Informacinių karų ekspertas paaiškino, kaip atsirinkti tikrąją informaciją apie Rusiją ir Ukrainą

Besitęsiančiame kare tarp Rusijos ir Ukrainos svarbu turėti omenyje ne tik faktinę gynybą, bet ir informacinę. Informacinio saugumo ekspertas, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto docentas Mantas Martišius sakė, kad svarbiausia dabar yra atsirinkti tikrą informaciją.

Rusijos kariai žudo ukrainiečių civilius, tarp jų ir vaikus.
Rusijos kariai žudo ukrainiečių civilius, tarp jų ir vaikus.
Rusijos kariai žudo ukrainiečių civilius, tarp jų ir vaikus.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Rusijos kariai žudo ukrainiečių civilius, tarp jų ir vaikus.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Ukrainos kariai Charkovo regione.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Ukrainos kariai Charkovo regione.<br>Reuters / Scanpix nuotr.
Dezinformacija
Dezinformacija
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 28, 2022, 9:01 PM, atnaujinta Feb 28, 2022, 9:33 PM

„Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ informacinio saugumo ekspertas sakė, kad šiame begaliniame informacijos sraute susijusiame su Rusijos ir Ukrainos konfliktu svarbiausia savęs klausti, ar informacija, kurią skaitau, yra patikima.

„Pats paprasčiausias patarimas, kurį pabandykite sau pritaikyti. Paklauskite savęs, ar ten, iš kur jūs imate informaciją, ta informacija yra tikra. Ar tas kanalas nebuvo kažkada apsirikęs, ar jis neprikalba tokių dalykų, kurie vėliau nepasitvirtina. Jeigu jūs sėdite tokiame kanale, pagalvokite pasiieškoti kito kanalo.

Tos informacijos ir patikimų šaltinių yra be galo daug ir tikrai galite rasti, galite rasti įvairiomis kalbomis. Netgi ir rusų kalba yra kanalų, kurie vykdo redakcinę politiką, tikrina šaltinius, netgi jeigu paskelbia kažką ne taip, po to tai paneiginėja. (...)

Užduokite sau klausimą, ar tai tiesa, o vėliau, iš kur tas šaltinis atėjo. Jeigu kyla klausimų, tai turėkime sveiko skepsio“, – rekomendavo ekspertas.

M.Martišius sakė, kad nuo Ukrainos sėkmės šiame konflikte priklausys viso pasaulio požiūris į dabartinę santvarką.

„Nuo Ukrainos sėkmės arba nesėkmės priklausys ne tik tos šalies, bet ir viso regiono, pasaulio požiūris, ar dabartinė demokratinė, liberali, teise grįsta santvarka ir supratimas išlieka, ar keičiasi. Nauja realybė gali būti labai paprasta, jog tie, kas turi pakankamai galios, pakankamai tankų, jei jie nori, gali perbraižyti valstybių sienas, užiminėti ir nieko jiems už tai nebus.

Dėl to tikrai be galo svarbu, kad Ukraina atsilaikytų. Jeigu mes norime turėti demokratiją ir tą tarptautinę santvarką, kuri buvo pastaruosius laikotarpius“, – sakė VU KF docentas.

Anot jo, jei Ukraina palūžtų, tai paveiktų ir informacinį saugumą. Po tokio įvykio pasaulyje pasklistų aiški žinia, kad vakarai yra bejėgiai.

„Čia vienas iš tokių informacinio saugumo dalykų. Jeigu Ukraina krenta labai greitai, Rusija pasako aiškiai visam pasauliui ir visiems žmonėms, kad sankcijos nieko neveikia, vakarai yra impotentai, negalintys išspręsti to klausimo ir JAV nebėra pagrindinis žaidėjas pasaulyje“, – kalbėjo M.Martišius.

Kalbėdamas apie paramą, kurią galime suteikti šiomis dienomis, M.Martišius užsiminė ne tik apie finansus ar humanitarinę pagalbą, bet ir apie galimybę apriboti Rusijos informacinę įtaką.

„Dar vienas pavyzdys, jeigu kalbame apie informacinius dalykus, tai yra tokia kompanija „Alphabet“, jai priklauso „Google“ ir „Youtube“. Tai yra privati kompanija, kuri gali savo nuožiūra išjungti, pavyzdžiui, Rusijos valstybinių kanalų paskyras. Tai mes galime tą paraginti padaryti“, – siūlė specialistas.

Informacinio saugumo ekspertas kalbėjo, kad tokie raginimai gali užtrukti, tačiau tiek su jais, tiek su sankcijomis skirtomis Rusijai, turime būti pasiryžę kovoti ilgesniam laikotarpiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.