EP delegacija ragina užtikrinti iš Baltarusijos atvykusių migrantų teises Lietuvoje

Lietuvoje lankęsis Europos Parlamento (EP) Piliečių laisvių, teisingumo ir vidaus reikalų komiteto delegacijos pirmininkas Chuanas Fernandas Lopesas Agilaras ketvirtadienį paragino šalyje esančių neteisėtų migrantų teises.

Pasienis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pasienis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2022, 5:13 PM

Kovo 1-3 dienomis Latvijoje ir Lietuvoje apsilankiusi delegacija vertino prieglobsčio prašytojų padėtį šiose šalyse bei situaciją pasienyje su Baltarusija, kur statoma tvora.

„Žmonės tose įstaigose, kurias aplankėme, siunčia žinutę, kad Europos Sąjungos teisė turi būti patobulinta“, – žurnalistams sakė pirmininkas.

„Matėme situacijų, kurios iš esmės turi būti pagerintos. Šie žmonės turi teisę į teisinį atstovavimą, savo teisių žinojimą, paaiškinimus jiems suprantama kalba. Jie turi teisę į medicininę pagalbą, būti apžiūrimi reguliariai, ypač pažeidžiami asmenys – naujagimiai, maži vaikai, su kuriais kalbėjomės, nėščiosios. Tai situacija, į kurią turime atkreipti dėmesį“, – sakė CH. F. L.Agilaras.

Jo teigimu, konkretų rūpestį kelia dažnas atvykstančiųjų sulaikymas ir tinkamo rūpesčio stoka pažeidžiamiems asmenims.

„Mes suprantame, kad Lietuva ir Latvija susidūrė su didžiuliais sunkumais. Suprantame, kad tokių momentų nebuvo tikėtasi. (...) Tai jūsų kaimynas, bet ir mūsų visų kaimynas“, – sakė pirmininkas.

Anot delegacijos pirmininko, svarbu įvertinti, jog žiemą migrantų skaičiai pasienyje nuslūgo, tačiau orams pagerėjus nereikėtų atmesti galimybės, jog statistika gali šoktelėti.

Ch. F.L. Agilaras pabrėžė, jog išorinės Lietuvos ir Latvijos sienos yra ir išorinės ES sienos, todėl sienų apsauga ir iššūkiai šiame procese yra visos sąjungos rūpestis.

„Mes pripažįstame, kad abi šalys paskutiniais metais susidūrė su labai specifiniais naujais iššūkiais, atsižvelgiant į priešišką Baltarusijos režimo elgesį ir labai išaugusį atvykėlių skaičių. Tačiau savo susitikimų ir diskusijų metu įsitikinome, kad reikia daugiau pastangų, jog būtų užtikrintas ES teisės aktų reikalavimų, ypač Bendrosios Europos prieglobsčio sistemos ir Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos laikymasis, vykdant veiksmus pasienyje ir įgyvendinant atvykstančiųjų priėmimo bei prieglobsčio procesus“, – kalbėjo komiteto pirmininkas.

Delegacijos nariai abiejose šalyse susitiko su Vidaus reikalų ministerijos, pasienio tarnybų, tarptautinių organizacijų atstovais, taip pat nevyriausybinių organizacijų, dirbančių migracijos ir žmogaus teisių srityje, atstovais. Lietuvoje delegacija susitiko ir su Seimo kontroliere.

Nuo pernai prasidėjusio migrantų iš Artimųjų Rytų bei Afrikos antplūdžio į Lietuvą per Baltarusiją neteisėtai pateko daugiau nei 4,2 tūkst. užsieniečių. Vakarų šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.

Sienos kontrolė Lietuvos pusėje tebevykdoma sustiprintu režimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.