L. Kasčiūnas: metų pabaigoje Lietuva galės priimti mažiausiai 7 tūkst. sąjungininkų karių

Šių metų pabaigoje Lietuva bus pasiruošusi priimti mažiausiai 7 tūkst. sąjungininkų karių, o naujai steigiamame Rūdninkų poligone jau bus galima pradėti pirmąsias pratybas, sako Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas Laurynas Kasčiūnas.

Laurynas Kasčiūnas<br>T.Bauro nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>T.Bauro nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 9, 2022, 12:44 PM

„Tai, kad susiję su sąjungininkų apgyvendinimu, yra 3X800, brigados dydžio vienetui parengta, su viskuo, ką mes turime, ir su šituo nauju projektu, 2022 metų pabaigoje mes jau galėsime priimti mažiausiai 7 tūkst. sąjungininkų“, – trečiadienį BNS sakė L. Kasčiūnas.

Seimo NSGK ir Užsienio reikalų komitetai trečiadienį uždarame posėdyje aptarė Lietuvos pasirengimą priimti NATO karius šalyje bei naujo Lietuvos kariuomenės poligono steigimo Rūdninkuose eigą.

Vyriausybė praėjusią savaitę skyrė 40 mln. eurų naujoms stovykloms sąjungininkų kariams įrengti, iš viso trijose stovyklose galės apsistoti apie 2,4 tūkst. karių – po 800 kiekvienoje iš jų. Naujos stovyklos atsiras Kazlų Rūdoje, Marijampolėje ir Pabradėje.

„Tai jau labai stiprus priimančios šalies pajėgumų gerinimas, žinia, kad pajudėjom labai smarkiai ir judam į priekį, ir labai svarbu, kad tam pritaria skirtingų politinių jėgų atstovai“, – po komitetų posėdžio pažymėjo L. Kasčiūnas.

Taip pat siekiant paskubinti Rūdninkų poligono steigimo darbus Seime planuojama priimti specialų įstatymą, informavo komiteto pirmininkas.

„Bus rengiamas specialus poligono įstatymas ir tikimės, kad jis buvo parengtas dar kovo mėnesį. Kalbat su skirtingų frakcijų nariais jaučiam palaikymą, kad reikia kuo greičiau padaryt, ir, jei viskas pavyks, bus ir pripažinimas ypatingos valstybinės svarbos projektu“, – teigė L. Kasčiūnas.

Anot jo, specialus įstatymas leistų greičiau atlikti poligono steigimo darbus. „Įstatymo reikia tam, kad pagreitintume visas procedūras, turim gerą pavyzdį su fiziniu barjeru, vadovaujamės panašia logika, ir tikimės, kad kai kurias pratybas Rūdninkų poligone bus galima pradėti jau šiais metais“, – sakė L. Kasčiūnas.

Jo teigimu, naujai steigiamo poligono „visiškas funkcionalumas bus pasiektas 2023 metais“.

Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkė Laima Liucija Andrikienė po komitetų posėdžio BNS sakė, kad ruošiant infrastruktūrą priimti sąjungininkų karius „sparčiai judama į priekį“.

„Tai, ką mes šiandien išgirdome, matome, kad judame iš tiesų sparčiais tempais ir po 4–5 savaičių turėsime kokybiškai visai kitą situaciją. Darbai, kurių reikia, bus atlikti, bet, kadangi posėdis uždaras, negaliu kalbėti apie detales“, – sakė URK pirmininkė.

Pernai apsispręsta, kad naujasis kariuomenės poligonas bus steigiamas netoli Rūdninkų kaimo Šalčininkų rajone, dabartinėje Viešojo saugumo tarnybos treniruočių vietoje.

Tarp didžiausių NATO sąjungininkų karinių vienetų Lietuvoje yra 2017 metais dislokuotas Vokietijos vadovaujamas tarptautinis ir Pabradėje pastaruosius trejus metus rotuojamas JAV batalionai.

Pastarosiomis savaitėmis sąjungininkai atsiuntė į Lietuvą papildomas pajėgas, reaguodami į prastėjančią saugumo situaciją regione ir Rusijos invaziją į Ukrainą.

Po kelis šimtus papildomų karių Lietuvoje dislokuoja Vokietija ir Jungtinės Valstijos, mažesnėmis apimtimis prisidėjo Nyderlandai, Norvegija, Jungtinė Karalystė.

Dabar Lietuvoje yra per 3 tūkst. sąjungininkų karių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.