Dėl Ukrainos narystės Europos Sąjungoje pasisakė jau aštuonios valstybės

Lietuva ir dar septynios Europos Sąjungos šalys reiškia paramą Ukrainos narystei Bendrijoje, pirmadienį pranešė Prezidentūra.

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ir Ukrainos Prezidentas Volodymyras Zelenskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ir Ukrainos Prezidentas Volodymyras Zelenskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 28, 2022, 10:05 PM

Kaip teigiama pranešime, Lietuvos, Lenkijos, Latvijos, Estijos, Čekijos, Slovėnijos, Bulgarijos ir Slovakijos prezidentai atviru laišku kreipėsi į ES valstybių vadovus ragindami juos palaikyti Ukrainos ES narystės prašymą, kuo skubiau suteikti šaliai kandidatės statusą ir pradėti derybų procesą.

„Esame tvirtai įsitikinę, kad Ukraina nusipelno, jog jai būtų skubiai pasiūlyta stojimo į Europos Sąjungą perspektyva. Todėl raginame Europos Sąjungos valstybes nares sutelkti didžiausią politinę paramą Ukrainai ir sudaryti sąlygas Europos Sąjungos institucijoms imtis veiksmų, kad Ukrainai nedelsiant būtų suteiktas Europos Sąjungos šalies kandidatės statusas ir pradėtas derybų procesas“, – rašoma prezidentų laiške.

Paramą Ukrainai dėl narystės ES išreiškė ir užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, telefonu kalbėjęs su ukrainiečių kolega Dmytro Kuleba.

„Išreiškiau tvirtą Lietuvos paramą Ukrainos kovai ir narystei ES. Mūsų nuomonės visiškai sutampa, kur turi plaukti Rusų karinis laivas ir ko reikia, kad jis ten nusigautų greičiau“, – tviteryje rašė ministras.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį pasirašė oficialų prašymą Europos Sąjungai priimti jo šalį į bloką, šiuo metu turintį 27 nares.

Sekmadienį Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen sužadino ukrainiečių viltis dėl spartesnės narystės, interviu naujienų kanalui „Euronews“ pasakiusi: „Jie yra vieni iš mūsų ir mes norime jų pas save.“

Vis dėlto, anot ES pareigūnų, jokios stojimo pagreitinta tvarka procedūros nėra. Šalių, norinčių įstoti į bloką, paprastai laukia ilgas ir sudėtingas procesas, dažnai apimantis dideles reformas ES standartams pasiekti.

Jos taip pat turi įrodyti, kad teisingai vykdoma šalių finansų politika ilgainiui leis įsivesti eurą.

Rusija praėjusią savaitę Ukrainoje pradėjo karą, sukėlusį pasibaisėjimą ir įtūžį visame pasaulyje.

Kremliaus sausumos pajėgos veržiasi į Ukrainą iš šiaurės – per Baltarusiją, taip pat rytų ir pietų, bet sulaukia įnirtingo ukrainiečių pajėgų pasipriešinimo. Ukrainiečių kariuomenė pirmadienį pareiškė, kad Rusijos kariai sumažino „puolimo tempą“.

Juos ginklais ir humanitarine parama remia Vakarų šalys, prieš Rusiją įvedamos sankcijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.