Prasidėjus karui Ukrainoje pasipylė rusakalbių skundai dėl diskriminacijos Lietuvoje Kreipiasi tiek Ukrainos, tiek Rusijos bei Baltarusijos piliečiai

Lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė teigia, kad, Rusijai pradėjus plataus masto Ukrainos puolimą, Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba (LGKT) sulaukė nemažai rusakalbių asmenų skundų dėl diskriminacijos. Jos teigimu, tarp besikreipusių asmenų buvo tiek Ukrainos, tiek Rusijos bei Baltarusijos piliečių.

Prasidėjus karui Ukrainoje pasipylė rusakalbių skundai dėl diskriminacijos Lietuvoje.<br>T.Bauro nuotr.
Prasidėjus karui Ukrainoje pasipylė rusakalbių skundai dėl diskriminacijos Lietuvoje.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-01 12:19

„Kai tik prasidėjo Rusijos karas prieš Ukrainą, sulaukėme nemažai kreipimųsi dėl galimo paslaugų nesuteikimo ir diskriminacijos teikiant prekes ir paslaugas rusakalbiams asmenims, nepriklausomai nuo jų tautybės, tarp jų ir ukrainiečiams, rusams, baltarusiams atvykusiems į tam tikras vietas“, – penktadienį per Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos 2021 m. ataskaitos pristatymą žurnalistams teigė B. Sabatauskaitė.

Anot jos, taip pat buvo gauta skundų ir dėl galimų patyčių ugdymo įstaigose.

„Taip pat gavome signalų dėl patyčių prieš rusakalbius moksleivius ar kaltinimo dėl karo veiksmų, tai tarnyba ėmėsi iš karto veiksmų, ragindama ir kalbėdama su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, prašydama išplatinti kreipimąsi į institucijas, taip pat rengiame rekomendacijas, kaip reikėtų kalbėti su vaikais apie karą, kaip aptarti skirtingas tapatybes, nes mes esame įvairiakalbė visuomenė jau daugybę metų ir svarbu užtikrinti pagarbą asmenims“, – teigė Lygių galimybių kontrolierė.

Be to, S. Sabatauskaitė pažymi, kad buvo atvejų, kai asmenys kreipėsi dėl suteikiamos pagalbos Ukrainos karo pabėgėliams, esą tai diskriminuoja Lietuvos piliečius.

„Pradėjo daugėti paklausimų, kodėl yra teikiamos tam tikros nuolaidos arba lengvatos nuo karo bėgantiems asmenims iš Ukrainos ir kokiu pagrindu, ir ar tai nediskriminuoja Lietuvos respublikos piliečių. Tai toks bendras atsakymas Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos yra, žinoma, atskirus atvejus reikėtų vertinti atskirai, bet bendrasis atsakymas, kad diskriminacijos nėra, nes asmenys, bėgantys nuo karo, yra nepalyginamoje situacijoje su kitais asmenimis“, – kalbėjo B. Sabatauskaitė.

ELTA primena, kad trečiadienio Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūros (UNHCR) duomenimis, iš Ukrainos į kaimynines šalis jau pasitraukė 4 019 000 žmonių, o dar daugiau kaip 6 mln. žmonių yra perkelti šalies viduje. Tai reiškia, kad savo namus jau paliko mažiausiai ketvirtadalis visų ukrainiečių.

Tad dabar apie 4 mln. žmonių, daugiausiai – moterys, vaikai ir pagyvenę žmonės yra priklausomi nuo kaimyninių šalių, kad išgyventų. Tai yra didžiausia pabėgėlių krizė Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų. Vien Lenkija jau priglaudė 2,3 mln. ukrainiečių. Nors Rusija davė ženklų, kad gali sumažinti savo puolimo mastą, Ukrainos miestai apšaudomi ir toliau.

Daugiausia skundų dėl diskriminacijos lyties pagrindu

Penktadienį Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba (LGKT) pristatė LGKT praėjusių metų veiklos ataskaitą. Kaip teigė lygių galimybių kontrolierė Birutė Sabatauskaitė, 2021-aisiais Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba sulaukė rekordinio skaičiaus skundų ir kreipimųsi, daugiausia jų – dėl diskriminacijos lyties pagrindu.

„2021 metai buvo įtempti visoms ir visiems veikiančioms ir veikiantiems žmogaus teisių lauke. Pandemija, jos didžiulė įtaka iš tiesų pažeidžiamų grupių lygioms galimybėms, išaugusi viešoje erdvėje neapykantos kalba skirtingoms grupėms, padidėjęs prieglobsčio prašytojų skaičius, Baltarusijos hibridinė ataka ir ne visada skaidrios reakcijos į ją darė įtaką ir skirtingų grupių, tautybės, kilmės, religijos, odos spalvos asmenų gyventojams Lietuvoje“, – penktadienį per Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos 2021 m. ataskaitos pristatymą teigė B. Sabatauskaitė.

B. Sabatauskaitė atkreipia dėmesį, kad diskriminacijos problemą atskleidė ir pandemija.

„Pandemija dar labiau išryškino ir taip gilias žmonių su negalia teisių įgyvendinimo problemas, atokvėpio paslaugų trūkumą šeimoms, prižiūrinčioms sunkią negalią turinčius vaikus, suaugusius“, – pridūrė ji.

Be to, lygių galimybių kontrolierės teigimu, prie išaugusių skundų skaičiaus galėjo prisidėti ir skelbiama dezinformacija, kuri, anot jos, skatino nematyto masto pasipriešinimą prieš LGBT+ narius.

„Įvairių grupių nesaugumui darė įtaką ir dezinformacija, įvairios sąmokslo teorijos, paskatinusios nematyto masto pasipriešinimą bene labiausiai žinomai tarptautinei sutarčiai Lietuvoje – Europos Tarybos konvencijai dėl smurto prieš moteris ir smurto artimoje aplinkoje, prevencijos kovos su juo, kitaip vadinamai Stambulo konvencijai. Tai kėlė kitus didelius iššūkius lygių galimybių įgyvendinimui – didelį nesaugumą LGBT+ asmenims“, – kalbėjo lygių galimybių kontrolierė.

LGKT parengtame dokumente nurodoma, kad 2021 m. skundų ir kreipimųsi į Tarnybą skaičius perkopė 1000. Be to, teigiama, kad dar beveik 600 konsultacijų teiktos žodžiu arba gyvai.

Daugiausia skundų pernai buvo gauti dėl lyties diskriminacijos – 203. Kiek mažiau kreipėsi dėl rasės, tautybės, kalbos, kilmės, pilietybės ir etninės priklausomybės – 151 asmuo, o 125 asmenų skundai buvo dėl negalios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.