Kaip gyveno Lietuva per savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

Lietuvos savaitė. <br> lrytas.lt koliažas.
Lietuvos savaitė. <br> lrytas.lt koliažas.
Lietuvos savaitė. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos savaitė. <br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuvos savaitė. 
Lietuvos savaitė. 
Lietuvos savaitė. 
Lietuvos savaitė. 
Lietuvos savaitė. 
Lietuvos savaitė. 
Lietuvos savaitė. 
Lietuvos savaitė. 
Lietuvos savaitė. 
Lietuvos savaitė. 
Lietuvos savaitė. 
Lietuvos savaitė. 
Lietuvos savaitė. 
Lietuvos savaitė. 
Lietuvos savaitė. 
Lietuvos savaitė. 
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Apr 2, 2022, 9:12 PM

Kazlų Rūda

Socialinės paramos centro senelių globos namuose gyvenanti Adelė Degutienė atšventė 102-ąjį gimtadienį. Moteris užaugino du vaikus, tačiau jie jau iškeliavę anapilin.

Ilgaamžė senjora patyrė daug vargo, sunkiai dirbo, tačiau aplinkinius tebedžiugina linksmu būdu, maloniu bendravimu.

Metų našta jos neslegia: „Reikia tik gero muzikanto, kojos pačios neša šokti.“

Biržai

Į miesto ligoninės priimamąjį atėjęs 17 metų jaunuolis pasiskundė, kad niekaip nepavyksta nuo vieno rankos piršto nusimauti žiedo. Kiek per mažą žiedą jis užsimovė, tačiau nuimti nebesugebėjo, pirštas ištino.

Medikams irgi nepavyko numauti žiedo, todėl teko šauktis ugniagesių pagalbos. Jie turėjo dirbti itin kruopščiai, nes žiedas buvo įsispaudęs į odą. Jis buvo nupjautas kampiniu šlifuokliu.

Jūrė

Kazlų Rūdos savivaldybės miestelyje, šalia geležinkelio stoties, sudegė plastikinis biotualetas. Kai atvyko ugniagesiai, gelbėti nebebuvo ko, – tualetas buvo išsilydęs.

Geležinkelio stoties teritoriją stebinčios vaizdo kameros užfiksavo anapus bėgių žolę padegančius vaikus. Po to jie atėjo prie stoties pastato ir, įtariama, biotualete padegė tualetinį popierių.

Panevėžys

Į medikų rankas pateko vaistais apsinuodijusi nė metų neturinti mergaitė. Nežinia nei kaip, nei kokie vaistai atsidūrė vaiko rankose ir kiek jų buvo išgerta. Greičiausiai ropinėdama mergaitė pastebėjo ne vietoje padėtus vaistus ir jais pasimėgavo.

Įtarimą tėvams sukėlė pasikeitęs dukros elgesys – ji tapo vangi. Anksčiau šeima buvo patekusi į vaiko teisių gynėjų akiratį, tačiau pastaruoju metu pagalba jai nebebuvo teikiama.

Sugedusį greitosios pagalbos automobilį medikai buvo nuvairavę į Aukštaičių gatvėje esantį autoservisą. Mašina buvo suremontuota, ir meistras norėjo ją pastatyti į kitą vietą.

Į gatvę išvažiavęs autoserviso darbuotojas sankryžoje ruošėsi sukti, kai jam į šoną trenkėsi iš paskos motoroleriu važiuojantis 18 metų vyras. Motorolerininkas buvo nuvežtas apžiūrėti į ligoninę, bet jam nieko rimto nenutiko. Per avariją buvo sulankstytos greitosios pagalbos automobilio vairuotojo pusės durys, numuštas galinio vaizdo veidrodis.

Katkų gatvėje ugniagesiai tramdė medžio apdirbimo įmonėje įsiplieskusį gaisrą. Liepsnojo vieno aukšto mūrinis pastatas, kuriame įrengta medienos džiovykla. Gaisravietėje gelbėtojai darbavosi beveik porą valandų.

Per gaisrą nudegė stogas, apdegė ir aprūko vidus. Liepsnos apgadino 5 kubinius metrus šalia pastato sukrautos medienos.

