A. Anušauskas LLRA-KŠS parlamentarę ramino dėl steigiamo karinio poligono: siūlau pirmiausia suprasti, kas tai yra

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas ramino Seimo salėje klausimus dėl Šalčininkų rajone steigti ketinamo karinio poligono kėlusią Lietuvos lenkų rinkimų akcijai – Krikščioniškų šeimų sąjungai priklausančią parlamentarę Beatą Petkevič. Ši ketvirtadienį Seime vykusioje Vyriausybės valandoje kreipėsi į ministrą pažymėdama, kad esą žmonės nerimauja, jog karo atveju priešas pirmiausiai taikosi į karinius objektus.

Arvydas Anušauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 31, 2022, 1:51 PM

„Šiandien praėjo pateikimą jūsų siūlomas įstatymo projektas dėl Rūdninkų karinio poligono. Šiuo metu iš tikro tai yra labai svarbus klausimas, bet kuo toliau, tuo daugiau klausimų kyla žmonėms, ir stebint karą Ukrainoje matome, kad buvo užpulti visų pirma kariniai objektai. Žmonės bijo, kad galimo karo atveju būtent tokie objektai bus užpulti ir Lietuvoje. Ką jūs apie tai manote ir kaip galite tai pakomentuoti?“, – ministro teiravosi B. Petkevič, kuri kiek anksčiau Seime vykusiame balsavime dėl Rūdninkų karinio poligono susilaikė.

Į parlamentarės būgštavimus A. Anušauskas atsakė raginimu pabandyti suprasti, kas iš tikrųjų yra karinis poligonas.

„Siūlau suprasti pirmiausiai kas yra poligonas. Poligone gyventojų neturi būti. Ir gyventojų, kurie poligono teritorijoje nuolat gyventų, nėra“, – sakė A. Anušauskas.

„Poligonas yra karinė teritorija, kuri yra naudojama pratyboms. Taip, ten būna nuolatiniai dislokuoti kariai ir rotaciniu pagrindu atsirandančios pajėgos. Bet, dar kartą noriu nuraminti jus ir tuos žmones, kurie gal mažai galvoja, kas vyksta Ukrainoje, bet daugiau galvoja apie save. Aš suprantu visas baimes ir nuogąstavimus, ir nerimą, tačiau karas vyksta Ukrainoje. Dar kartą noriu pabrėžti, kad dabartinės baimės neturi tokių pagrindų, dėl ko mūsų žmonėmis reikėtų bijoti“, – dėstė ministras.

A. Anušausko teigimu, naujo karinio poligono Lietuvoje reikia, nes valstybė kuria modernią, naujausia ginkluote aprūpintą kariuomenę, o ne „patrankų mėsą“.

„Įsigydami tobulesnę ginkluotę turime mokyti karius su ja elgtis. O tam turi būti skirtos atitinkamos saugios, atitinkamų dydžių teritorijos. Nes įsigydami naują ginkluotę mes numatome, kad mūsų kariai būtų moderniai aprūpinti, kad tai būtų XXI a. kariuomenė. Mes nekuriame kariuomenės, kurią vaizdžiai, žiūrėdami labiau į rytus, vadina patrankų mėsa“, – apibendrino ministras.

Seimas ketvirtadienį pradėjo svarstyti krašto apsaugos ministro pristatytą Lietuvos kariuomenės Rūdninkų karinio poligono įstatymo projektą, kuriuo siūloma Rūdninkų poligono įkūrimą pripažinti ypatingos valstybinės svarbos projektu. Tai užtikrintų skubų poligono įkūrimą – teritorijos suformavimą ir jo veiklai reikalingos infrastruktūros sukūrimą.

Po pristatymo už šį projektą balsavo 115 Seimo narių, susilaikė 3 parlamentarai. Tarp susilaikiusiųjų B. Petkevič . Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Nacionalinio saugumo ir gynybos komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti balandžio 12 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?