Seimas ėmėsi susirinkimų tvarkos: skundus dėl mitingų siūloma išnagrinėti iki jų datos

Seimas ėmėsi susirinkimų tvarkos pakeitimų: siūloma skundus dėl mitingų išnagrinėti iki jų datos, nustatyti, kad užkirsti kelią renginiui galėtų tik teismas.

Raimundas Lopata.<br>T.Bauro nuotr.
Raimundas Lopata.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2022, 5:50 PM

Parlamentas šią savaitę po pateikimo pritarė trims skirtingų Seimo narių inicijuotiems Susirinkimų įstatymo pataisų projektams, juos toliau nagrinės komitetai.

Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas Raimundas Lopata siūlo įtvirtinti pareigą organizatoriams anksčiau pranešti apie planuojamą renginį, tuo pačiu nustatant, kad skundas dėl savivaldybės sprendimo derinant renginį teisme turėtų būti išnagrinėtas ne vėliau kaip per 72 valandas.

Pasak R.Lopatos, šiuo metu susirinkimo organizatoriai iki paskutinio momento negali būti tikri, ar jis vyks, priklausomai nuo teismo sprendimo, o kartais ginčai dėl renginio išsprendžiami jau po datos, kada jis turėjo vykti.

Dabar galiojantis įstatymas numato, kad organizatoriai savivaldybę apie planuojamą susirinkimą, kuriame dalyvaus daugiau kaip 15 žmonių, privalo pranešti ne vėliau kaip prieš penkias darbo dienas iki jo dienos.

Savivaldybės administracijos direktoriaus ar jį pavaduojančio asmens veiksmai arba neveikimas, tai pat pranešimo apie organizuojamą susirinkimą suderinimas gali būti skundžiami įprasta administracine tvarka.

Pagal R.Lopatos pataisas, organizatoriai apie susirinkimą turėtų pranešti prieš 15 dienų iki numatytos datos, o skundas dėl susirinkimo apygardos administraciniame turėtų būti išnagrinėtas ne vėliau kaip per 72 valandas nuo jo padavimo. toks pats 72 valandų terminas būtų nustatytas ir skundą nagrinėjant apeliacine tvarka.

Taip pat parlamentas nagrinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ parengtas Susirinkimų įstatymo pataisas, kuriomis keičiama leidimų mitingams suderinimo tvarka.

Parlamentarai siūlo išbraukti nuostatas, kurios reikalauja renginį suderinti savivaldybėje, ir šiai palieka funkciją išnagrinėti mitingo organizatorių prašymą.

Įstatymas būtų papildomas nuostata, kad savivaldybės administracijos direktorius galėtų kreiptis į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą dėl susirinkimų laisvės ribojimo, jei yra pagrindo manyti, kad bus pažeistas valstybės ar visuomenės saugumas, viešoji tvarka, žmonių sveikata ar dorovė arba kitų asmenų teisės ir laisvės.

Siūloma numatyti, kad toks skundas turėtų būti išnagrinėtas ne vėliau kaip per 48 valandas nuo jo padavimo.

Seimo nariai konservatoriai Andrius Kupčinskas ir Paulius Saudargas siūlo nustatyti, kad rengiant mitingus prie Prezidentūros, Seimo ir Vyriausybės derinant leidimą dalyvautų šių įstaigų kanceliarijos atstovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.