Vyriausybė paskyrė 40 mln. eurų NATO sąjungininkų priėmimui organizuoti

Vyriausybė penktadienį paskyrė per 40 mln. eurų NATO sąjungininkų priėmimui Lietuvoje organizuoti.

Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 4, 2022, 6:10 PM

Papildomi asignavimai iš skolintų lėšų skiriami sąjungininkams siunčiant daugiau karių į Lietuvą dėl Rusijos pradėto karo Ukrainoje.

Papildomų karių į Lietuvą atsiuntė Vokietija, Jungtinės Valstijos, Jungtinė Karalystė ir kitos šalys.

Kremlius praėjusią savaitę įsiveržė į Ukrainą ir pradėjo karą, sukėlusį pasibaisėjimą ir įtūžį visame pasaulyje. Vakarai į tai atsakė sankcijomis Rusijai ir įvairia parama Ukrainai, įskaitant ir karinę.

G. Landsbergis NATO užsienio reikalų susitikime: saugumo situacija reikalauja keisti požiūrį į aljanso gynybos planavimą

Kovo 4 dieną užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis dalyvavo neeiliniame NATO užsienio reikalų ministrų susitikime Briuselyje, Belgijoje, kuriame, kartu su aljanso partnerių Suomijos ir Švedijos užsienio reikalų ministrais bei Europos Sąjungos (ES) vyriausiuoju įgaliotiniu užsienio ir saugumo politikai Josepu Borrelliu, aptarta dramatiškai pasikeitusi saugumo situacija Europoje, NATO atsako ir paramos Ukrainai koordinavimas.

Užsienio reikalų ministrai diskutavo apie Rusijos ir Baltarusijos agresijos prieš Ukrainą pasekmes NATO bei ES šalių saugumui. Pasak ministrų, Rusijos pajėgų įvykdytas Zaporožės branduolinės jėgainės apšaudymas kelia didžiulį nerimą.

„Rusijos atakos prieš branduolinius objektus Ukrainoje gali pasikartoti. Tarptautinė bendruomenė turi siekti saugumo zonų aplink branduolinius objektus Ukrainoje įtvirtinimo“, − pabrėžė ministras G. Landsbergis.

Sąjungininkai vieningai sutarė dėl būtinybės kuo skubiau sustiprinti atgrasymo ir gynybos laikyseną aljanso rytinio flango šalyse.

„Labai vertiname sąjungininkų papildomų pajėgų dislokavimą Lietuvoje. Radikaliai pakitusi saugumo situacija reikalauja keisti požiūrį į aljanso gynybos planavimą ir užtikrinti didesnius priešakinės gynybos pajėgumus mūsų regione“, − pabrėžė G. Landsbergis.

Ministrai taip pat sutarė tęsti ir stiprinti finansinę, karinę ir humanitarinę paramą Ukrainai, bei išreiškė poreikį apjungti tarptautinės bendruomenės pastangas dėl humanitarinių koridorių sudarymo karo pabėgėliams.

Po ministrų susitikimo, G. Landsbergis susitiko su Lenkijos užsienio reikalų ministru Zbigniewu Rau. Susitikime aptartos dvišalio bendradarbiavimo gynybos ir saugumo srityje stiprinimo iniciatyvos ir parama Ukrainai.

„Siekiame pakelti strateginę Lietuvos ir Lenkijos partnerystę į naują lygį. Vardan bendro mūsų šalių saugumo turime glaudžiau konsultuotis gynybos klausimais ir veikti išvien“, − sakė ministras G. Landsbergis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.