Per balsavimą dėl paramos Ukrainai susilaikęs S. Jakeliūnas sulaukė ir valstiečių kirčių: politikas laikosi savo įsitikinimų

Europarlamentaras Stasys Jakeliūnas susilaikė praeitą savaitę vykusiame Europos Parlamento (EP) narių balsavime dėl paramos Ukrainai. Jis teigė, kad Rusija negali būti sutramdyta vien tiekiant paramą Ukrainai.

Stasys Jakeliūnas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Stasys Jakeliūnas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Stasys Jakeliūnas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Stasys Jakeliūnas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Stasys Jakeliūnas<br>D.Umbraso nuotr.
Stasys Jakeliūnas<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-02-26 19:22, atnaujinta 2022-02-26 19:24

„Teiginys, kad Rusija gali būti sutramdyta ir įveikta teikiant paramą Ukrainai, man yra nepakankamas. Esminis dalykas yra tas, kad Ukraina realiai nelabai pajėgi atsilaikyti ir Rusija kita vertus gali imtis bet ko, ko ir dabar imasi, gali imtis dar masiškesnių ir drastiškesnių priemonių.

Baisu yra tai, kas vyksta, be abejo, bet ji nesustos, aš manau. Čia kyla rizika ne tik pačiai Ukrainai būti sunaikintai, bet ir platesniam konfliktui. Visas tas solidarumas ir palaikymas Ukrainos yra ir iš mano pusės, bet neįvertinus tų aspektų ir nesiekiant sprendimų, kurie atsižvelgtų ir į Rusijos raudonas linijas, paprasčiausiai yra pavojinga visam pasauliui“, – portalui lrytas.lt savo poziciją išsakė S.Jakeliūnas.

Europarlamentaras teigė nuomonę, kad ilgalaikis kelias vedantis į susitarimą būtų Ukrainos neutralumo pripažinimas.

„Aš manau, kad tai, kas dabar jau vyksta, kad ir Ukrainos prezidentas, bent jau vakarykštėmis naujienomis, buvo pasirengęs derėtis, kalbėtis su Rusija tiesiogiai ar netiesiogiai, tame tarpe ir dėl neutralaus Ukrainos statuso. Tai turbūt yra ilgalaikis ir tvarus kelias“, – dėstė politikas.

Jis pridūrė, kad Rusija yra pasirengusi iškentėti visas sankcijas ir sunkumus, todėl sprendimų reikėtų ieškoti kitur.

„Ukraina yra žymiai arčiau Rusijos: sienos dydis, visi kultūriniai ryšiai, istoriniai, religiniai ryšiai, jie žymiai artimesni yra. Jeigu ignoruosime Rusiją, branduolinę valstybę, kad ji gali būti įveikta. Mano vertinimu tai yra absoliučiai rizikinga ir turbūt neįmanoma. (...) Niekas tos Rusijos neįveiks, ji yra pasiruošusi kentėti sankcijas, badą, karą. Į tai aš ir atsižvelgiu“, – teigė S.Jakeliūnas.

Penktadienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga išplatino pranešimą, kad atsiriboja nuo EP nario S.Jakeliūno sprendimo susilaikyti balsavime dėl paramos Ukrainai.

„Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga oficialiai pareiškia, kad Europos Parlamento nario Stasio Jakeliūno balsas, susilaikant dėl skubaus Ukrainos finansavimo, nebuvo derintas su LVŽS.

Pažymime, kad Stasys Jakeliūnas nėra LVŽS narys ir balsuodamas dėl skubios paramos Ukrainai Europos Parlamente bei paaiškindamas balsavimo motyvus išreiškė savo, o ne LVŽS poziciją. LVŽS besąlygiškai palaiko visas paramos Ukrainai formas ir smerkia tautų apsisprendimo teisės ribojimus“, – rašoma LVŽS pranešime spaudai.

Pats Stasys Jakeliūnas taip pat sakė, kad nėra jokios partijos narys, todėl savo sprendimo nederino nei su partija, nei su kitais europarlamentarais.

„Tiek Europos parlamento, tiek bet kurio nacionalinio parlamento mandatas yra laisvas. Galima konsultuotis, bet sprendimai yra priimami individualiai, žmogus pats prisiima atsakomybę už savo sprendimą.

Kalbant apie partiją, tai aš nesu jokios partijos narys ir nebuvau niekada. Aš galiu informuoti partiją apie savo poziciją ir partija tą gali žinoti. Su Broniu Rope mes taip pat nuolat bendraujame, konsultuojamės jei reikia, bet šituo konkrečiu atveju jokių konsultacijų nevyko“, – tvirtino europarlamentaras.

Politikas taip pat minėjo, kad kitą savaitę vyksiančiame balsavime dėl pagalbos Ukrainai galėtų pakeisti savo ankstesnį sprendimą, tačiau viskas priklausys nuo sprendimų bei rezoliucijų formuluočių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.