V. Mitalas mano, kad Nacionalinio saugumo ir gynybos susitarimo atnaujinimas sumažintų trintis tarp prezidento ir valdančiųjų

Seimo vicepirmininkas iš Laisvės partijos Vytautas Mitalas teigia, kad parlamentinėms frakcijoms atnaujinant Nacionalinio saugumo ir gynybos susitarimą, labai svarbus ir šalies vadovo įsitraukimas. Jo teigimu, prezidento dalyvavimas rengiant susitarimą gali sumažinti kiek anksčiau tarp Prezidentūros ir valdančiosios daugumos atsiradusias trintis.

Vytautas Mitalas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Mitalas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 23, 2022, 9:24 AM

„Matėme, kad prezidento ir Vyriausybės užsienio politikos dvisklaida kenkia ir kelia klausimą, kiek aktyviai yra vykdoma Lietuvos užsienio politika, kiek kas kuo rūpinasi, nes, kaip visi mes matėme per pastaruosius metus, būdavo įvairių niuansų. Tai, aš manau, tuos niuansus reikia bandyti įveikti štai tokiu būdu ir prezidento dalyvavimas čia bus labai svarbus ir reikalingas“, – trečiadienį „Žinių radijui“ teigė V. Mitalas.

Vis dėlto politikas akcentavo, kad nevertėtų turėti iliuzijų esą Nacionalinio saugumo ir gynybos susitarime pavyks užsibrėžti aiškius tikslus. Anot jo, Rusijos sukelto karo Ukrainoje kontekste šiuo metu svarbiau susitarimo procesas, o ne rezultatas.

„Mums reikia apsibrėžti tikslus (...) ir visada yra svarbūs du dalykai: procesas ir rezultatas. Tai šiuo atveju yra labai svarbus procesas, kaip gimsta užsienio politikos susitarimas ir gal kartais neturėkime iliuzijų apsibrėžti tiksliai, kas bus, jei Ukraina laimės karą ir panašiai, nes visko tikrai negalime numatyti“, – teigė V. Mitalas, kartu akcentuodamas, kad vienas iš aiškių tikslų – tvirta pozicija dėl Ukrainos narystės Europos Sąjungoje (ES).

„Bet svarbu šokti į priekį ir nusimatyti tuos tikslus, garsiai sau pasakyti, kad mes norime Ukrainos Europos Sąjungoje, ir ilgesnėje perspektyvoje mes norime Ukrainos NATO“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį ketina susitikti su parlamentinių partijų atstovais aptarti Lietuvos užsienio, saugumo ir gynybos politikos strategines gaires.

Lietuvos politikai apie būtinybę atnaujinti susitarimus dėl saugumo ir užsienio politikos prakalbo po to, kai Rusija vasario 24 d. užpuolė Ukrainą. Praėjusios savaitės penktadienį parlamentarai aptarė susitarimo dėl nacionalinio saugumo ir gynybos atnaujinimo klausimą.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko Lauryno Kasčiūno teigimu, penktadienį parlamentinėms frakcijoms aptarus susitarimą dėl krašto apsaugos ir gynybos atnaujinimo, jau kitą savaitę būtų galima tikėtis tolesnėms diskusijoms parengto dokumento projekto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.