M. Navickienė neigia dezinformaciją, kad į Lietuvą atvykusiems ukrainiečiams už paslaugas teks susimokėti

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė griežtai neigia Visagine pasirodžiusią informaciją, neva nuo karo bėgantys ukrainiečiai už Lietuvoje suteiktas paslaugas turės susimokėti patys. Ministrė taip pat prašo visų žmonių, priimančių ukrainiečius, palydėti juos iki registracijos centrų, kad valstybė galėtų jais tinkamai pasirūpinti.

Karas Ukrainoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Monika Navickienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Monika Navickienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Scanpix/Reuters nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Scanpix/Reuters nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Alytus<br>G.Prapuolenytės-Leonavičienės nuotr.
Alytus<br>G.Prapuolenytės-Leonavičienės nuotr.
Monika Navickienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Monika Navickienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Monika Navickienė<br>T.Bauro nuotr.
Monika Navickienė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

2022-03-08 12:26, atnaujinta 2022-03-08 13:11

„Išgirdau iškreiptos informacijos aspektų būtent Visagine, kad tam tikrai grupei Ukrainos karo pabėgėlių sakoma, kad laikino gyvenimo statusas kažkaip įpareigos tuos žmones po to atsiskaityti su priimančia šalimi ar padengti kažkokias išlaidas. Tai yra netiesa ir kviečiu mus visus būti atspariems galimai propagandai, melui ir netiesai.

Visos paslaugos, kurias gauna atvykę ir užsiregistravę žmonės, yra nemokamos, tiems žmonėms nereikės už nieką atsiskaityti, mes juos priglausime, pasirūpinsime, suteiksime reikiamas paslaugas, ir, kai karas baigsis, visi žmonės galės saugiai grįžti į savo kilmės šalis.

Yra įvairių bandymų iškraipyti informaciją, kuri yra pateikiama, tai šitoje vietoje yra labai svarbu, kad mes sakytumėme taip, kaip yra“, – kalbėjo M.Navickienė.

Ministrė antradienį lankėsi Visagine, kur susitiko su čia apgyvendintais vaikais iš Ukrainos. Pora dešimčių vaikų iš globos namų karo niokojamoje Ukrainoje apgyvendinti Visagino šeimos ir vaiko gerovės centre.

Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vadovės, čia šiuo metu apgyvendintas 21 vaikas, visi jie priklauso vienai globėjų šeimai.

„Čia gyvena vaikai su globėjo šeima – visi jie yra vienos globojančios šeimos vaikai. Jie visi rado saugią aplinką ir saugų prieglobstį, juos atlydėjo, kaip vaikai patys sako, jų tėtis, o mama dirba atsakingą darbą ir negalėjo jų palikti, ji dirba ligoninėje ir rūpinasi maistu. Girdisi vienintelis noras, kad kuo greičiau viskas pasibaigtų ir vaikai galėtų saugiai sugrįžti į savo šalį“, – aiškino ministrė.

Atvyksta ir nelydimos ukrainiečių atžalos

Ji tvirtino jau kalbėjusi su Ukrainos socialinės apsaugos ministre, su kuria aptarė ir nelydimų nepilnamečių klausimą. Ministrė pabrėžė, kad su Ukraina keisis atvykstančių nelydimų vaikų sąrašais.

„Matome, kad atvažiuojančių grupių nelydimų nepilnamečių yra daug, ir jų laukiame dar daugiau. Iš visų atvykstančių į Lietuvą žmonių apie 40-45 proc. yra vaikų, jų tarpe yra nemažai nepilnamečių, tai sutarėme su ministre, kad keisimės atvykstančių vaikų sąrašais, ir pasirašysime susitarimą, kad vaikai čia yra laikinai tol, kol jei galės grįžti į Ukrainą pasibaigus brutaliai Putino invazijai“, – teigė M.Navickienė.

Pasak ministrės, karo pabėgėliai, ypač vaikai, susiduria su daugybe rizikų, tad labai svarbi misija yra pasirūpinti visais.

„Aš dar kartą raginu visus žmones, kurie padeda atkeliauti Ukrainos pabėgėliams į Lietuvą, rūpintis tuo, kad institucijos žinotų, kur yra tie žmonės, ypač vaikai, kad galėtumėme suteikti reikiamas paslaugas ir užtikrinti tų vaikų saugumą, žinoti, kur jie yra, kad vėliau jie galėtų saugiai grįžti namo“, – dėstė M.Navickienė.

Pasak jos, matoma, kad žmonės į Lietuvą patenka įvairiais būdais, tad prašo ukrainiečių registruotis, o lietuvių – padėti ukrainiečiams pasiekti registracijos centrus.

Kol kas registruotis dėl vaikų globos ministerija neberagina.

„Žinau, kad berniukas, kuriam reikėjo globos, jau rado savo laikinus globėjus Lietuvoje. Kol kas papildomai registruotis neraginame, nes virš 400 šeimų jau turime sistemoje, kurie gali priimti vaikus laikinai globoti. Akcentuoju, kad nekalbame apie įvaikinimą, kalbame apie laikiną pasirūpinimą tada, kai jiems labiausiai reikia“, – pažymėjo ministrė.

Iš Ukrainos globos namų į Lietuvą yra atvykę 64 vaikai, didesnė dalis jų apgyvendinta Trakuose, kiti – Visagine.

Taip pat atvykęs 31 vaikas su savo šeimos nariais, šeši vaikai atvyko pas Lietuvoje gyvenančius giminaičius.

Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, Lietuvoje pradėti registruoti žmonės, galintys laikinai globoti iš Ukrainos atvyksiančius beglobius vaikus, tokių žmonių jau užsiregistravo 222.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.