Pastate buvo laikoma dar daugiau medienos, bet ugniagesiai užkirto kelią liepsnų plitimui.

Druskininkai

Prieš dešimtmetį kurorte įrengtas pirmasis Lietuvoje muzikinis fontanas su šviesomis ir ypatingomis garso technologijomis šiomis dienomis buvo pradėtas atnaujinti.

Jame papildomai bus įrengta 200 purkštukų, rūko sistema, pasikeis šalia fontano esančių medžių apšvietimas. Dinamiškesnis ir žaismingesnis muzikinis fontanas vėl pradės veikti vasaros pradžioje.

Marijampolė

Naktį į penktadienį, 2 val. 33 min., Šaltinio gatvėje esančiame kotedže suveikė priešgaisrinė signalizacija. Būsto savininkai pastebėjo, kad garaže pilna dūmų, tačiau ugnies nebuvo matyti. Ugniagesiai apžiūrėjo garažą ir nustatė, kad dūmai skverbiasi iš lietvamzdžio.

Gelbėtojai vieną po kito atidengė lietaus kanalizacijos šulinius ir 100 metrų nuo kotedžo rado degantį plastikinį vandens kanalizacijos vamzdį. Paaiškėjo, kad piktavaliai vamzdžio galą buvo užkišę skudurais ir juos padegė. Išdegė maždaug 4 metrai vamzdžio.

Anykščiai

Šią savaitę mieste viešėjęs Ispanijos Karalystės nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Jose Maria Roblesas Fraga Vyskupo skvere šalia bibliotekos esančioje Kalbų alėjoje atidengė plytelę, anykštėnus ir miesto svečius sveikinančią ispaniškai „Buenos dias“.

Tai jau 13-oji plytelė. Nuo 2013-ųjų šioje alėjoje frazė „Laba diena“ marmurinėse plytelėse yra iškalta kroatų, ukrainiečių, hebrajų, japonų, estų, latvių, baltarusių, rumunų, čekų, norvegų, prancūzų ir kartvelų kalbomis.

Stiprus vėjas prie A.Baranausko ir A.Vienuolio memorialinio muziejaus nulaužė paskutinį istorinį beržą. Ant šio kalnelio 12 beržų pasodino 1875-aisiais po tremties iš Sibiro grįžę A.Baranausko broliai Jonas ir Anupras.

Šimtamečiais beržais rūpinosi arboristai, tačiau istorinių įvykių liudininkus įveikė laikas ir gamtos stichijos.

Veisiejai

Į Lazdijų rajono miestelio mokymo įstaigą antradienį po pietų atvyko policijos pareigūnai, gavę pranešimą, kad 12-metis moksleivis turi ginklą. Jo kuprinėje buvo rastas dujinis pistoletas „Reck Baby Automatic“ be dėtuvės.

Pirminiais duomenimis, vaikas ginklą atsinešė iš namų norėdamas jį parodyti savo draugams. Policija neturi duomenų, kad pistoletas būtų registruotas kurio nors šeimos nario vardu.

Klaipėda

I.Simonaitytės viešajai bibliotekai perduotas Viliaus Gaigalaičio ir jo žmonos Marijos asmeninis archyvas. V.Gaigalaitis – žymus visuomenės ir kultūros veikėjas, 1918–1939 m. gyvenęs ir kunigavęs Klaipėdoje.

Jo iniciatyva čia įkurta pirmoji lietuviška mokykla, vėliau išaugusi į Vytauto Didžiojo gimnaziją, jis steigė įvairias labdaros organizacijas.

1997 m. dalis vertingo šeimos archyvo perduota Martyno Mažvydo bibliotekai.

Klaipėdoje bus saugomos V.Gaigalaičio bibliotekos knygos, prisiminimų mašinraštis, įvairūs dokumentai, korespondencija, fotografijos.

Laivų skersgatvyje esančiame bute rasti vyro ir moters palaikai. Jie aptikti ketvirtadienį ryte.

76 metų vyro kūnas buvo su kraujosruva veide, 70-metės moters kūnas be išorinių smurto žymių.

Štakiriai

Kaime netoli Biržų vaikštinėdamas po mišką 56 metų vyras rado ant žemės numestą pistoletą. Tai buvo startinis pistoletas, naudojamas per sporto varžybas. Tokie pistoletai užtaisomi garsiniais šoviniais.

