Arūnas Karaliūnas. V. Matijošaičiui – atpildo metas už jo reitingus, pašaipas konservatoriams bei norą atsikratyti „Kaunas Pride“ eitynių

Opozicijoje esančius politikus reikėtų paskelbti visiškais nevykėliais, jeigu nebandytų pasinaudoti net menku valdančiųjų kluptelėjimu.

 Protesto akcijos didelio kauniečių susidomėjimo nesukėlė.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Protesto akcijos didelio kauniečių susidomėjimo nesukėlė.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-03-27 07:00, atnaujinta 2022-03-27 09:23

Kauno meras V.Matijošaitis pastaruoju metu skausmingai suklupo dukart, o vietos konservatoriai suskubo jam dar ir įspirti.

Aišku, V.Matijošaitis pats kaltas. Administracijos direktoriaus pareigas patikėjo V.Šiliauskui, kuris turbūt savaip suprato savo misiją šiame poste, todėl per kratą rastų grynųjų pinigų turbūt užtektų ištapetuoti visus pakaunėje stovinčio jo namo kambarius.

Tikrą verslo imperiją sukūręs V.Matijošaitis nepatarė mažiau patirties turinčiam sūnui Š.Matijošaičiui, kaip sunkiu ir labai neįprastu metu elgtis su Rusijoje veikiančia „Vičiūnų grupės“ gamykla.

Kol jos šeimininkai muistėsi ir siuntė prieštaringus pranešimus, pasipylė pelnyta kritikos lavina dėl agresoriui mokamų mokesčių.

Likus metams iki mero rinkimų kauniečių paramos netekusiems konservatoriams į rankas nukrito tikra dovana ir politikai nepraleido progos ja pasinaudoti – suskubo rengti protesto akcijas, kuriose pliekė V.Matijošaitį tiek dėl veiklos Rusijoje, tiek dėl nesugebėjimo tinkamai prižiūrėti kyšininkavimo skandale skęstančio V.Šiliausko.

Konservatoriai net buvo pasišovę „Vičiūnų grupės“ verslo reikalus Rusijoje aptarinėti tarybos posėdžio metu, o jų bendražygiai iš valdančiosios daugumos Seime nuėjo dar toliau ir subūrė specialią darbo grupę, tirsiančią Kauno savivaldybės viešuosius pirkimus po 2015 metų.

Tuomet V.Matijošaitis pirmą kartą laimėjo tiesioginius mero rinkimus, o 2019-ųjų pavasarį tiesiog nušlavė konservatorių atstovę J.Šiugždinienę, kuri vėliau tapo švietimo, mokslo ir sporto ministre.

Išmušė atpildo valanda Kauno merui už aukštumose atsidūrusius populiarumo reitingus ir pašaipas buvusiam merui konservatoriui A.Kupčinskui dėl nesugebėjimo tvarkytis mieste.

Geresnio laiko kerštui net negalėjo būti. Nėra abejonių, kad darbo grupė tikrai ras didesnių ar menkesnių pažeidimų, o apie juos bus paskelbta vėlyvą rudenį – pačiame rinkimų kampanijos įkarštyje.

Konservatorių svajonė – V.Matijošaičio atsistatydinimas, tačiau net jie patys puikiai suvokia, kad tai tik svajonė, nes patys elgėsi ne ką geriau.

Štai 2008-ųjų pradžioje visą šalį supurtė kyšininkavimo skandalas, kuriame atsidūrė ir Kauno konservatorių senbuvis, buvęs vicemeras A.A.Balutis. Paaiškėjo, kad politikas kurį laiką dirbo kyšių išnešiotoju ir klusniai vykdė įvairias dviejų aktyvių Kauno verslininkių užgaidas.

Tuometiniam Kauno merui A.Kupčinskui turbūt nekilo minčių atsistatydinti. Pakako paaukoti A.A.Balutį ir visi toliau ramiai grįžo į kabinetus.

Konservatorių rengiamos protesto akcijos didelio kauniečių palaikymo nesulaukė – pastarąjį kartą susirinko apie 300 žmonių, tačiau įkandin politikų pasirodė ir kiti veikėjai, kuriems V.Matijošaitis nusidėjo žodžiais, mintimis ar darbais.

Apie protesto akciją socialiniuose tinkluose paskelbė kaunietis R.Budrauskas.

Viešai skelbiama oficiali jos priežastis – Kauno savivaldybėje klestinti korupcija. Motyvas kilnus, tačiau tai gali būti tik gražiai užmaskuota priežastis dar kartą įspirti V.Matijošaičiui.

Mat R.Budrauskas Laisvės partijos gretose dalyvavo 2020 metais vykusiuose rinkimuose į Seimą ir neslėpė esantis vienas pernai rudenį vykusių LGBTQ+ bendruomenės eitynių „Kaunas Pride“ rengėjų.

Visa miesto valdžia ir pats V.Matijošaitis aršiai priešinosi šiam renginiui, tačiau teismas galiausiai įpareigojo Kauno savivaldybę išduoti leidimą eitynėms. Atėjo atpildo metas ir už šį poelgį.

Galima spėti, kad netrukus prie Kauno savivaldybės būstinės Laisvės alėjoje išsirikiuos ir Žemųjų Šančių bendruomenės atstovai, tačiau šįkart smerks V.Matijošaitį ne dėl planuojamos tiesti naujos gatvės paupyje, o gėdins dėl priedangos kyšininkams.

Neįtikėtinas metas – teisuolių Kaune daugėja kiekvieną dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.