Apžvalgininkas įvertino Rusijos politinę ateitį: kasdien daugėja ženklų, rodančių, kad V. Putino režimas skyla

Su kiekviena diena vis daugėja ženklų, rodančių, kad Vladimiro Putino režimas ne tik silpnėja, bet ir griūva jo pamatai, įsitikinęs politikos analitikas, apžvalgininkas Marius Laurinavičius.

V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Marius Laurinavičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Marius Laurinavičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>Scanpix/ZP nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>Scanpix/ZP nuotr.
V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Marius Laurinavičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Marius Laurinavičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Marius Laurinavičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Marius Laurinavičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Mar 22, 2022, 10:01 AM, atnaujinta Mar 23, 2022, 7:52 PM

Apie tai jis kalbėjo specialioje „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje apie įvykius Ukrainoje.

Siunčia ne vieną signalą

Dešimtys tūkstančių Vladimiro Putino šalininkų penktadienį plūdo į Maskvos Lužnikų stadioną, kuriame išreiškė palaikymą Rusijos vykdomiems veiksmams Ukrainoje. Pašnekovo manymu, tokio renginio per daug sureikšminti nereikėtų, nes Kremliaus manipuliacijos yra įprasta vykdomos politikos dalis.

„Manau, kad per daug dėmesio į tai kreipiama. Žinau visas tas manipuliacijas, bet tai yra įprastas Rusijos veikimo modelis, kuris skirtas savo visuomenei apgauti arba sutelkti. Yra visokių technikų ir visokių tikslų, bet manyčiau, kad daugiau dėmesio mums vertėtų skirti dalykams, kurie vyksta tiek pačioje Rusijoje, tiek ir Ukrainoje – mūšio lauke, nes, deja, šį karą galima laimėti tik mūšio lauke, o tai, kas vyksta pačioje Rusijoje, yra svarbu bandant nuspėti, kiek link to režimo žlugimo su kiekviena diena jie pasistūmėja.

Tikrai nesakau, kad mes turėtume laukti režimo žlugimo rytoj, bet stumiasi link to“, – vertino M.Laurinavičius.

Nors Ukrainos žvalgyba teigia, kad Rusijos elitas jau ieško, kaip atsikratyti V.Putino, politikos analitikas ir apžvalgininkas patarė į tokius pranešimus žvelgti kiek atsargiau.

„Mes turėtume suprasti, tikrai niekuo jų nekaltinu, taip ir turėtų daryti, bet turime suprasti, kad karo metu vyksta ir informacinis karas. Tai gali būti to dalis, dėl to aš į tai pats asmeniškai žvelgiu su pakankama doze skeptiškumo.

Bet yra kitų dalykų, kurie rodo, kad ne viskas gerai to režimo viduje, tai jau seniai buvo, bet su kiekviena diena tų ženklų, kad režimas skilinėja, daugėja“, – kalbėjo M.Laurinavičius.

Pasak specialisto, kiekvienas įtrūkimas „kaip lašas po lašo tą režimą ne tik silpnina, bet ir griauna jo pamatus“.

„Pavyzdžiui, šių dienų pranešimai apie I.Girkino – teroristo, kurį turbūt visi dar prisimename iš 2014 metų, to teroristo, kuris atsakingas už lėktuvo numušimą virš Donbaso – tai aš suprantu, kad jis toli gražu nėra dabar toks artimas aukščiausiai Putino valdžiai, bet tai, ką jis šneka šiomis dienomis, už tokias šnekas jis pirmas turėtų [būti nubaustas].

Jis pabrėžia, kad kalba patriotų vardu, jis jokiu būdu nėra už Ukrainą, bet jis prognozuoja Putino režimo pralaimėjimą ir Ukrainos pergalę – tai jo prognozė. Už tokius pareiškimus jis, ko gero, pirmas turėtų būti patrauktas atsakomybėn pagal tą naująjį Rusijoje priimtą įstatymą, už kurį gresia 15 metų kalėjimo. Kitas dalykas, ką jis šneka ir ką svarbu pastebėti – Rusija pralošia ir informacinį karą. Tai yra svarbūs dalykai, rodantys, kad tas režimas silpnėja“, – vertino pašnekovas.

Nors Ukraina vis dažniau kalba apie derybas, M.Laurinavičius teigė iš Rusijos pusės jokių nuolaidų ir ženklų, kad tų nuolaidų galėtų būti, nematantis.

„Aš vertinu šiek tiek iš kitos perspektyvos – mano požiūriu, tai, ką šneka apskritai Ukrainos pusė, yra spaudimas dviem kryptimis. Pirmiausia Vakarams – rodymas, kad jie yra pasiruošę derėtis ir užbaigti karą su kompromisais, ir supraskit, kad, jeigu tų kompromisų nėra iš Rusijos pusės, vienintelis kelias užbaigti šitą karą yra karo lauke, ir tada, būkit malonūs, prisidėkite dar daugiau.

Visos kalbos ir Zelenskio kreipimaisi į Vokietijos parlamentą, ir ankstesnės kalbos rodo tą patį – tai yra raginimai Vakarams įsitraukti į šį karą dar labiau. Kartu tai yra spaudimas ir tai Rusijos elito daliai, tai režimo daliai, kuri yra susijusi su sprendimų priėmimu, pavyzdžiui, diplomatine puse, kuri tiesiogiai vykdo derybas“, – aiškino politikos analitikas.

Įvertino Kinijos vaidmenį

JAV prezidentas Joe Bidenas neseniai Kinijos lyderį Xi Jinpingą supažindino su visais galimais padariniais, jeigu Rusija bus kokia nors forma palaikoma Kinijos, tačiau Kinijos užsienio reikalų viceministras vėliau vis tiek pareiškė, kad Vakarų sankcijos yra „drakoniškos“, ir su Maskva elgiamasi neteisingai. Visgi M.Laurinavičius svarstė, kad toks žingsnis tėra Kinijos jau kurį laiką vykdomos politikos dalis.

„Manyčiau, kad tai yra tos pačios Kinijos politikos, kurią ji tęsia nuo pat šio karo pradžios, tąsa. Nesakau, kad Kinija nepadeda ir nepadės Rusijai, bet ji stengiasi padėti politiniais būdais, tai nieko naujo tuose pareiškimuose aš nematau. Kinijos pozicija, remianti Rusiją, galbūt ne visai tiesiogiai, bet remianti Rusiją ir aiškinanti, kad dėl karo kalta NATO, o ne Rusija, ji yra pakankamai seniai žinoma ir nuolat kartojama, visi pareiškimai yra tos politinės paramos dalis.

Kas yra svarbu tiek Vakarams, tiek Rusijai – ar Kinija suteiks iš tiesų Rusijai kažkokią pagalbą, kuri padėtų pakeisti karo eigą. <...> Klausimas, ar Kinija yra pasiryžusi eiti į konfliktą su Vakarais dėl Rusijos. Mano įsitikinimu, ji nėra pasiryžusi eiti į naują didelį konfliktą su Vakarais dėl to, kad padėtų Rusijai laimėti šį karą“, – vertino M.Laurinavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.