Planuoti Pusiaukelės namai Girionyse siūlomi ukrainiečių karo pabėgėliams

Teisingumo ministerija kartu su Kalėjimų departamento vadovybe bei Kauno rajono savivaldybe priėmė sprendimą Kauno raj. Girionių kaime planuotas įrengti Pusiaukelės namų patalpas pasiūlyti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai ukrainiečių karo pabėgėlių reikmėms. Planų pokytis atsirado atliepiant Lietuvos valstybės poreikį priimti Ukrainos piliečius, bėgančius nuo Rusijos vykdomos brutalios karinės agresijos.

Planuoti Pusiaukelės namai Girionyse siūlomi ukrainiečių karo pabėgėliams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Planuoti Pusiaukelės namai Girionyse siūlomi ukrainiečių karo pabėgėliams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Teisingumo ministerija

Mar 21, 2022, 9:59 AM

Kaip teigia teisingumo viceministras Elanas Jablonskas, pusiaukelės tinklo plėtra nesustos, numatytos dar kelios alternatyvos, dėl kurių šiuo metu vyksta diskusijos bei vertinimai. Tačiau, esant neeilinei situacijai, prioritetas teikiamas valstybės interesui – pagalbai Ukrainos žmonėms.

„Beveik mėnesį tebesitęsiant brutaliai Rusijos agresijai prieš Ukrainą, jau prieš kurį laiką pradėjome su atsakingomis institucijomis derinti šio pastato perdavimą Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai. Skaičiuojame, kad virš 1000 kvadratinių metrų ploto pastate galėtų apsigyventi kelios dešimtys žmonių. Tačiau orioms gyvenimo sąlygoms užtikrinti bus reikalingos papildomos investicijos į infrastruktūrą. Sutarėme su Kauno raj. meru V. Makūnu, jog ir Kauno rajono savivaldybė ieškos resursų ir galimybių kuo greičiau sutvarkyti patalpas“, – teigia E. Jablonskas.

Tai jau ne pirmas ministerijos sprendimas ir pagalba suteikti pastatus bei atsisakyti infrastruktūros, padedant valstybei spręsti su migracija susijusias krizes. Praėjusiais metais buvę Kybartų pataisos namai perduoti Vidaus reikalų ministerijos reikmėms apgyvendinti 800 nelegalių migrantų.

E. Jablonsko teigimu, Pusiaukelės namų modelis tarptautinėje ir Lietuvos bausmių vykdymo praktikoje yra labiausiai pasiteisinęs bausmės atlikimo ir nuteistųjų integravimosi į visuomenę būdas. Pusiaukelės namai, skirtingai nuo atvirųjų kolonijų, įkuriami atokiau nuo uždarųjų įkalinimo įstaigų zonų, todėl vienos iš šių įstaigų plėtra planuota Girionyse. Apie šiuos pokyčius buvo diskutuota ir su vietine bendruomene, ir Kauno rajono savivaldybės vadovybe.

Išklausius visas puses, buvo priimtas sprendimas ieškoti įvairių alternatyvų ir kitų vietų Pusiaukelės namų tinklo plėtrai, kuri numatyta Vyriausybės programoje. Sprendimas priimtas vertinant pirmiausiai valstybės interesus ir galimybę suteikti pagalbą Ukrainai, o analizuojamos alternatyvos puikiai atlieptų ir Kalėjimų departamento poreikius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.