Gegužės 17 d. prezidentui V. Adamkui ir JAV senatoriui R. J. Durbinui bus įteiktas Seimo apdovanojimas

Aleksandro Stulginskio žvaigždės skyrimo komisijos pirmininkas Antanas Vinkus įregistravo nutarimo projektą dėl 2022 metų Seimo apdovanojimo – Aleksandro Stulginskio žvaigždės – skyrimo prezidentui Valdui Adamkui ir Jungtinių Amerikos Valstijų senatoriui Richardui Josephui Durbinui.

 Valdas Adamkus<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Valdas Adamkus<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Valdas Adamkus<br>T.Bauro nuotr.
Valdas Adamkus<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 18, 2022, 4:55 PM, atnaujinta Oct 31, 2022, 12:16 PM

Šį apdovanojimą jiems planuojama įteikti šių metų gegužės 17 d.

Nutarimo projektas Seimui teikiamas, vadovaujantis Seimo apdovanojimo – Aleksandro Stulginskio žvaigždės įstatymu ir Aleksandro Stulginskio žvaigždės skyrimo komisijos kovo 15 d. sprendimu.

Vienas didžiausių V. Adamkaus pasiekimų yra jo didžiulis indėlis į derybas dėl stojimo į svarbiausias Vakarų pasaulio bendrijos institucijas – NATO ir Europos Sąjungą.

Prezidento pareigas ėjęs dvi kadencijas, V. Adamkus atliko neįkainojamą vaidmenį, įtvirtindamas Lietuvos valstybę pasaulio bendruomenėje.

V. Adamkaus nuopelnai stiprinant civilizacijų dialogą buvo įvertinti daugelio valstybių apdovanojimais. 2003 m. jam buvo suteiktas UNESCO Geros valios ambasadoriaus žinių visuomenei titulas, 2007 m. už sėkmingą tarpininkavimą per svarbias Europos Sąjungos tarptautines derybas jam skirtas Metų europiečio titulas.

Richardas Josephas Durbinas yra JAV senatorius, vienas įtakingiausių lietuvių kilmės amerikiečių JAV politikoje. Senatorius R. J. Durbinas aktyviai remia Rusijos agresiją patiriančią Ukrainą ir yra vienas iš dviejų Senato Ukrainos grupės (angl. „Ukraine Caucus“) pirmininkų.

R. J. Durbinas tvirtai rėmė Lietuvą, jai siekiant ir įtvirtinant valstybės nepriklausomybę, siekiant tarptautinio diplomatinio pripažinimo, nuolat padėjo plėtojant Lietuvos ir JAV tarpvalstybinius ryšius, taip pat padedant Lietuvai integruotis į pasaulio valstybių bendriją. 1990 m. pavasarį, Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, R. J. Durbinas buvo Atstovų Rūmų Bendrosios rezoliucijos, raginančios JAV paremti Lietuvos nepriklausomybę, autorius. Būdamas Kongreso Baltijos šalių draugystės grupės lyderis, jis daug prisidėjo prie Lietuvą remiančių svarbių rezoliucijų iki Lietuvai paskelbiant nepriklausomybę ir ją paskelbus. Nuo 1996 m., jau būdamas JAV senatorius, R. J. Durbinas ir toliau teikė pagalbą Lietuvai, ypač jai įstojus į NATO.

Aukščiausiu Seimo apdovanojimu – Aleksandro Stulginskio žvaigžde – siekiama įvertinti Lietuvos ir užsienio fizinių ir juridinių asmenų laimėjimus ir indėlį, puoselėjant parlamentarizmo, demokratijos ir valstybingumo idėjas.

Seimo apdovanojimas – Aleksandro Stulginskio žvaigždė – įteikiamas gegužės 15 d. – Steigiamojo Seimo susirinkimo dieną arba artimiausio Seimo posėdžio metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.