Arūnas Karaliūnas. Visvaldo Matijošaičio virsmas: bliūkšta subrendusio ir neįveikiamo krabo įvaizdis

Septynerius metus politikos jūras ir vandenynus raižęs Kauno mero V.Matijošaičio laivas dabar primena „Titaniką“, kuris vienu metu susidūrė net su dviem ledkalniais.

 Į rinkimus 2015 metais V.Matijošaitis ėjo nevengdamas pasijuokti iš savęs. <br> M.Patašiaus nuotr.
 Į rinkimus 2015 metais V.Matijošaitis ėjo nevengdamas pasijuokti iš savęs. <br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 3, 2022, 7:00 AM

Laivą skandina dabar jau buvusio savivaldybės administracijos direktoriaus V.Šiliausko pomėgis stiklainiuose konservuoti neteisėtais būdais gautus pinigus ir paties V.Matijošaičio šeimos valdomos „Vičiūnų grupės“ delsimas palikti visai Europai grasinančios Rusijos rinką.

Kai politologai vis drąsiau kalba apie V.Matijošaičio eros pabaigą, politikai įnirtingai kuria planus, kaip įpėdinio karūną uždėti saviškiams. Apie geresnę progą tai padaryti jie net negalėjo svajoti, tačiau tokios žaidimo taisyklės – susimovusius veikėjus pakeičia nauji pranašai.

Iki Kauno mero rinkimų liko mažiau kaip metai, iki kandidatų pasirinkimo – vos keli mėnesiai, todėl delsti nebėra laiko. Svarbiausias uždavinys – kur gauti kandidatą, kuris nepadarytų gėdos nei per rinkimus, nei mero poste.

Nors girdėti vis daugiau abejonių, kad didelių nemalonumų užkluptas V.Matijošaitis sieks dar vienos kadencijos, jis pats galutinio sprendimo nepaskelbė.

Sugrįžimas į verslą šioje situacijoje jam turbūt būtų pats teisingiausias pasirinkimas. Sumažėtų kritikos lavina, neslėgtų miesto reikalai ir nereikėtų atgailauti dėl nevykusio administracijos direktoriaus.

Neigiamas mero atsakymas būtų rimtas egzaminas jo suburtam visuomeniniam rinkimų komitetui „Vieningas Kaunas“. Ar jis sugebėtų surasti kitą kandidatą, kuriuo pasitikėtų kauniečiai?

Atrodytų, arčiausiai tokio pasirinkimo galėtų būti vicemerai A.Palionis ir M.Jurgutis. Nors juodu gali paliesti V.Šiliausko korupcijos skandalo šešėlis, vicemerai bent jau niekaip nesusiję su verslais Rusijoje.

Vis dėlto kiekviename žingsnyje šie politikai girdės priminimus, kad jie buvo V.Matijošaičio bendražygiai, o rinkėjai ilgai atsimins „Vičiūnų grupės“ viražus dėl veiklos Rusijoje.

Ar vicemerams užtektų parako įtikinti kauniečius, kad ūkinius reikalus jie spręs net geriau negu pats V.Matijošaitis, galutinai išnaikins korupciją miesto valdžios būstinėje ir netrypčios kampe, kai kalbama apie santykius su agresiją skleidžiančiomis šalimis?

Daugiausia galimybių sukirsti V.Matijošaitį arba jo globojamą kandidatą turi konservatoriai. Kaunas nuo senų laikų buvo jų tvirtovė. Kelerius metus ji buvo kiek apgriauta, tačiau po 2020-aisiais vykusių Seimo rinkimų vėl pradėta statyti.

Nors pastaruosius du kartus konservatorių kandidatai triuškinama persvara pralaimėjo V.Matijošaičiui, jie liko antroje vietoje. Tikėtina, kad pastaruoju metu jie dar sustiprino pozicijas, tačiau turi vieną rimtą bėdą – trūksta žinomų ir rinkėjams patrauklių veidų.

„Norinčiųjų kandidatuoti netrūksta, tačiau reikia galinčio laimėti rinkimus“, – taip kalba patys konservatoriai.

Su panašiais sunkumais susidurs buvusio premjero S.Skvernelio suburta partija „Vardan Lietuvos“, nuosekliai kylanti reitingų lentelėse. Jauna partija iš anksto pelnė rinkėjų pasitikėjimą visoje šalyje, tačiau kyla klausimas, ką Kaune atiduoti rinkėjų teismui.

Socialdemokratai ir liberalai tikina rimtai kovosiantys dėl teisės perimti iš V.Matijošaičio mero kabineto raktus, tačiau dar nenori atskleisti, kad bus tie karvedžiai.

Drąsiausias ir atviriausias – buvęs sveikatos apsaugos ministras valstietis A.Veryga. Jis jau prieš kelis mėnesius pareiškė dalyvausiąs Kauno mero rinkimuose. Įvairiais draudimais išgarsėjusio politiko pareiškimas tuo metu skambėjo lyg pokštas, tačiau viskas gali staiga pasikeisti.

Prieš pusmetį niekas netikėjo, kad V.Matijošaitis gali taip išbarstyti per dvi kadencijas sukauptą populiarumo rezervą.

Tuo metu fantaziją išlaisvinę kauniečiai kuždasi, kad į Kauno mero postą gali nusitaikyti ir koks nors legionierius, – itin aršiai V.Matijošaitį kritikuojantis žurnalistas A.Tapinas, sąsajų su Kaunu nesikratantis laidų vedėjas E.Jakilaitis ar kokia nors pramogų pasaulio žvaigždė.

O gal metas prisiminti buvusį vicemerą P.Mačiulį, kuris buvo laikomas V.Matijošaičio įpėdiniu. Atlikęs praktiką Prezidentūroje kaunietis jau galėtų grįžti namo.

Nėra abejonių – politikų artimiausiais metais Kaune laukia nuožmi kova, o jos nugalėtoją rinks visi kauniečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.