G. Landsbergis su Čekijos ministru aptarė tolimesnę paramą Ukrainai

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ketvirtadienį su Čekijos užsienio reikalų ministru Janu Lipavský aptarė pagalbos Ukrainai būdus, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Gabrielius Landsbergis ir Janas Lipavskýs.<br> Čekijos Respublikos Užsienio reikalų ministerijos nuotr.
Gabrielius Landsbergis ir Janas Lipavskýs.<br> Čekijos Respublikos Užsienio reikalų ministerijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 17, 2022, 8:13 PM, atnaujinta Mar 17, 2022, 8:14 PM

„Privalome už visos Europos saugumą ir vertybes kovojančiai Ukrainai ir toliau tiekti karinę pagalbą. Šalims, dar neišsakiusioms savo pozicijos, mūsų atsakymas paprastas: šiame kare gali būti tik vienas nugalėtojas, ir tai – Ukraina. Šalys, pasirinkusios Rusijos pusę, sulauks tokio paties vertinimo kaip ir pati Rusija. Putinizmą privalu sustabdyti“, – Prahoje kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

Kaip pranešė ministerija, G. Landsbergis su Čekijos užsienio reikalų ministru J. Lipavský aptarė Lietuvos ir Čekijos dvišalius santykius, Rusijos agresiją Ukrainoje ir pagalbos Ukrainai būdus, saugumo situaciją Europoje, NATO rytinio flango saugumo stiprinimo priemones bei galimas tolesnes tarptautines sankcijas Rusijai ir Baltarusijai.

Ministrai pažymėjo, kad Lietuva ir Čekija daug nuveikė, telkdamos ir teikdamos paramą Ukrainai, tačiau dar daug reikia nuveikti, kad ši parama pasiektų tikslą.

Pažymėta būtinybė glaudžiau koordinuoti tarptautinės bendruomenės veiksmus, toliau didinti spaudimą Rusijai ir plėsti bei griežtinti jai įvestas sankcijas.

„Turime nedelsdami priimti sprendimus, kurie sustiprintų NATO rytinio flango gynybinius pajėgumus“, – Prahoje pažymėjo ministras.

G. Landsbergis padėkojo Čekijai už indėlį į Lietuvos ir regiono saugumą, rašoma pranešime.

Lietuvoje šiuo metu dislokuotos Čekijos karinės pajėgos, o nuo šių metų balandžio 1 dienos Čekija perims NATO oro policijos funkcijas.

Prahoje G. Landsbergis taip pat susitiko su Čekijos Parlamento Senato pirmininku Milošu Vystrčilu bei Senato Užsienio reikalų, gynybos ir saugumo komiteto pirmininku Pavelu Fischeriu.

„Turime garsiai kalbėti apie Ukrainoje Rusijos vykdomus karo nusikaltimus. Lietuva ir Čekija yra šalys, kurios gerai supranta laisvės kainą bei pareigą ginti demokratiją ir mūsų bendras vertybes“, – sakė ministras.

Prahoje G. Landsbergis nuotoliniu būdu kalbėjosi su Laisvosios Europos radijo (LER) prezidentu Jamie Fly. Per šį pokalbį sutarta Vilniuje atidaryti Laisvosios Europos radijo biurą, į kurį persikeltų iš Baltarusijos išvaryti LER darbuotojai.

Penktadienį užsienio reikalų ministras G. Landsbergis susitiks su Norvegijos užsienio reikalų ministre Anniken Huitfeldt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.