G. Nausėda ragina atidžiau tirti korupcinius ir kibernetinius nusikaltimus

Prezidentas Gitanas Nausėda su generaline prokurore Nida Grunskiene aptarė nusikalstamumo tendencijas ir paragino atidžiau tirti korupcinius ir kibernetinius nusikaltimus.

Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 30, 2022, 1:12 PM

„Bendras nusikalstamumo lygio mažėjimas, stebimas nuo 2017 metų, nuteikia pozityviai. Tačiau turime daugiau dėmesio skirti korupcinių ir kibernetinių nusikaltimų tyrimams, plėtoti tarptautinį bendradarbiavimą“, – sako šalies vadovas.

Jis su generaline prokurore N. Grunskiene susitiko trečiadienį minint Prokuratūros dieną, pranešė Prezidentūra.

Prezidentas domėjosi, kas lemia korupcinių nusikaltimų skaičiaus augimą, ir ragino tiriant šias nusikalstamas veikas aktyviai bendradarbiauti su ikiteisminio tyrimo institucijomis, kartu keliant tyrimo kokybės reikalavimus.

Šalies vadovas taip pat pabrėžė sparčiai augantį kibernetinių nusikaltimų skaičių, domėjosi tokių tyrimų efektyvumo problemų priežastimis. Susitikimo metu aptartas aktyvesnės prevencijos bei kibernetinio saugumo stiprinimo poreikis.

Pokalbio metu atskirai aptartos neteisėtai Lietuvos sieną kirtusių migrantų tyrimų aktualijos, taip pat prokuratūros sprendimai dėl šių tyrimų organizavimo.

Kalbėta ir apie Lietuvoje išskirtinių ikiteisminių tyrimų dėl karo nusikaltimų Ukrainoje bei nusikaltimų žmoniškumui Baltarusijoje nulemtas tarptautinio bendradarbiavimo iniciatyvas.

Prokuratūros duomenimis, pernai Lietuvoje užregistruotos 42 tūkst. 567 nusikalstamos veikos, tai yra vienas nusikaltimas teko 66 gyventojams. Ištirtos 28 tūkst. 357 veikos.

Daugumą – 84 proc. – nusikalstamų veikų sudarė nusikaltimai, 9 proc. – baudžiamieji nusižengimai ir 7 proc. buvo sunkūs ir labai sunkūs nusikaltimai.

Palyginus dešimtmečio statistiką, nusikalstamų veikų šalyje mažėja. 2011 metais jų registruota beveik 80 tūkstančių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.