URM: JT rezoliucija – tvirta parama nuožmią Rusijos agresiją patiriančiai Ukrainai

Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos 11-oje neeilinėje specialiojoje sesijoje ketvirtadienį priimta rezoliucija dėl agresijos prieš Ukrainą humanitarinių pasekmių yra „tvirta pasaulio parama nuožmią Rusijos agresiją patiriančiai Ukrainai“, teigiama Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos (URM) pranešime.

Jungtinės Tautos.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Jungtinės Tautos.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-24 20:27

„Rusija ir jos bendrininkė Baltarusija yra visiškai atsakingos už karą ir humanitarinę krizę. Siunčiame aiškią žinią Rusijai: reikalaujame griežtai laikytis tarptautinės teisės, o tai pat – saugoti civilius, užtikrinti savalaikę ir netrukdomą humanitarinės pagalbos prieigą ir humanitarinės pagalbos personalo saugumą“, – pažymėjo sesijos bendruosiuose debatuose aštuonių Šiaurės ir Baltijos valstybių (NB8) vardu pasisakęs Lietuvos nuolatinis atstovas JT ambasadorius Rytis Paulauskas.

Jis taip pat pabrėžė, kad ypač svarbu nuosekliai laikytis susitarimų dėl saugaus humanitarinio judėjimo garantijų įgyvendinimo, atvėrus humanitarinius koridorius. „Saugaus humanitarinio praėjimo teisės užtikrinimas yra bekompromisis“, – URM pranešime cituojamas ambasadorius.

Ukrainos ir grupės šalių, tarp jų – Lietuvos, vardu teikta rezoliucija sulaukė 140 valstybių paramos, penkios balsavo prieš dokumentą, 38 valstybės susilaikė.

Rezoliucijoje reikalaujama nedelsiant nutraukti Rusijos karo veiksmus prieš Ukrainą, ypač bet kokius išpuolius prieš civilius gyventojus ir civilinius objektus, įtvirtinta, kad civiliai, įskaitant humanitarinį personalą, žurnalistus ir pažeidžiamoje padėtyje esančius asmenis, moteris ir vaikus, medicinos ir humanitarinį personalą, būtų visiškai apsaugoti.

Rezoliucijoje iš Rusijos reikalaujama nedelsiant nutraukti Mariupolio apgultį, kuri lemia absoliučiai katastrofišką civilių gyventojų padėtį ir užkerta kelia evakuacijos pastangoms.

Dar vienas rezoliucijos aspektas – reikalavimas, kad šalys laikytųsi savo įsipareigojimų užtikrinti saugią ir nekliudomą humanitarinės pagalbos prieigą, galimybę civiliams saugiai ir nevaržomai patekti į paskirties vietas už Ukrainos ribų, palengvinti greitą, saugią ir netrukdomą humanitarinės pagalbos pabėgėliams.

URM pranešime teigiama, kad „rezoliucija priimta po dramatiškų diskusijų ir įveikus procedūrinius kliuvinius, Pietų Afrikai pateikus ir „alternatyvų“ rezoliucijos tekstą, kone identišką visišką nesėkmę Saugumo Taryboje neseniai patyrusiam Rusijos tekstui“. Balsavimo dėl jo Generalinėje Asamblėjoje nebuvo, Asamblėjos narių daugumai procedūriniu balsavimu paprieštaravus šiam projektui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.