I. Šimonytė nepritaria D. Grybauskaitės pareiškimui: raginimus įsitraukti į karą pavadino neatsakingais

Rusijos pajėgoms atakavus didžiausią Europoje Zaporižios atominę elektrinę, premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad tai galėtų būti priežastis dar griežtesnių sankcijų įvedimui. Tiesa, ministrė pirmininkė ramina Lietuvos gyventojus, tvirtindama, kad šalies institucijos nestebi radiacinio fono pakitimų. Tačiau Rusijos grėsmę regione Vyriausybės vadovė mato kaip ilgalaikę.

Ingrida Šimonytė ir Dalia Grybauskaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė ir Dalia Grybauskaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-03-04 09:56, atnaujinta 2022-03-04 10:22

„Darbas dėl sankcijų yra nuolatinis. Manau, kad šita nauja aplinkybė, skirtingai nuo civilizuotų kraštų kariuomenių, kurios nešaudo į tokius objektus, kaip ligoninės ar atominės elektrinės, Putino kariaunai nėra jokių apribojimų. Manau, kad tai yra labai svarbi aplinkybė, į kurią taip pat bus atsižvelgta“, – tvirtino I.Šimonytė.

Anot jos, šis klausimas bus keliamas penktadienį Briuselyje vyksiančioje Užsienio reikalų ministrų taryboje.

„Aš tik norėčiau nuraminti Lietuvos žmones, nes matau, kad tos informacijos ir tokio nerimo yra. Tikrai mūsų institucijos nestebi jokio radiacinio fono pakitimo. Situacija yra akylai stebima“, – atkreipė dėmesį premjerė.

Ukrainos pagalbos tarnybos penktadienį pranešė, kad užgesino gaisrą Zaporižios atominėje elektrinėje, kilusį po Rusijos kariuomenės apšaudymo. „6 val. 20 min. gaisras Zaporižios AE Enerhodare buvo užgesintas. Aukų nėra“, – feisbuke paskelbė pagalbos tarnybos.

Regioninės karinės administracijos pranešime patvirtinama, kad gaisras jėgainėje buvo užgesintas, o 1-ojo reaktoriaus skyrius apgadintas, tačiau tai neturi įtakos bloko saugumui.

Ukrainos valstybinė branduolinio reguliavimo inspekcija savo tinklalapyje nurodė, kad didžiausios Europoje „Zaporižios atominės elektrinės teritorija yra okupuota Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų“.

Vietos pareigūnai patikino Tarptautinę atominės energijos agentūrą (TATENA), kad „būtinoji“ elektrinės įranga nebuvo paveikta, o radiacijos lygis yra normalus. „Radiacinės situacijos pokyčiai neregistruoti“, – pabrėžė Ukrainos valstybinė branduolinio reguliavimo inspekcija.

Rusijos grėsmę mato kaip ilgalaikę

Ministrė pirmininkė penktadienį po susitikimo su Lietuvoje viešinčiu Europos Komisijos (EK) nariu Thierry Bretonu sakė Rusijos grėsmę matanti kaip ilgalaikę.

„Rusijos grėsmę matau kaip ilgalaikę. Ir manau, kad taip ją dabar matome visi. Todėl tie sprendimai, apie kuriuos kalbame, yra ne tik trumpalaikiai sprendimai, orientuoti į dabartinį momentą, bet ir į ilgalaikius sprendimus, kurie keičia saugumo situaciją.

Tai leidžia Europos Sąjungai judėti maksimalaus atsiribojimo nuo V.Putino režimo kryptimi“, – pažymėjo premjerė.

Raginimus įsitraukti į karą vadina neatsakingais

I.Šimonytė nenorėjo komentuoti kadenciją baigusios prezidentės Dalios Grybauskaitės pareiškimo, kad karą gali sustabdyti tik karas, nes sankcijos Rusijos prezidento Vladimiro Putino esą nesustabdys. Tačiau ji pabrėžė, kad tokie ir panašūs pasisakymai yra neatsakingi.

„Prezidentės Grybauskaitės pasisakymų aš nenorėčiau komentuoti. Galiu tik tiek pasakyti, kad diskusijos apie oro erdvės uždarymą ir t.t. reikštų, jog NATO tiesiogiai įsitraukia į karinį konfliktą. Man atrodo, kad visi raginimai NATO įsitraukti į karinį konfliktą dabar nėra atsakingi“, – įsitikinusi ministrė pirmininkė.

Kadenciją baigusi prezidentė šią savaitę savo feisbuko paskyroje pasidalijo įrašu, kuriame teigė:

„Karą sustabdyti gali tik karas, kuris jau prasidėjo. Nereikia apsimetinėti ir mėginti nuraminti savo sąžinę Ukrainai tiekiant tik ginklus ir dar pavėluotai. Už mus karą kariauja Ukrainos žmonės, jos vaikai pridenginėja mus nuo putino beprotybės“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.