Buvęs kariuomenės vadas įvertino V. Putino perspėjimą Baltijos šalims: reiškia tik vieną dalyką

Maskvai įspėjus Vilnių, Rygą ir Taliną dėl jų atsakomybės už „įsiplieskusią antirusišką psichozę“, buvęs kariuomenės vadas Valdas Tutkus teigia, kad šis Rusijos diktatoriaus Vladimiro Putino žingsnis pirmiausiai parodo jo pačio baimę.

Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Valdas Tutkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Valdas Tutkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Irpinė.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Irpinė.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Mar 7, 2022, 6:34 PM, atnaujinta Mar 8, 2022, 9:05 PM

Protestai neliko nepastebėti

rusija-jau-atvirai-grasina-lietuvai-ir-kelia-reikalavimus-uz-isisiautejusia-rusofobija-laukia-atsakas-22618416"="">rusija-jau-atvirai-grasina-lietuvai-ir-kelia-reikalavimus-uz-isisiautejusia-rusofobija-laukia-atsakas-22618416"" target="_blank">Šeštadienį išplatintuose oficialios Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovės Marijos Zacharovos komentaruose rašoma, kad „Įspėjame Vilnių, Rygą ir Taliną dėl atsakomybės už jų išprovokuotos antirusiškos psichozės pasekmes“.

Aiškinama, kad „ant Rusijos pilamos melo, šmeižto ir klastočių srutos“. Pastebėti ir Lietuvoje, Latvijoje bei Estijoje vykstantys protestai prieš Rusijos invaziją į Ukrainą, kurie pavadinti „bakchanalijomis aplink Rusijos diplomatines atstovybes“.

„Dabartinė situacija kelia didžiulį nerimą. Pastarosiomis dienomis mūsų diplomatinės atstovybės ne kartą sulaukė skambučių su įvairaus pobūdžio grasinimais, taip pat fiksuojame vis dažnesnes chuliganiškas akcijas, įskaitant mitingus prie pat ambasadų, šių šalių žurnalistai atvirai ragina „apgulti“ mūsų diplomatines atstovybes. Tokios akcijos faktiškai jau prasidėjo aplink Rusijos ambasadą Vilniuje“, – sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai.

M.Zacharova pažymėjo, kad Rusija atidžiai stebi, ar šiuo metu „įsisiautėjusi rusofobija“ nepasireiškia masiniu rusakalbių Baltijos šalių gyventojų persekiojimu.

Reiškia tik vieną

Buvęs kariuomenės vadas Valdas Tutkus „Lietuvos ryto“ televizijai kalbėjo, kad tokie pareiškimai skirti Rusijos visuomenei, tačiau pirmiausiai išduoda V.Putino baimę.

„Jei V.Putinas toks drąsus, kodėl nieko nesako apie Vokietiją, Prancūziją – ten šimtai tūkstančių žmonių. Jis išsirinko Baltijos valstybes. Tai irgi yra strateginė klaida, nes mes nesame tik Baltijos valstybės – mes esame Aljanso nariai. Šiuo atveju skirtumo Aljansui nėra – Vokietija, Lietuva, Latvija, Estija ar Lenkija.

Aš matau žmogų, kuris kaip strategas, mąstytojas, planuotojas pagarbos man tikrai nekelia“, – kalbėjo V.Tutkus.

„Jei pravesime analogą, tai visi diktatoriai yra bailiai. Istoriškai nerasite nė vieno diktatoriaus, gal išskyrus Cezarį, kuris pats kovėsi, bet paprastai jie siunčia kautis kitus, o jie – gale“, – pridūrė jis. V.Putino baimes, anot jo, išduoda ir atstumų laikymasis, koronaviruso baimė.

Buvęs kariuomenės vadas tikino, kad V.Putino tikslas, šiame kontekste minint tik Baltijos šalis, yra aiškus.

„Dabar Rusija yra labai sudėtingoje situacijoje. Žmonės jau pajuto sankcijas, oligarchai jau pajuto. Nepasitenkinimas pačioje Rusijoje tylus, bet jis jau kilo.

Dabar V.Putinui reikia parodyti, kad viskas vyksta pagal planą ir kad jis nieko nebijo, greičiausiai dėl to jis išsirinko Baltijos šalis – muš mažiuką. Tačiau tai rodo jo didelį bailumą – iš vienos pusės jis Kremliui pritariantiems rusams nori parodyti, kad jis ryžtingas, turi planą ir viskas vyksta pagal jį, kad jis prieš nieką nesustos. Iš kitos pusės jis bijo kalbėti apie tas valstybes, kurios jam gali atsakyti taip pat.

