Paramos fondas kviečia aukoti pinigus maistui Ukrainos gyventojams pirkti: paaiškino, kodėl geriau skirti eurą, o ne duoti produktų

Naujas paramos ir labdaros fondas „Maistas Ukrainai“ kviečia aukoti pinigų, už kuriuos Rusijos užpultos Ukrainos gyventojams būtų skiriama parama maistu.

Ukrainos vėliavėlės. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ukrainos vėliavėlės. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Austėja Masiokaitė-Liubinienė, BNS

Mar 16, 2022, 4:31 PM

Iniciatyvai logistinę paramą tiekia lietuviško kapitalo maisto prekių parduotuvių tinklas „Novus“, daugiausia veikiantis Kyjive, o paramą sostinės gyventojams dalija Raudonojo kryžiaus savanoriai, kurie maisto nuneša iki slėptuvių, taip pat sunkiai judantiems žmonėms.

„Ukrainos mažmeninės prekybos tinklas „Novus“ kartu su partneriais – verslais, kurie yra neabejingi Ukrainai, pradėjo teikti paramą jau trečią dieną po karo pradžios: aukodavo produktus, organizuodavo tiekimą, logistiką“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė labdaros ir paramos fondo „Maistas Ukrainai“ vadovas Nerijus Udrėnas.

Jo teigimu, poreikis yra nepalyginamai didesnis, todėl gyventojai prašomi prisidėti prie šios iniciatyvos ir paremti ją pinigais.

„Reikalingiausia parama yra pinigais, nes galima nupirkti tas prekes greičiau, pigiau perkant didmeninėmis kainomis ir tada ta parama greičiau pasiektų žmones, kuriems reikia“, – sakė fondo vadovas.

„Euras paaukotas atneš didesnę naudą negu kad jūsų pastangos dabar rinkti produktus iš lentynų, juos fasuoti“, – kalbėjo N. Udrėnas.

Pasak jo, šiuo metu Ukrainos sostinėje yra likę daug žmonių, kurie neturi galimybių išvykti, jiems sunku pasirūpinti savimi.

Parduotuvių tinklą „Novus“ valdančios įmonės direktorius Gintautas Pavalkis pasakojo, kad šiuo metu veikia apie trečdalis parduotuvių.

„Turėjome iki karo 92 parduotuves, dabar, kaip suprantu, turime 90“, – sakė jis.

Iš jų veikia apie 65-68 pardutuvių. Iš maždaug 8,2 tūkst. darbuotojų, kuriuos turėjo prieš karą, bendrovė ryšį turi su maždaug puse.

Pasak G. Pavalkio, iniciatyva padėti žmonėms gimė spontaniškai, o susikooperavę su fondu ir Raudonuoju kryžiumi jie siekia, kad ši parama būtų labiau struktūruota.

„Sunkumas – degalai ir pačių vilkikų kiekis. Trečia yra įvairūs eismo judėjimo apribojimai. Kad įsivaizduotumėte, 500 kilometrų, turime informaciją, važiavo 28 valandas“, – pasakojo tinklo vadovas.

„Novus“ parduotuvės Ukrainoje taip pat toliau aptarnauja klientus, jie gali jose įsigyti maisto produktų. Tinklo komercijos direktorė Dariia Ivanchenko pasakojo, jog šiuo metu labai sudėtinga rasti tiekėjus: dalis jų užsidarė, kiti – prarado sandėlius.

Fondo duomenimis, iki šiol Kyjivo gyventojus pasiekė 17 sunkvežimių su maistu ir būtiniausiomis prekėmis. Juose – 40 tonų šviežių vaisių ir daržovių, 100 tūkst. litrų aliejaus, 50 tūkst. litrų švaraus vandens, 6 tūkst. vienetų maisto prekių. Taip pat šokoladas, pieno produktai, konservai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.