Atsargos pulkininkas apie Ukrainą pasiekusią Vakarų siuntą: tai galėtų pakeisti visą karo situaciją

Vakarų valstybių ukrainiečiams pastarosiomis dienomis pristatytos oro erdvės gynybos sistemos galėtų pakeisti ir visą karo situaciją į Ukrainos ginkluotųjų pajėgų naudą, įsitikinęs atsargos pulkininkas Vaidotas Malinionis.

Karas Ukrainoje.<br>Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio
Karas Ukrainoje.<br>Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio
Karas Ukrainoje.<br>Marienko Andrii / UNIAN nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Marienko Andrii / UNIAN nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vaidotas Malinionis.<br>T.Bauro nuotr.
Vaidotas Malinionis.<br>T.Bauro nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Marienko Andrii / UNIAN nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Marienko Andrii / UNIAN nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Unian.info nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Unian.info nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Mar 17, 2022, 12:56 PM, atnaujinta Mar 17, 2022, 1:22 PM

V.Malinionis „Žinių radijo“ laidoje aptarė dabartinę Rusijos pajėgų būklę ir tikėtinus scenarijus.

Esminė klaida – pačioje pradžioje

Tęsiantis Rusijos karui Ukrainoje, rusų kariuomenės veiksmai tik žiaurėja – trečiadienį Mariupolio teatrui buvo smogtas raketos smūgis, nepaisant to, kad lauke ant žemės rusų kalba buvo užrašyta „vaikai“.

Atsargos pulkininkas V.Malinionis svarstė, kad tokie išpuoliai pirmiausiai rodo Rusijos kariuomenės desperaciją.

„Tai yra karo nusikaltimas, net nekyla klausimas. Yra daug ženklų, kad Rusijos sausumos pajėgoms nesiseka – jie nesugebėjo įgyvendinti savo plano, užimti miestų ir kontroliuoti Ukrainos teritorijos.

Yra žinių, kad ukrainiečiai kai kur net sugeba sėkmingai kontratakuoti – aišku, reikia palaukti patvirtinimų. Greičiausiai jie daro karo nusikaltimus iš desperacijos. Rusijos noras laimėti karą yra didelis, nes pralaimėjimas greičiausiai reikštų ir režimo pasikeitimą, dėl to jie bando palaužti ukrainiečių valią priešintis būtent tokiais desperatiškais karo nusikaltimais“, – įvertino V.Malinionis.

Atsargos pulkininkas pabrėžė, kad jeigu ukrainiečiai nori laimėti, jie turi išlaikyti gebėjimą kontratakuoti.

„Sėkminga kontrataka yra tada, kai kontroliuoji teritoriją, iš kurios išveji priešą. Kad ukrainiečiai kontratakuoja yra gerai, nes jei esi vien tik gynyboje ir neturi gebėjimo kontratakuoti, anksčiau ar vėliau pralaimėsi. Tam, kad pasiektum pergalę, turi išlaikyti gebėjimą kontratakuoti“, – teigė jis.

Anot V.Malinionio, Rusijos kariuomenei dabar labai svarbi bent kokia ženklesnė pergalė, kad Rusijos auditorijai galėtų parodyti, jog bent kažką „pasiekė“.

„Jų planuotojai jau pačioj veiksmų pradžioj, vasario 24 dieną padarė esminę klaidą – jie išsklaidė savo pajėgas visoje Ukrainos teritorijoje, pabandė viską užkariauti, bet nepajėgė užkariauti nieko.

Pakeisti to sprendimo praktiškai neįmanoma, nes nėra nei resursų, nei laiko. Jų pajėgos yra stipriai nukentėjusios, ir dabar vienintelis dalykas, kuo jie gali kompensuoti savo labai prastai suorganizuotą puolimą, yra būtent netiesiogine ugnimi – aviacija, balistinės ir sparnuotosios raketos“, – pastebėjo jis.

Situaciją keičiantis siuntinys

Vis dėlto, V.Malinionio žiniomis, Ukrainą jau pasiekė gyvybiškai svarbi technika, kuri galėtų pakeisti ir visą karo eigą.

„Vakar atėjo gera žinutė, kad ukrainiečiams buvo pristatytas didelis kiekis vidutiniojo nuotolio priešraketinės ir priešlėktuvinės gynybos sistemų. Tai galėtų pakeisti ir visą situaciją Ukrainoje į Ukrainos ginkluotųjų pajėgų naudą.

Kuo jie greičiau integruos tas sistemas ir išdėstys kritiniuose taškuose, tuo bus geriau. Aišku, tai nėra tolimojo nuotolio priešlėktuvinės gynybos sistemos, bet ir su jomis pakankamai efektyviai būtų galima gintis nuo to asimetrinio ginklo, kuris prieš juos mestas – raketas ir aviaciją“, – pabrėžė atsargos pulkininkas.

V.Malinionis teigė tikintis, kad ukrainiečiai mokės šia įranga pasinaudoti, nes tai – rusų gamybos technologijos, kurios ukrainiečiams žinomos.

„Rusijos puolimo vektorius silpsta – tiek logistine prasme, tiek dėl technikos praradimų, tiek žmogiškųjų išteklių prasme. O ukrainiečių atvirkščiai – Vakarų parama tik įgauna pagreitį ir vis didėja. Vektoriai yra priešingi ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų naudai“, – įsitikinęs jis.

Anot V.Malinionio, taip pat maža tikimybė, kad Rusijos pajėgos sugebėtų užimti Kijevą.

„Kijevas yra pats svarbiausias Ukrainos miestas. Miestas yra labai sudėtinga aplinka puolančiajam – turėtų būti mažiausiai vienas gynėjas prie penkių puolėjų. O jeigu tai yra gerai įtvirtintas miestas, gerai parengti kariai, kas, panašu, ir yra, tai ta proporcija dar didesnė yra.

Jei įvertintume Rusijos karių prastą motyvaciją, prastą techniką – ji ne tokia, kokia jie gyrėsi, tai ta proporcija gali būti ir vienas prie dešimt. Įsivaizduokite, kokius pajėgumus reikia generuoti, kad užimtum Kijevą. Tai Rusija tokių pajėgumų neturi“, – įsitikinęs V.Malinionis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.