Manau, kad mūsų politikai irgi turėtų atsakyti taip pat – mes esame Aljanso nariai, jau ne kartą sakiau, kad tikiu Aljansu, tikiu 5-uoju straipsniu, matau, ką NATO daro, todėl šioje vietoje gerbiamas Vladimiras Vladimirovičius vėl prašovė“, – įsitikinęs V.Tutkus.

Planas nepavyko

Nepaisant to, ką skelbia V.Putinas, buvęs kariuomenės vadas įsitikinęs, kad rusų planas Ukrainoje nepavyko. „Jeigu viskas pagal planą, tai planas šiek tiek nevykęs“, – pabrėžė generolas.

„Daryti prielaidą, kad rusai planavo užstrigti, matyt, nelabai teisinga. Charkovas yra rusakalbis miestas, bet jo teritorijoje Rusijos kariuomenė per visas 11 dienų nepasistūmė nė per šimtą metrų. Jie stovi vietoje.

O garsieji „katilai“, kuriais visi gąsdina, ypač Rusijos žiniasklaida, kad tuoj apsups – taip ir neapsupo. Desanto išsodinti Pietuose taip ir nepavyko. Prie Nikolajevo išsodintas desantas buvo visas sunaikintas – iš jo 300 karių yra sužeisti, kuriuos dabar ukrainiečiai gydo“, – vardijo V.Tutkus.

Klausimai dėl naikintuvų

V.Tutkus svarstė, kad NATO sprendimas neuždaryti oro erdvės virš Ukrainos, nepaisant ukrainiečių prašymų, vis dėlto yra teisingas.

Jo teigimu, oro erdvės uždarymas be tiesioginio NATO įsitraukimo į karą nėra įmanomas, kadangi Ukraina greičiausiai nebeturi savo aviacijos – Rusijos bombų smūgiai buvo atlikti per visus Ukrainos karinius oro uostus, kuriuose buvo dislokuota aviacija.

„Ukrainos problema ta, kad jų visi strateginiai punktai Rusijai yra žinomi absoliučiai tiksliomis koordinatėmis, dar iš tarybinių laikų – aerodromų neperneši“, – kalbėjo V.Tutkus.

„Jeigu Ukraina turėtų savo aviaciją, kadangi tai yra Ukrainos teritorija ir jos dangus, jie galėtų skelbti neskraidymo zoną priešiškoms pajėgoms. Bet jie šiandien neturi priemonių, kuriomis galėtų įgyvendinti šį skelbimą. Iš jų pusės tai būtų žingsnis, kuris niekur neveda“, – pastebėjo jis.

Vis dėlto, sekmadienį JAV paskelbta žinia, jog šalis „aktyviai dirba“ dėl susitarimo su Lenkija, jog ši nusiųstų sovietinių karo lėktuvų Ukrainai, o mainais gautų JAV naikintuvų, V.Tutkaus teigimu, Ukrainai būtų reikšminga.

„Tai ženkliai padėtų Ukrainai. Sovietinė technika yra kaip reikalas pasenusi, bet ji nėra visiškai bloga. Jei ji būtų skiriama, būtų skiriamas ne laužas, bet suremontuota, sutvarkyta“, – dėstė jis.

Naikintuvai, šturmo lėktuvai ir kovos sraigtasparniai, pasak V.Tutkaus, Ukrainai labai padėtų, tačiau pagrindinis klausimas – kaip šią techniką reikėtų pristatyti.

„Jei naikintuvas pakyla iš Lenkijos ir skrenda į Lvivo oro uostą ir pakeliui jį atakuoja rusų lėktuvai, o lenkai atsako, tai suveikia straipsnis, jog NATO valstybės teritorija yra panaudota vienos iš kariaujančių pusių interesui, ir rusai vienareikšmiškai traktuotų kaip įsivėlimą į karą“, – pabrėžė V.Tutkus.

Vis dėlto, buvęs kariuomenės vadas neabejoja, kad kelių naikintuvų pristatymui Ukrainai, NATO tiesiogiai neįsitraukiant į karą, yra – turėtų skristi tik Ukrainos pilotai, tik iki artimiausio Ukrainos oro uosto, naktį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: komentarai apie Vilniuje besibaigiančias karines pratybas