Buvęs kariuomenės vadas mano, kad Trečiasis pasaulinis karas jau prasidėjo

Trečiasis pasaulinis karas jau prasidėjo, o Vakarų valstybės turėtų kuo greičiau apsispręsti, kiek ilgai dar galima laukti, įsitikinęs buvęs Lietuvos kariuomenės vadas Jonas Vytautas Žukas.

Vytautas Jonas Žukas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vytautas Jonas Žukas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vytautas Jonas Žukas<br>D.Umbraso nuotr.
Vytautas Jonas Žukas<br>D.Umbraso nuotr.
Karas Ukrainoje<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Scanpix/AFP nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Scanpix/AFP nuotr.
Karas Ukrainoje<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vytautas Jonas Žukas<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Jonas Žukas<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Mar 3, 2022, 1:59 PM, atnaujinta Mar 3, 2022, 2:24 PM

Apie tai jis ketvirtadienį kalbėjo LRT RADIJO laidoje „LRT Aktualijų studija“.

Ukraina nori neskraidymo zonos ir prašo didesnės Vakarų valstybių paramos, tad J.Žukas svarstė, jog ryžtingų sprendimų bet kuriuo atveju reikės.

„Aišku, kad reikia, bet tai yra politiniai sprendimai. NATO tiesiog vengia įsivelti į tą konfliktą. <..> Jeigu prasidės kiliminiai bombardavimai ir prasidės masinės žmonių žūtys, kažką daryti vis tiek reikės, ir kažkokie nauji sprendimai turės būti padaryti. Šiuo metu jų trūksta dėl to, kad vengiama eskaluoti konfliktą, kuris gali turėti labai didelių pasekmių visiems – ir Vakarų pasauliui, ir visai žmonijai“, – kalbėjo buvęs kariuomenės vadas.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Deividas Šlekys pridūrė, kad politiškai neskraidymo zonos paskelbimas būtų NATO aljanso įstojimas į tiesioginį karą su Rusija, tad reikėtų suprasti politines ir karines tokio sprendimo pasekmes.

„Vakarų lyderiai, aš manau, apie tai galvoja, bet jie tai palieka kaip labai paskutinę opciją. Įsivaizduokime, jei rytų Ukrainoje koviniai veiksmai juda taip, kaip juda, ir palengva rytų Ukraina ties Dnepru bus atskirta nuo vakarų Ukrainos – visa rytų Ukraina tarsi tampa vienu dideliu įkaitu, kur Rusijos nacionalinė gvardija muša, kankina vietinius gyventojus, kurie daro politinį pasipriešinimą, palengva mažėja maisto – mes tai matome iš tolo kasdien. Ar mes tikrai sėdėsime ir nieko nedarysime? Aišku, kad ne“, – teigė D.Šlekys.

J.Žukas savo ruožtu tvirtino, kad Trečiasis pasaulinis karas jau prasidėjo, tad kiekvienas politikas turėtų apsispręsti, ką daryti toliau.

„Prasidėjo tas karas ir mes puikiai žinome iš istorijos – lygiai ta pati istorija buvo 1939 metais, kai buvo užpulta Lenkija, ir kai Vakarų valstybės, tokios kaip Prancūzija ir Britanija, paskelbė karą Vokietijai, bet tame kare nedalyvavo. Tai tiesiog buvo panaši analogiška situacija, ir ko sulaukėme 1940 metais – sulaukėme to paties karo su Prancūzija ir Britanija prieš Vokietiją, kuris buvo pralaimėtas. Labai daug panašių dalykų ir analogijų.

Reikia apsispręsti vienu aiškiu klausimu NATO ir visiems politikams – ką darome? Ar einame iki galo? Dabar yra toks dviprasmiškas elgesys ir galvojimas, kad galbūt kažkas atsitiks su Putinu – gal jis bus nuimtas arba Rusijos visuomenė sukils ir ta problema savaime išsispręs – tegul Ukraina čia pakariauja, o mums kraštutinių priemonių imtis nereikės. Aš manau, kad reikės. Ir dabar reikia apie tai galvoti labai aiškiai, ne iki kurios ribos eisime, o kad eisime iki paskutinės ribos. Ir turbūt tai yra pats realiausias scenarijus“, – dėstė Žukas.

Pasak jo, visada reikia ruoštis pačiam blogiausiam variantui, tačiau Vakarai to nedaro, o tik bando „išlošti laiko“.

„Matau, kad dabar to nėra daroma, tiesiog bandoma išvengti, išlošti laiko, kad gal jie patys ten kaip nors be mūsų pagalbos, o mes iš tos situacijos išsisuksime. Manau, kad istorija mus moko visai kitų dalykų“, – pridūrė buvęs kariuomenės vadas.

Savo ruožtu D.Šlekys taip drąsiai pasauliniu karu to dar nepavadintų. Jo manymu, pasauliniu karu tai bus galima vadinti tada, kai į jį įsitrauks visi kontinentai.

„Su visa pagarba Europai, Europa yra tik pasaulio dalis – kai jau Kinija, Indija ar Australija pradės kažką šnekėti, tada jau tikrai bus pasaulinis. <...> Kol kas tai yra regioninis konfliktas Europoje, kuris, mano manymu, jau vyksta tarp Vakarų ir Rusijos. <...>

Vakarai kol kas dar nėra įstoję į aktyviąją kovinę fazę, bet visa kita – logistika, parama, ekonominė ir finansinė, ji jau aktyvuota, jau šia prasme Vakarai yra kare su Rusija. Rusija jau traktuoja, kad mes esame kare su ja. Šiuo atveju net nesvarbu, kaip mums atrodo, jie jau mano, kad Vakarai su jais kovoja“, – aiškino D.Šlekys.

Pasak jo, vos prieš savaitę nei Vakarų lyderiai, nei visuomenė netikėjo, kad karas bus, o jis prasidėjo kovine faze, todėl visiems sukėlė psichologinį šoką.

„Pirmiausia reikia apsiprasti prie idėjos, kad jau kažkas nori kariauti, ir kariauja. Ir tada reikia prieiti prie tos antros minties, kad mes neišvengiamai irgi turėsime žengti tą žingsnį. Per savaitę du emocinius šokus patirti turbūt niekas nenori, ir turbūt dėlioja laike ir nukelia kuo ilgiau priimti tam tikrus galutinius sprendimus.

Bet manau, kad negalės nei Vakarų visuomenės, nei politikai žiūrėti per CNN ir BBC transliuojamas nekaltų žmonių žudynes ir kančias, ką tikrai matysime, jei leisime Ukrainą apsupti – nelaikys mūsų psichologija, bus kažkokie veiksmai“, – kalbėjo karo ekspertas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.