Baltijos valstybės JT reikalauja Rusijos atsakomybės už karo nusikaltimus Ukrainoje

Baltijos valstybės reikalauja Rusijos atsakomybės už jos vykdomus karo nusikaltimus Ukrainoje, iš tarptautinės bendrijos tikisi dėmesio tragiškai humanitarinei situacijai šalyje.

Karas Ukrainoje.<br>Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 18, 2022, 7:24 PM

Šią savaitę Lietuva, Latvija ir Estija išplatino du bendrus pareiškimus Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai dėl Rusijos vykdomo karo prieš Ukrainą, pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM).

Šiuose pareiškimuose reikalaujama užtikrinti, kad Rusija ir visi šios šalies atsakingi asmenys būtų patraukti atsakomybėn už „grubius tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimus ir karo nusikaltimus Ukrainoje“.

Taip pat pareiškimuose raginama siekti efektyvesnio tarptautinės bendruomenės veikimo užtikrinant civilių apsaugą karo zonose ir atliepiant nuolat augančius humanitarinės pagalbos poreikius šalyje.

Pareiškime, išplatintame po kovo 14 dieną vykusio Saugumo Tarybos posėdžio, skirto JT bendradarbiavimui su Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) aptarti, akcentuota Baltijos šalių parama ESBO pirmininkei Lenkijai.

Pareiškimu pasveikintas 45 šalių, tarp jų – Lietuvos, sprendimas inicijuoti Maskvos mechanizmą, kuriuo siekiama nepriklausomo Rusijos vykdomų galimų žmogaus teisių ir humanitarinės teisės pažeidimų, taip pat galimų karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmogiškumui įvertinimo Rusijai kartu su Baltarusija.

Po kovo 17 dieną vykusio Saugumo Tarybos posėdžio, skirto humanitarinei padėčiai Ukrainoje, Lietuva, Latvija ir Estija pasmerkė „sistemingas ir tikslines Rusijos vykdomas atakas prieš civilius gyventojus Ukrainoje“.

Pareiškime taip pat apgailestaujama, kad Rusija „siekia blokuoti Saugumo Tarybas pastangas užtikrinti civilių apsaugą ir netrukdomą humanitarinės pagalbos teikimą tiek Ukrainoje, tiek kitose konfliktinėse situacijose, pavyzdžiui, Sirijoje“.

Pakartoti Baltijos šalių reikalavimai tarptautinei bendruomenei siekti nedelsiant užtikrinti visų civilių gyventojų Ukrainoje apsaugą, sudaryti sąlygas saugiems humanitariniams koridoriams asmenims, siekiantiems palikti karo zoną ir netrukdomam humanitarinės pagalbos teikimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.