Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius V. Šiliauskas įtariamas kyšininkavimu Meras Visvaldas Matijošaitis įžvelgia kryptingą puolimą, tačiau nušalino direktorių

Trečiadienį pradėtas ikiteisminis tyrimas, kuriame Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius 44 metų Vilius Šiliauskas įtariamas kyšininkavimu, o vienos statybų bendrovės direktorius – papirkimu.

Vilius Šiliauskas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vilius Šiliauskas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 9, 2022, 11:55 AM, atnaujinta Mar 9, 2022, 5:01 PM

Šį ikiteisminį tyrimą atlieka STT Kauno valdybos pareigūnai, tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Šio skyriaus vyriausiasis prokuroras Tomas Staniulis tikino negalintis atskleisti daug bylos aplinkybių, nes šiuo metu atliekami procesiniai veiksmai.

Pasak prokuroro, o dėl kardomosios priemonės V.Šiliauskui bus sprendžiama ketvirtadienį, o statybų įmonės vadovo statusas byloje gali pasikeisti bet kurią akimirką. 

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius galimai priėmė iš bendrovės direktoriaus kyšį už palankumą sudarant statybų ir susijusių darbų rangos sutartis bei jas administruojant.

Šiuo metu vyksta procesiniai veiksmai, kratos Kauno miesto savivaldybėje, įtariamųjų gyvenamosiose vietose.

Trečiadienį vidurdienį buvo sulaikytas tik vienas įtariamasis – tai V.Šiliauskas.

2019 metais jis dalyvavavo rinkimuose į Kauno tarybą su Kauno mero Visvaldo Matijošaičio suburtu visuomeniniu rinkimų komitetu „Vieningas Kaunas“. 

„Tyrimas susijęs su žinomu objektu Kaune, tyrime minima suma tikrai įspūdinga“, – naujienų portalui lrytas.lt kalbėjo tyrimui artimas šaltinis. 

Tyrimui vadovaujantis prokuroras Ričardas Gailevičius atsisakė atskleisti tyrime figūruojančią statybos bendrovę ir jos vadovo tapatybę.

„Šiuo metu vykdomi intensyvūs tyrimo veiksmai, aplinkybės geriausiai žinomos tik tyrėjui, todėl reikia palaukti rezultatų“, – BNS teigė prokuroras.

Anot jo, kyšis, įtariama, buvo perduotas trečiadienio naktį, tą pačią dieną pradėtas ir ikiteisminis tyrimas.

R. Gailevičius atsisakė įvardyti įtariamo kyšio sumą, tik teigė, kad ji yra ženkliai didesnė nei 250 MGL (12,5 tūkst. eurų).

Tai laikoma didelės vertės kyšiu, už kurio davimą ar priėmimą Baudžiamajame kodekse numatytos griežčiausios bausmės.

Su V. Šiliausku BNS susisiekti nepavyko, administracijos direktoriaus telefonas yra išjungtas.

„Šis žmogus nebe pirmą kartą sulaukia puolimo savo adresu. Ne taip seniai kai kam neįtiko jo nedarbinė veikla bitininkaujant, bet ten po ilgo tyrimo jokių pažeidimų institucijos nenustatė. 

Šitų skundų autoriai visiems gerai žinomi – jų vieši komentarai kalba patys už save. 

Matyt, nepavykus iš pirmo karto, dabar siekiama susidoroti antru bandymu, pasitelkiant kitokią sritį.

Šiuo metu laukiame oficialios informacijos. Vos tik ją gavę, priimsime sprendimus“, – trečiadienį po pietų pareiškė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Kauno mero patarėjas Tomas Jarusevičius BNS patvirtino, kad savivaldybėje lankėsi STT pareigūnai ir administracijos direktoriaus kabinete atliko procesinius veiksmus.

„Esame pasirengę bendradarbiauti su pareigūnais, pateikdami jiems visą reikiamą informaciją“, – sakė jis.

Trečiadienį, pasak patarėjo, V. Šiliausko darbo vietoje nebuvo. Vakarpo V.Matijošaitis paskelbė, kad administracijos vadovas nušalinamas nuo pareigų.

„Visą dieną laukėme oficialaus pranešimo iš pareigūnų, popiet patys kreipėmės į Specialiųjų tyrimų tarnybos Kauno valdybą. Prašėme pateikti informaciją, kuria remiantis galėtume daryti būtinus sprendimus.

Tačiau telefonu atsiliepusi STT Kauno padalinio sekretorė paaiškino tik tai, kad vadovas atostogauja, o jį vaduojantys kolegos labai užsiėmę – kelis kartus pasiūlė kreiptis į spaudos atstovą Vilniuje. 

Ilgiau laukti nebegalime – išgirdome, ką tyrimui vadovaujantys prokurorai kalba žiniasklaidoje. Todėl priėmiau sprendimą nušalinti direktorių nuo pareigų“, – teigė Kauno meras V.Matijošaitis.

Primename, kad asmuo gali būti atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės už papirkimą, jeigu iš jo buvo reikalaujama kyšio ar provokuojama duoti kyšį ir jis, tiesiogiai arba netiesiogiai pats ar per tarpininką pasiūlęs ar pažadėjęs duoti arba davęs kyšį, per įmanomai trumpiausią laiką, bet ne vėliau negu iki jo pripažinimo įtariamuoju, savanoriškai apie tai pranešė teisėsaugos institucijai.

Asmenys, iš kurių galėjo būti reikalauta ar provokuota duoti kyšį ir / ar galintys turėti šiam tyrimui reikšmingos informacijos, kviečiami susisiekti su STT Kauno valdyba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.