R. Liubajevas: karo pabėgėlių srautai vis didėja

Šiuo metu Lenkijos pasienyje su Ukraina esantis Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas teigia, kad kol kas karo pabėgėlių srautas iš Ukrainos vis didėja. Jis pažymi, kad, siekiant paspartinti į Lenkiją siekiančių patekti ukrainiečių patikrą, Ukrainos pasieniečiams Lietuva perdavė šiam procesui paspartinti reikalingą techniką.

Rustamas Liubajevas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rustamas Liubajevas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 2, 2022, 1:53 PM

„Atvykome suderinti veiksmų su Lenkijos kolegomis, siekiant padėti ukrainiečiams. Mes perdavėme Ukrainos pasieniečiams mūsų tarnybos paruoštą paramą, įvairių kompiuterių, nes šiuo metu mūsų kolegos, Ukrainos pasieniečiai, identifikavo poreikį turėti daugiau mobilių stočių tam, kad pagreitintų patikrinimą prie valstybės sienos išvykstantiems Ukrainos piliečiams“, – Eltai teigė šiuo metu Lenkijos ir Ukrainos pasienyje esantis R. Liubajevas.

VSAT vadas teigia, kad ši technika turėtų padėti Ukrainos pasieniečiams suvaldyti vis labiau didėjančius karo pabėgėlių srautus, siekiančius patekti į Lenkijos Respubliką.

„Jeigu vertinsime situaciją nuo Rusijos agresijos pradžios, tai tie srautai nuolat auga, jie auga ne tik prie Ukrainos ir Lenkijos sienos, tie srautai auga taip pat ir prie kitų sienų su Europos Sąjungos šalimis, tai yra ir prie Slovakijos sienos, prie Vengrijos, Rumunijos. Taip pat srautai auga ir prie Moldovos sienos. Tie srautai tikrai didėja ir tikrai didės“, – pažymėjo jis.

Tuo tarpu Lenkijos pasieniečiai, R. Liubajevo teigimu, susidariusią situaciją pasienyje valdo sėkmingai.

„Lenkijos kolegos susitvarko su situacija, aišku, matome, kad nemažai padeda Lenkijos kolegoms ir savanoriai. Situacija yra visiškai kontroliuojama“, – patikino jis.

R. Liubajevas teigia, kad susitikimo su Lenkijos pasieniečiais metu derinami veiksmai, kaip prisidėti prie situacijos Lenkijos-Ukrainos pasienyje stabilizavimo.

„Planuojame aptarti su savivaldybių atstovais. Kadangi pabėgėlių centrai įsteigti vaivadijose, tai mes planuojame susitikti ir su vaivadijų atstovais ir pamatyti galimybę informuoti pabėgėlius, kurie atvyksta iš Ukrainos, kad taip pat gali sulaukti paramos ir pagalbos Lietuvoje, nukreipti dalį iš tų pabėgėlių į Lietuvą“, – sakė jis.

VSAT vadas teigia, kad taip pat ketinama kalbėtis su Lietuvos ambasada Kijeve, šiuo metu perkelta į Lenkijos pasienį su Ukraina, dėl Lietuvos atstovo paskyrimo, kuris galėtų koordinuoti veiksmus su Lenkijos kolegomis.

„Mes šiandieną planuojame labai konkrečiai aptarti techninius klausimus ir artimiausiu metu skirsime žmogų. Tai greičiausiai bus Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnas, koordinatorius, kuris nuolat bus prie sienos su Ukraina ir koordinuos veiksmus, teiks informaciją pabėgėliams ir mums, kadangi šios informacijos mums kartais trūksta“, – informavo R. Liubajevas.

Praėjusios savaitės ketvirtadienį Rusija pradėjo agresyvų ir tarptautinės bendruomenės pasmerktą karinį įsiveržimą į Ukrainą. Vakarų bendruomenė, į tai reaguodama, Rusijai paskelbė labai griežtas sankcijas ir ekonominę bei karinę paramą Ukrainai.

Nuo tada, kai Rusija užpuolė Ukrainą, JT duomenimis, į kaimynines šalis pabėgo 677 000 žmonių. Apie pusę jų atvyko į Lenkiją, antradienį Ženevoje sakė JT pabėgėlių reikalų komisaras Filippas Grandis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.