Arūnas Dumalakas. Dar vienas sostinės amžiaus projektas – Vokiečių gatvė

Kaip jums patinka toks sakinys: „Vyriausiasis miesto architektas M.Pakalnis šiandienį projektą lygina su svarstytuoju 2015-2016 metais, kuris taip ir nebuvo įgyvendintas.“

V.Jurkūno nuotr.
V.Jurkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 19, 2022, 7:00 AM

Čia apie Vokiečių gatvės rekonstrukciją. Apie kurią kalbama jau dešimtmetį, jos atnaujinimo projektai kuriami ir laidojami. Lieka priminti, kad tai – ne Pupojų Sodų gatvė, o viena pagrindinių Senamiesčio arterijų.

Taigi M.Pakalnis teisinasi, kad ankstesnis projektas nebuvo įgyvendintas, nes būtų per daug izoliavęs pėsčiųjų bulvarą, pakeitęs visos Vokiečių gatvės naudojimo paskirtį, prie kurios visi pripratę.

Tad dabar, kad ir vėl nereikėtų skubėti, valdžia sumanė visuomenę įvelti į nesibaigiančią diskusiją. Mat Vokiečių gatvės atnaujinimo dabartinio projekto kūrėjai „IMM architektai“ balandį pakvies vilniečius į diskusiją dėl projektinių pasiūlymų tobulinimo – vyks kūrybinės dirbtuvės.

Kuo tos kūrybinės dirbtuvės ar projekto viešinimai baigiasi, geriausiai liudija Sapiegų parko pavyzdys.

Ginkdie niekas nesako, kad niekieno neklausiant Vokiečių gatve reikėtų pervažiuoti buldozeriu, o išlyginus viską asfaltuoti. Bet tokie svarstymai ir persvarstymai jau kvepia ne tik Sapiegų parko, bet ir Lukiškių aikštės istorija.

Šypsotis lieka ir skaitant apie pagrindinį būsimų kūrybinių dirbtuvių susitikimo tikslą – dar kartą aptarti jau nesikeisiančias projekto dalis ir kartu paieškoti papildomų sprendimų ten, kur galima patobulinti.

Vilniečiai galės pareikšti nuomonę dar neišspręstais klausimais – automobilių statymo, eismo. Paskui dar laukia antras projekto viešinimas visuomenei.

Tai kuo gi neįtiko ankstesnis projektas, visuomenei pristatytas dar 2015 metų liepą? Pirmiausia tuo, kad jis buvo rengtas tuo metu, kai meras buvo A.Zuokas.

Atėjęs R.Šimašius savo kalbomis apie Vokiečių gatvės rekonstrukciją sukėlė diskusijų bangą. Mat jis Senamiesčio gatvėje ketino įrengti kičinę žvaigždžių alėją.

Didelių skirtumų tarp 2015 ir 2022 metų projektų sunku pastebėti. Ir anksčiau, ir dabar pabrėžiama, kad gatvė turi tapti patogesnė pėstiesiems.

Skirtumas tik toks, kad dabartinis projektas atrinktas konkurso būdu ir, pristatant jo sprendimus, bus teikiami pasiūlymai ir pastabos. Trumpai tariant, atsiranda daugiau viešumo.

Dar vienas skirtumas – kad 2015 metų projekte buvo siūloma iškirsti daug brandžių medžių. Dabartiniame projekte siūloma išsaugoti medžius. Tik ar labai jau daug Vokiečių gatvėje vertingų medžių? Vargu.

Dabartiniai projektuotojai dar siūlo tankesnius, išraiškingesnius želdynus, bet argi tai esmė?

Taigi viską sudėjus išeina, kad dešimt metų diskutuojant apie būtinybę rekonstruoti Vokiečių gatvę kol kas joje pakeistos tik šilumos trasos.

Gatvė išknista, nelabai sutvarkyta ir tokia liks mažiausiai iki 2023-iųjų. O tada ateis naujas meras, kuriam dabartinis projektas nepatiks, ir ims kurti naujus planus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją