Karo ekspertas įvertino Belgorode užsidegusios naftos bazės svarbą: ką gali išlošti Ukraina

Penktadienį pranešta, kad Belgorode, Rusijos teritorijoje netoli Ukrainos sienos, dega naftos bazė. Apie tai, ką toks įvykis reiškia tolimesnei karo eigai, „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Alfa taškas“ kalbėjo atsargos pulkininkas, karo analitikas Vaidotas Malinionis.

Belgorodas.<br>Twitter nuotr.
Belgorodas.<br>Twitter nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Telegram nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Telegram nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
pulkininkai, Vaidotas Malinionis<br>T.Bauro nuotr.
pulkininkai, Vaidotas Malinionis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 4, 2022, 10:24 AM, atnaujinta Apr 4, 2022, 2:15 PM

Nors paskelbta informacija apie degančią naftos bazę Rusijos teritorijoje pasirodė balandžio 1-ąją, tačiau V.Malinauskas sako, kad tokia informacija, tikėtina, nėra pokštas. Nors kol kas neaišku, ar bazę apšaudė Ukrainos pajėgos, ar Rusijos, jis teigė, kad toks įvykis bet kokiu atveju turi nemažą reikšmę.

„Tai yra 40 km nuo Ukrainos sienos esantis objektas, strateginis objektas, kuris yra labai gyvybiškai reikalingas Rusijos logistiniam užtikrinimui. Kuras reikalingas ir tankams, ir sunkvežimiams, ir visai kitai logistikai. Žinant, kad Rusija jau ir dabar yra susidūrusi su logistinėmis problemomis Ukrainos teritorijoje, jie savo laiku dar kovo viduryje kulminavo ir negalėjo taip intensyviai atakuoti, tai dar labiau apsunkins Rusijos sausumos pajėgoms vystyti sėkmingas atakas.

Kadangi neprisipažino nei viena pusė, tai galima manyti, kad gal čia rusų sraigtasparniai apsiriko, sumaišė žemėlapius, ne tą atakavo. Čia visokių gali būti variacijų, bet kam nenaudinga, tai tikrai Rusijos sausumos pajėgoms“, – kalbėjo atsargos pulkininkas.

Meistriškai propagandą įvaldžiusiems rusams toks atvejis taip pat gali būti tik įrankis pradėti mobilizaciją, skelbiant, kad naftos bazė buvo apšaudyta priešo pajėgų. Vis dėlto V.Malinionis sakė, kad mobilizacija Rusijoje yra nenaudinga, nes tinkamai paruošti karius tiesiog nėra laiko.

„Neužmirškime, kad nuo penktadienio prasidėjo naujas šaukimas Rusijoje į privalomą karo tarnybą ir jie planuoja pašaukti tarnauti apie 130 tūkst. šauktinių. Nežinau, ar jiems dar reikia kažką papildomai mobilizuoti.

Aišku, nei tie šauktiniai nespės būti tinkamai paruošti tam, kad integruotų juos į mūšio zoną, nei tie rezervistai, kuriuos mobilizuoti reikia. Jiems reikia skirti laiko, o greitis ir laikas dabar yra toks strateginis dalykas puolančiosioms pajėgoms.

Jie nori kuo greičiau vystyti sėkmę ypatingai Donbaso regione, Mariupolis yra apsuptas iš visų pusių, nes jie suinteresuoti kuo greičiau turėti tam tikrų laimėjimų“, – sakė karininkas.

Pastebima, kad Rusija šiuo metu atitraukinėja savo karines pajėgas į Baltarusijos pusę. Ten, tikėtina, bus pergrupuojamos pajėgos tolimesniam puolimui. V.Malinionis sakė, kad vienas svarbiausių taikinių vis tiek išlieka Mariupolis.

„Panašu, kad jie susitelkė ir bandys užimti Mariupolį. Yra tokių ir pesimistinių prognozių, kad dvi savaitės ir Azovo batalionas neatsilaikys, bet kare gi visko būna. Galbūt jie dar ir ilgiau atsilaikys, ir įvyks daugiau stebuklų. Jeigu žinome, kad dabar susprogo kuro bazė, tai galbūt rusai nebeturės pakankamai kuro judinti savo pajėgas, užtikrinti logistiką ir panašiai“, – prognozavo ekspertas.

Kaip jau minėta, dar nėra aišku, ar Rusija, ar Ukraina yra atsakinga už Belgorodo naftos bazėje sukeltą gaisrą. Vis dėlto, jei tokį veiksmą atliko ukrainiečiai, specialistas sakė, kad tai Rusijai būtų blogas ženklas.

„Jeigu čia buvo ukrainiečių smūgis, tai yra tam tikras pažeminimas. Be abejo, kad Kursko regiono gyventojai, kuriame yra Belgorodas, jie irgi sunerimę, kodėl nesuveikė priešlėktuvinės gynybos sistemos Rusijos, nors gyrėmės, kad analogų neturime, jiems irgi kyla be galo daug klausimų.

Tai galbūt paskatins ir Rusijos visuomenę kitu kampu pasižiūrėti į šitą konfliktą, o ypač pasienio ruože esanti visuomenės dalis, kas irgi jau yra neblogai. (...) Jeigu tai buvo ukrainiečių ataka, tai galiu pasakyti, kad ji buvo padaryta labai profesionaliai, niekas iš civilių nenukentėjo, bet buvo eliminuotas labai svarbus strateginis objektas“, – kalbėjo V.Malinionis.

Vis dar netyla kalbos ir apie tai, kad Rusija gali plėsti savo puolimą ir į kitas Europos šalis. Nors NATO ir yra gynybinis aljansas, tačiau karo ekspertas sakė, kad tik su gynybiniais veiksmais NATO neapsiribotų.

„Tas, kuris pradeda karą, jo pranašumas yra netikėtumo efektas. Jie pasiruošia gerai, numato planus, kokius objektus reikia eliminuoti ir tą jie suplanuoja.

Atsiminkime, kad NATO išlošia nemažai laiko ir čia reikia padėkoti ukrainiečių tautai, kurie atsilaikė. NATO aktyvavo savo planus ir papildė pajėgomis visą rytinį Europos perimetrą, suaktyvavo kitas pajėgas, kurias galėtų papildyti, pritempė ginkluotės, t. y. NATO jau yra pasiruošusi. Jeigu kažkas būtų, tokio netikėtumo efekto pranašumo puolančioji pusė jau nebeturi. (...)

Jau šito nebėra ir aš labai abejoju, ar Rusijos pusė ryžtųsi dar įsivelti į konfliktą su NATO. Jei jau Ukrainoje nesugeba susitvarkyti, tai jiems tiesiog būtų katastrofa, jeigu bandytų su NATO pakariauti“, – ramino V.Malinionis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.