Seimas leido šauliams namie laikyti automatinius ginklus

Seimas ketvirtadienį priėmė pataisas, kuriomis leido kariams savanoriams bei šauliams namie laikyti automatinius ginklus, taip pat panaudoti ginklą ar specialiąsias priemones patruliuojant su policijos ir pasienio pareigūnais.

Šauliai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šauliai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2022, 12:07 PM

Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisos profesinės karo tarnybos kariams, kariams savanoriams bei šauliams leis įsigyti ir namuose laikyti asmeninį A kategorijos ginklą ir šaudmenis.

Šios pataisos buvo priimtos 119 Seimo narių balsavus „už“ ir penkiems susilaikius, o įsigalios nuo šių metų liepos. Balsavusių prieš šias pataisas nebuvo.

Įprastas leidimas laikyti ginklus galioja penkerius metus, bet leidimas A kategorijos ginklams šauliams, kariams bei kariams savanoriams pirmą kartą galios dvejus metus, o po to teritorinės policijos įstaigos vadovo turės būti pratęsiamas kas penkeri metai.

„Kai kas sako, kad atveriam Pandoros skrynią, bet manau, kad ne atveriam Pandoros skrynią, o suteikiam teisę trijų kategorijų žmonėms, šauliams, kariams savanoriams ir profesinė skarto tarnybos kariams turėti namuose automatinius ginklus: turėti, įsigyti, treniruotis ir ginti tėvynę“, – sakė pataisos iniciatorius „valstietis“ Jonas Jarutis.

Parlamentaras taip pat pabrėžė, kad Rusijos karas prieš Ukrainą parodė, jog leidimas turėti ginklą namuose leidžia išskaidyti rizikas, kad invazijos atveju ginkluotė būtų sunaikinta.

„Šitas įstatymas dar yra tam, kad išskaidytume galimas rizikas, ką mes matom labai šviežiu Ukrainos atveju, kad agresorius stengiasi visų pirma sunaikinti kritinę infrastruktūrą, amunicijos sandėlius. Šita įstatymo pataisa sudarytų galimybę bent keik sumažinti tos rizikos ir dalį ginklų ir amunicijos turėti namuose“, – kalbėjo J. Jarutis.

Sutikęs dėl automatinių šaunamųjų ginklų laikymo namuose, socialdemokratas Julius Sabatauskas kritikavo pataisas klausdamas, ar jų formuluotė neatveria kelio namuose laikyti bombas ar haubicas.

„Klausimas, ar jūs juokais supratot mano žodžius, kuriuos pasakiau pateikimo stadijoj – jūs norite leisti name laikyti haubicas, visų kalibrų patrankas? Ar tie žmonės turės tokius seifus, kur laikys savaeigę haubicą?“ – kalbėjo J. Sabatauskas.

Konservatorius Paulius Saudargas replikavo, kad tai netiksli informacija, nes „jokių haubicų, jokių patrankų ten nėra, yra A kategorijos automatiniai šaunamieji ginklai“.

Šiuo metu šauliai ir kariai savanoriai gali įsigyti ir namie laikyti pusiau automatinius, B ir C kategorijos ginklus. A kategorijos ginklai civilinėje apyvartoje draudžiami.

Taip pat ketvirtadienį buvo priimtos pataisos, kurios Lietuvos šaulių sąjungos nariams suteikia teisę tarnybos metu dirbant su policijos, pasienio pareigūnais naudoti prievartą, specialiąsias priemones ir šaunamuosius ginklus. Jos irgi įsigalios nuo liepos.

Dabar galiojantys įstatymai nesuteikia galimybės šauliams tarnybos metu, vykdant užduotis kartu su kariais, policija ar pasieniečiais, panaudoti ginklą ar specialiąsias priemones tokiomis pačiomis teisėmis kaip šie pareigūnai.

Minėti projektai buvo inicijuoti pernai į Lietuvą pradėjus plūsti neteisėtų migrantų srautams per sieną su Baltarusija. Vakarų šalys apkaltino Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir įvardijo tai esant hibridine agresija.

Dar vienos pataisos Seime buvo registruotos reaguojant į Rusijos karą prieš Ukrainą, ketvirtadienį vakariniame posėdyje numatytas jų pateikimas.

Grupė Seimo narių siūlo ginklą galintiems laikyti žmonėms leisti įsigyti ir naktinius taikiklius. Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pataisa siūlo naktinius taikiklius išbraukti iš A kategorijos ginklų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.