G. Landsbergis JT Žmogaus teisių tarybos debatuose kėlė Rusijos atsakomybės klausimą

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ketvirtadienį Jungtinių Tautų (JT) Žmogaus teisių tarybos debatuose dėl žmogaus teisių padėties Ukrainoje kėlė Rusijos atsakomybės klausimą.

Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2022, 6:00 PM

„Būtent dabar Ukrainos žmonėms reikalinga visa įmanoma parama ir pagalba, o agresorė Rusija ir ją remianti Baltarusija turi būti patrauktos atsakomybėn. Be to, itin svarbu užtikrinti, kad civiliai gyventojai, bėgantys nuo Rusijos agresijos, turėtų saugų humanitarinį koridorių“, – sakė nuotoliniu būdu debatuose Ženevoje dalyvavęs ministras.

Ministras G. Landsbergis savo pasisakyme JT Žmogaus teisių tarybos skubiuosiuose debatuose reikalavo veiksmingų tarptautinių mechanizmų Rusijos atsakomybei dėl karo prieš Ukrainą, pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM).

Ministras atkreipė dėmesį, kad tuo metu, kol vyksta tarptautinės diskusijos, „Ukrainoje žmonės ne tik ginasi nuo brutalios Rusijos agresijos kovodami už savo valstybę, jie kovoja už tarptautinės tvarkos, sukurtos iš Antrojo pasaulinio karo pelenų, išlaikymą“.

„Tebesitęsianti Rusijos karinė ataka pažeidžia visus tarptautinės teisės principus, žudomi civiliai, naikinama miestų infrastruktūra, negailint darželių ir ligoninių. Pasekmės žmogaus teisių ir humanitarinei situacijai Ukrainoje bus milžiniškos“, − teigė ministras G. Landsbergis.

G. Landsbergis priminė, kad prieš kelias dienas Europos Žmogaus Teisių Teismas nurodė Rusijos Vyriausybei imtis laikinųjų apsaugos priemonių − susilaikyti nuo karinių išpuolių prieš civilius gyventojus ir civilius objektus bei nedelsiant užtikrinti medicinos įstaigų, personalo ir greitosios pagalbos transporto priemonių saugumą rusų kariuomenės puolamoje ar apgultoje teritorijoje.

Ministras G. Landsbergis paragino JT ŽTT kartu su tarptautine bendruomene aktyviau inicijuoti atskaitomybės mechanizmus, kad kaltininkai būtų nubausti už karą ir jo pasekmes.

Kremlius praėjusią savaitę įsiveržė į Ukrainą ir pradėjo karą, sukėlusį pasibaisėjimą ir įtūžį visame pasaulyje. Vakarai į tai atsakė sankcijomis Rusijai ir įvairia parama Ukrainai, įskaitant ir karinę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.