. Žinome apie sąrašus medžiosiamų asmenų, kuriuos Rusija nutekino. Imamės veiksmų, kad tie žmonės galėtų būti perkelti į Šengeno valstybes, į Europos Sąjungos valstybes, taip pat ir į Lietuvą“, – kalbėjo M.Adomėnas.

Priemonės, dėl kurių pavyko sutarti

Savo ruožtu M.Adomėnas pristatė antrąjį sankcijų Rusijai paketą, dėl kurio ketvirtadienį sutarė Europos Sąjungos šalių vadovai ir kuris penktadienį bus tvirtinamas Užsienio reikalų taryboje.

„Sankcijose yra tolesni eksporto ribojimų griežtinimai dvigubos paskirties (civilinės ir karinės – aut.past.) prekėms, technologijoms aviacijos srityje, energetikoje, ypač naftos gavyboje, elektronikai, finansų sektoriui.

Taip pat finansinės sankcijos, kurios apima 70 proc. Rusijos bankų rinkos ir valstybės valdomų kompanijų. Draudžiamas lėktuvų ar jų dalių ir įrangos pardavimas bei tiekimas Rusijai, ribojamas Rusijos priėjimas prie technologijų, ypač prie puslaidininkių ir naujausios kartos programinės įrangos. Sustabdomas diplomatinių ir tarnybinių pasų, vizų išdavimas Rusijos piliečiams.

Ir draudimas atvykti ir lėšų įšaldymas Rusijos Dūmos nariams, esminių sprendimų priėmėjams, susijusiems su Donecko ir Luhansko aneksijos įtvirtinimu. Draudimas prekybos ir verslo santykiams su Donecko ir Luhansko regionais, ir draudimas teikti paskolas Rusijos centriniam bankui“, – įvardijo viceministas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.