Politikai apie sumaištį sukėlusią Z. Šličytės kalbą: po išpiltų pamazgų į salę sugrįžti nebesinorėjo

Aukščiausios Tarybos deputatės Zitos Šličytės Seimo Kovo 11-osios salėje pasakyta kalba neliko nepastebėta. Signatarų klubo deleguotos atstovės žodžiai dalį ceremonijos svečių privertė palikti salę, apgailestavimą socialiniuose tinkluose reiškia ir politikai.

 Skandalą sukėlusi signatarės Zitos Šličytės Seimo Kovo 11-osios salėje pasakyta kalba neliko nepastebėta.<br> Lrytas.lt koliažas
 Skandalą sukėlusi signatarės Zitos Šličytės Seimo Kovo 11-osios salėje pasakyta kalba neliko nepastebėta.<br> Lrytas.lt koliažas
 Z.Šličytė<br> V.Skaraičio nuotr.
 Z.Šličytė<br> V.Skaraičio nuotr.
 Z.Šličytė<br> V.Skaraičio nuotr.
 Z.Šličytė<br> V.Skaraičio nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius<br>T.Bauro nuotr.
Tomas Vytautas Raskevičius<br>T.Bauro nuotr.
 Z. Šličytė
 Z. Šličytė
Aušrinė Armonaitė<br>T.Bauro nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen<br>T.Bauro nuotr.
Rasa Juknevičienė<br>T.Bauro nuotr.
Rasa Juknevičienė<br>T.Bauro nuotr.
 Z. Šličytė<br> Stop kadras
 Z. Šličytė<br> Stop kadras
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Mar 11, 2022, 12:11 PM, atnaujinta Mar 11, 2022, 1:11 PM

Laisvės partijos, kuriai kalbos metu skriejo bene daugiausiai kritikos, pirmininkė Aušrinė Armonaitė teigė, kad „pyktis, tamsa, neapykanta gyvena tarp mūsų ir gauna aukščiausias tribūnas“, tačiau ragino neprarasti vienybės.

„Po Kovo 11 salėje išpiltų pamazgų į salę sugrįžti nebesinorėjo. Bet tai nesąžininga kitų kalbėtojų, atlikėjų, žmonių, kuriuos šventinę dieną norime pagerbti atžvilgiu. Pyktis, tamsa, neapykanta gyvena tarp mūsų ir gauna aukščiausias tribūnas. Ir jeigu neatstovėsim laisvės ir pagarbos žmogui idėjų, Putinui net nereikės mūsų užpulti, kad žiaurumas paimtų viršų ir taptume mažąja rusija.

Už šviesą, laisvę, džiaugsmą ir drąsą! Vardan tos“, – rašė A.Armonaitė.

Dėl deputatės kalbos apgailestavo ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Pasak jos, „vieno žmogaus žodžiai tėra vieno žmogaus žodžiai“.

„Atsiprašau visų, mylinčių ir gerbiančių laisvę bei lygiateisiškumą. Suprantančių žmogaus teisių, kaip pamatinių vertybių reikšmę demokratiškai valstybei. Dėl to, ką šiandien teko išgirsti iš Istorinės Seimo salės.

Mes esame tokie, kokie esame. Turime tokias ydas, kokias turime ir to nepaslėpsi. O ir nereikia.

Vieno žmogaus žodžiai tėra vieno žmogaus žodžiai, jeigu jie neranda atgarsio kituose. Tik nuo mūsų ir nuo mūsų vaikų priklausys, kiek pagarbos tikrai laisvai, nesuvaržytai ir stereotipų nesmaugiamai ateičiai bus mūsų šalyje. Mes jau pasiekėme, kad šviesos šiandieninėje Lietuvoje yra kur kas daugiau nei pagiežos. Tai mes šiandien ir švenčiame. Šviesą ir laisvę“, – kalbėjo V.Čmilytė-Nielsen.

Kalba papiktino ir socialdemokratą Algirdą Sysą.

„Be žodžių, jei taip trumpai ir aiškiai. Čia buvo ne šaukštas, o kibiras deguto į visą šventę. Aš manau, kad galima apie viską kalbėti, bet yra laikas ir vieta, ir kontekstas. Manau, kad čia buvo didelė klaida kalbėti tokią kalbą tokios šventės proga.

Visgi Signatarų klubas turėtų jausti tam tikrą atsakomybę už tai, ką daro“, – portalui lrytas.lt sakė A.Sysas.

Savo poziciją išsakė ir Laisvės partijos narys, Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Tomas Vytautas Raskevičius.

„Tai, kas ką tik nuskambėjo Seime Kovo 11-osios salėje, primena, kodėl aš esu Seimo narys ir ką turiu nuveikti. Atsiprašau visų, kurie turėjo to klausytis“, – teigė T.V.Raskevičius.

Kritiką reiškė penktadienį būtent dėl šios kalbos Signatarų klubą palikusi europarlamentarė Rasa Juknevičienė.

„Man gėda. Zita Šličytė, kalbėdama Kovo 11-osios posėdyje kaip deleguota Signatarų klubo, tikrai nėra deleguota visų signatarų ir tikrai nėra ir mano vardu deleguotas žmogus.

Man labai apmaudu ir gėda už jos kalbą – ne laiku ir ne vietoje. Ukrainos karo akivaizdoje yra sunkiai suvokiama, kai galima taip nesusivokti realybėje ir spjaudytis neapykanta“, – apgailestavo R.Juknevičienė.

Primename, jog Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienos proga Kovo 11-osios Akto signatarų klubo deleguotai Zitai Šličytei sakant kalbą ir pradėjus piktintis „Lietuvos homoseksualizacija“ dalis parlamentarų ir svečių paliko Kovo 11-osios salę.

„Apmaudu, kad politikos madas dabar diktuoja palaidą gyvenimo būdą propaguojanti Laisvės partija“, – kalbėjo signatarė.

Jai pradėjus piktintis pernai Kaune, Laisvės alėjoje, vykusiomis homoseksualių asmenų eitynėmis, ir priminus apie daugiatūkstantinį Šeimų maršą Vingio parke, Vilniuje, salėje kilo triukšmas.

„Ar dar žodžio laisvė demokratinėje Lietuvoje galioja?“ – klausė Z. Šličytė.

„Kam nepatinka mano kalba, prašome, išeikite“, – paragino ji.

„Tiek prakaito išliejo ne tik komerciniai kanalai, bet ir nacionalinis transliuotojas LRT, daugelis politikų bei visokio plauko samdomų ir gerai apmokamų leftistų, siekdami įtikinti visuomenę, kad homoseksualų paradas Kaune būktai yra grožio ir gėrio fiesta, o Šeimų sąjūdžio mitingas – kažkokių tamsuolių, atsilikėlių sambūris.

Tokia ciniška ir įžūli Lietuvos homoseksualizacija jau turi ir, be abejo, turės ateityje neigiamas pasekmes visuomenės vienybei bei sutarimui“, – sakė Z.Šličytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.