Buvusiame VSD pastate Antaviliuose ketinama įkurti Kalėjimų departamento Mokymo centrą

Buvusiame Valstybės saugumo departamento (VSD) pastate Antaviliuose ketinama įkurti Kalėjimų departamento Mokymo centrą, penktadienį pranešė Teisingumo ministerija.

Buvusiame VSD pastate Antaviliuose ketinama įkurti Kalėjimų departamento Mokymo centrą.<br>V.Balkūno nuotr.
Buvusiame VSD pastate Antaviliuose ketinama įkurti Kalėjimų departamento Mokymo centrą.<br>V.Balkūno nuotr.
Buvusiame VSD pastate Antaviliuose ketinama įkurti Kalėjimų departamento Mokymo centrą.<br>V.Balkūno nuotr.
Buvusiame VSD pastate Antaviliuose ketinama įkurti Kalėjimų departamento Mokymo centrą.<br>V.Balkūno nuotr.
Buvusiame VSD pastate Antaviliuose ketinama įkurti Kalėjimų departamento Mokymo centrą.<br>V.Balkūno nuotr.
Buvusiame VSD pastate Antaviliuose ketinama įkurti Kalėjimų departamento Mokymo centrą.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 18, 2022, 5:49 PM

Anksčiau šį centrą planuota statyti šalia Vilniaus pataisos namų Drujos gatvėje, tačiau persigalvota „siekiant efektyvumo, taupant lėšas ir atsižvelgiant į ekspertų išvadas dėl užstatymo rodiklių bei statybų reikalavimų atitikimo urbanistinei miesto centro struktūrai“.

„Siekdami užtikrinti efektyvų bausmių vykdymo sistemos funkcionavimą, be abejo, privalome investuoti į kokybišką pareigūnų mokymąsi, todėl turime užtikrinti ne procesą, o rezultatą. Atsižvelgdami į ekonominę situaciją, faktines galimybes laiku realizuoti projektą, taip pat įsiklausę į architektų rekomendacijas, priėmėme racionaliausią sprendimą – Mokymo centrą įkurdinti jau esamose geros kokybės patalpose miesto pakraštyje – Antaviliuose“, – teigia teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska.

Antaviliuose esančiame pastate, pasak žmogaus teisių gynėjų, amžiaus pradžioje veikė slaptas JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimas. Tą patį tvirtina ir Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT), tačiau valstybė iki šiol tą neigia.

Lietuvos atstovų teigimu, pastatas buvo žvalgybos paramos centras.

Turto bankas penktadienį Antaviliuose esančias patalpas oficialiai perdavė Kalėjimų departamentui, o Drujos gatvėje Vilniuje esantį sklypą perima savo reikmėms.

Planuotų statybų kaina – 5,7 mln. eurų

Šio komplekso įrengimo darbai esamose patalpose Antaviliuose, anot ministerijos, leis ne tik sutaupyti lėšų, bet ir efektyviau perkelti Mokymų centrą į geresnės kokybės infrastruktūrą.

Dėl to pataisos pareigūnų darbo kokybės tobulinimo procesai bus pradėti daug greičiau.

Planuojama, jog jau nuo kitų metų visi pareigūnai galės kelti kvalifikaciją moderniai įrengtose patalpose, o naujokai turės „ir puikias gyvenimo sąlygas“.

Pasak E. Dobrovolskos, Mokymo centro statybos darbai anksčiau svarstytoje Drujos gatvėje būtų kainavę daugiau nei 5,7 mln. eurų.

Jos teigimu, pradėjus statybas iki šiol planuotoje vietoje greičiausiai darbų nepavyktų užbaigti iki 2024 metų antrojo ketvirčio, todėl finansavimas iš projekto turėtų būti perkeltas į nacionalinį biudžetą.

„Šiai dienai valstybėje vyksta ne vienas nuostolingas statybų procesas – pavyzdžiui, Šiaulių tardymo izoliatoriaus statybos. Per beveik 5 metus ten turime vien tik tvorą, valstybei jau kainavusią 2 milijonus eurų“, – teigė ministrė.

„Todėl turime ieškoti kitų racionalių būdų pagaliau pradėti įgyvendinti procesus, orientuotus į bausmių vykdymo sistemos kokybės gerinimą. Ypač kalbant apie dabar reikalingas investicijas į personalo kvalifikacijos tobulinimą“, – pridūrė ji.

Planuojama, kad Mokymų centras bus skirtas ne tik naujų darbuotojų paruošimui, bet pareigūnų kvalifikacijos kėlimui.

Mokymo centro komplekso įrengimo Antaviliuose iniciatyvai pritaria ir projekto partneriai Norvegijos Pataisų tarnybos direktoratas ir Finansinių mechanizmų valdybos atstovai, kadangi didžioji dalis projekto lėšų bus apmokama iš Norvegijos finansinio mechanizmo programos lėšų.

Pokyčiai pataisos namuose

Vilniaus pataisos namuose anksčiau planuota pastatyti ir naują korpusą su 200 vietų, tačiau ir šių ketinimų atsisakoma. Čia bus įrengta infrastruktūra nuteistųjų užimtumo veikloms plėtoti.

Įrengtos patalpos bus skiriamos nuteistųjų užimtumui, nevyriausybinio sektoriaus veiklų įtraukimui, profesiniam ir bendrajam mokymui, sporto salėms ir pareigūnų veikloms.

Kaip nurodo ministerija, Vilniaus pataisos namai neturi tinkamo pasivaikščiojimo kiemo, trūksta užimtumo patalpų. 200 kamerų patalpos buvo projektuotos su pasivaikščiojimo erdve ant stogo, o tai neatitinka projekto dinaminės priežiūros reikalavimų.

Esamas bendrabučio tipo pastatas bus rekonstruotas iš Vyriausybės Plėtros programos pažangos priemonių plane numatytų lėšų.

Siekiant stiprinti nuteistųjų užimtumą ir įdarbinimą projekto rėmuose, Kalėjimų departamentas planuoja aktyvinti nevyriausybinių organizacijų tiesioginį įsitraukimą į veiklas, prisidėsiančias prie nuteistųjų užimtumo ir darbo įgūdžių formavimo, reabilitacijos, kriminologinių mokslinių tyrimų atlikimo bausmių vykdymo sistemoje.

Kadangi nuo šių metų liepos Probacijos tarnyba bus atskirta nuo Kalėjimų departamento, todėl šio projekto rėmuose yra stiprinama jos veikla pataisos įstaigose. Planuojama, kad Lietuvos probacijos tarnyba labiau įsitrauks į nuteistųjų užimtumo užtikrinimą pataisos įstaigose ir labiau prisidės prie nuteistųjų ruošimo išėjimui į laisvę arba lygtinio paleidimo.

Kitą penktadienį Teisingumo ministerija pakeitimus pristatys profesinių sąjungų atstovams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.