Pistoletas buvo aprūdijęs, tad akivaizdu, kad miške gulėjo seniai. „Ginklai taip greitai nerūdija“, – sakė Biržų policijos atstovas J.Jurelevičius.

Kavarskas

Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai pričiupo Anykščių rajono gyventoją, neteisėtai žvejojusį Šventosios upės slėnyje telkšančiame tvenkinyje. Inspektoriai aptiko įtartiną valtį ir surengė pasalą.

Naktį jie pastebėjo valtimi besiiriantį vyrą, kuris iš vandens ištraukė tris pastatytus tinklus. Kavarsko miestelio gyventojas buvo sulaikytas, kai išlipo į krantą su įkalčiais – trimis karšiais. Jam teks atlyginti gamtai padarytą žalą (300 eurų) ir sumokėti administracinę baudą nuo 120 iki 300 eurų.

Be to, bus konfiskuota valtis ir tinklai.

Subačius

Ankstų rytą Kupiškio rajone piktadariui nepavyko padegti moteriai priklausančio automobilio „Volvo“. Pamatę pro langą ugnies pašvaistę gyventojai sureagavo akimirksniu. Išpuolę į kiemą jie pamatė ant variklio dangčio užmestą degantį skudurą. Žmonės spėjo jį nutraukti, ir gaisras neįsiplieskė.

Vis dėlto toje dangčio vietoje, ant kurios buvo užmestas degantis skuduras, šiek tiek atsilupo dažai. Pareiškimą policijai parašiusi moteris tikino, kad jokių grasinimų nebuvo sulaukusi.

Kuršėnai

Šiaulių rajono miestelyje ketvirtadienį kilo gaisras Ventos gatvėje esančiuose Kuršėnų kūrybos namuose. Pranešta, kad pastato pirmame aukšte daug dūmų, suveikė priešgaisrinė signalizacija.

Į gaisro vietą buvo išsiųstos penkios automobilinės cisternos. Paaiškėjo, kad gaisras kilo vienoje klasių. Įstaigos personalas saugiai išvedė į lauką apie 20 vaikų. Gaisro metu apdegė ir aprūko 20 kvadratinių metrų ploto klasė pirmame aukšte ir joje buvę daiktai.

Kiduliai

Šakių rajono kaime, besiribojančiame su Jurbarku, pastatytas heraldinis Sūduvos ženklas. Jis žiedinėje sankryžoje pasitiks visus, atvažiuojančius nuo Jurbarko pusės ilgiausiu Lietuvoje Šimtmečio tiltu (494 m) per Nemuną.

2022-ieji yra paskelbti Sūduvos metais. Ženklo idėją pasiūlė Kidulių seniūnijos seniūnaitis L.Mazuras, o ją įgyvendino metalo gaminių meistras A.Vencius ir asociacija „Išmanus jaunimas“.

Kaunas

Apie spūstis kelyje Vilnius–Klaipėda ties Kaunu vairuotojai kuria legendas, tačiau situacija keičiasi. Ketvirtadienį atidarytas eismas nauju tiltu per Nerį. Jo reikšmė išryškės užbaigus visą šios kelio atkarpos rekonstrukciją, tačiau tai įvyks tik 2027-aisiais.

Tiltas pastatytas magistraliniame kelyje A1 Vilnius–Kaunas–Klaipėda, ruože nuo 99,29 iki 100,47 kilometro, ir apima daugiau nei tik tilto statybą. Jau kitą savaitę bus skelbiamas konkursas atnaujinti vidurinį Alfonso Meškinio tiltą ir eismas juo bus uždarytas.

Dar vėliau ateis eilė trečio tilto remontui ir tik jį užbaigus bus pasiektas pagrindinis tikslas – vidurinė transporto arterija bus skirta tranzitiniam eismui, šoninės – įsiliejančiam arba išvažiuojančiam transportui. Islandijos plento ruožas nuo Biruliškių iki Jonavos gatvės bus išplatintas.

Naujojo tilto statybos darbai dar nėra visiškai baigti, šiuo metu įrengiamos atraminės sienos. Projektą planuojama baigti šių metų II ketvirtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.