Arūnas Dumalakas. Kanuose Vilniaus projektus visi giria, bet niekas jų nesiima

Reikšmingais veidais Vilniaus delegacija prieš porą savaičių grįžo iš MIPIM parodos Kanuose.

V.Jurkūno pieš.
V.Jurkūno pieš.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 26, 2022, 7:00 AM

Juk didžiausioje pasaulyje nekilnojamojo turto parodoje apdovanoti aukščiausius pasiekimus pelnę Europos miestai, tarp jų – ir Vilnius, pakilęs reitinge tarp finansiškai ir ekonomiškai pažangiausių ir versliausių miestų.

Bet apdovanojimai šioje parodoje rengiami kiekvienais metais, tad jais Lietuvos sostinės valdžia nebent vilniečius gali nustebinti. O apie pristatytus projektus, ką Vilnius Kanų parodoje darydavo kiekvienais metais, – skystokai.

Paraiškoje buvo paminėtas savivaldybės sukurtas atvirų duomenų portalas „Vilnius API“. Tik jame velnias galvą nusilaužtų. Miesto įvaizdinė Kalėdų kampanija – tik blizgučiai. Į Vilnių pritrauktos tarptautinės įmonės – jų visada ateina arba net išeina.

Kai nėra projektų, daugiau vandenėlio. Tenka griebtis pasakojimų apie tai, kaip Vilnius „Financial Times“ investicijų ekspertų padalinio „fDi Intelligence“ sudaryto reitingo bendroje vidutinio dydžio miestų kategorijoje užėmė antrąją vietą, kaip 2020 metais šiame reitinge jis buvo ketvirtas.

Dar ir kituose reitinguose Vilnius užėmė aukštas vietas – gražu, bet kalbėti reikėtų ne apie tai.

Vilnius bent jau anksčiau MIPIM parodoje pristatydavo projektus, galinčius sudominti investuotojus. Klausimas vienas: kiek po ankstesnių parodų Lietuvos sostinė iš to sulaukė naudos?

Ar Vilnius skins šiųmetės parodos vaisius, svarstyti ankstoka, tad pasidairykime atgalios.

2019 metais Vilniaus atstovai parodoje pristatė penkis naujausius miesto projektus, kuriais siekiama atskleisti miesto potencialą pritraukti naujų investicijų ir plėtros kryptį. Tai Šiaurinės gatvės, Vilniaus inovacijų pramonės parko, startuolių erdvės „Vilnius Campus“, Neries krantinės projektai ir būsimas modernus stoties rajonas „Vilnius Connect“.

Ar teko girdėti, kad Vilnius šiems projektams pasitelkė užsienio investicijas? Neries krantinės projektas stringa, dėl stoties rajono konversijos be jokių parodų pagalbos bus skelbiamas tarptautinis konkursas.

Juokingiausia, kad 2018-aisiais Vilnius MIPIM parodoje jau buvo pateikęs ir dešiniosios Neries krantinės rekonstrukcijos, ir Šiaurinės gatvės projektus.

Tik ar du kartus Kanuose pristatytą gatvę padės tiesti galingi koncernai iš užsienio? Ne.

Kelia šypseną ir Vilniaus projektai 2016 metų MIPIM parodoje – nacionalinio stadiono ir dabar jau į užmarštį nugrimzdusio Liepkalnio sporto ir sveikatinimo centro.

Sąrašą galima tęsti. Tik reikėtų priminti, kodėl įmonės, verslininkai dalyvauja tarptautinėse parodose. Kad susirastų klientų, rinkų, užmegztų verslo ryšius.

Šiaip pastypsoti prie stendo, padalinti produkcijos pavyzdžius – ne pinigus skaičiuojantiems verslininkams.

Kas kita Vilniaus savivaldybė. Kiekvienais metais nusiveždami vis mažiau tinkamų pristatyti projektų, nepasivargindami paieškoti investuotojų valdininkai grįžę priversti pilstyti vandenėlį apie pažangą, reitingus ir greitai užmirštamuose rinkimuose užimamas aukštas vietas.

Tai gal geriau į Kanus išvis nebevažiuoti? Ne! Juk Kanuose pavasarį labai gražu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.