G. Nausėda ragina JT Žmogaus teisių tarybą dėl karo Ukrainoje veikti ryžtingiau

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pirmadienį paragino tarptautines organizacijas, įskaitant ir Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių tarybą, dėl karo Ukrainoje veikti ryžtingiau.

Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 28, 2022, 1:02 PM

„Negalime tyliai stebėti, kaip žmogaus teisės tampa karinės intervencijos įkaitėmis. Tarptautinės organizacijos, ypač Žmogaus teisių taryba, turi stiprinti savo pastangas. Turime būti ryžtingi ir greiti, nes tokie kariniai konfliktai sužlugdo žmonių likimus ir sunaikina daugybę nekaltų gyvybių“, – savo kalboje JT Žmogaus teisių taryboje pirmadienį sakė prezidentas.

Pasak jo, šiuo metu ypač svarbu griežtai laikytis pagrindinės Žmogaus teisių tarybos nuostatos, teigiančios, kad „niekas neturėtų būti paliktas nuošalyje ir nė viena žmogaus teisių neturėtų būti ignoruojama“.

„Kad šis tikslas būtų įgyvendintas, mes turime aktyviai veikti pasauliniu mastu. Turime glaudžiai bendradarbiauti su žmogaus teisių gynėjais ir pilietinės visuomenės nariais visur, kur jie jaučia grėsmę ar yra įbauginti“, – sakė G. Nausėda.

„Skyla į gabalus“

Savo kalboje Lietuvos prezidentas pabrėžė, kad Rusijos ir Baltarusijos puolimas nebuvo išprovokuotas.

„Šie bendri Rusijos ir Baltarusijos valdžios institucijų ir jų karinių pajėgų veiksmai yra niekingas nusikaltimas žmonijai. Jo poveikis žmogaus teisių padėčiai pasaulyje bus jaučiamas dešimtmečius“, – kalbėjo prezidentas.

„Tai pats baisiausias įvykis mūsų naujausių laikų istorijoje“, – pridūrė jis.

G. Nausėdos teigimu, tarptautinė taisyklėmis grindžiama tvarka pastaruoju metu „skyla į gabalus, o jos nuolaužos kelia grėsmę pasauliui, kokį mes jį pažįstame“.

„Kadangi vėl įsigali galios politika, mūsų pareiga – padėti aukoms ir atgrasyti agresorius. Turime užkirsti kelią tolesnei destabilizacijai“, – sakė prezidentas.

Rusija praėjusią savaitę Ukrainoje pradėjo karą, sukėlusį pasibaisėjimą ir įtūžį visame pasaulyje. Kremliaus sausumos pajėgos veržiasi į Ukrainą iš šiaurės – per Baltarusiją, taip pat rytų ir pietų, bet sulaukia įnirtingo ukrainiečių pajėgų pasipriešinimo.

Ukrainos kariuomenė pirmadienį pareiškė, kad Rusijos kariai sumažino „puolimo tempą“. Juos ginklais ir humanitarine parama remia Vakarų šalys, prieš Rusiją įvedamos sankcijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.