T. Beržinskas: sprendimas dėl Rusijos ambasadoriaus išsiuntimo suderintas su prezidentu

Vyriausybės sprendimas pažeminti diplomatinį atstovavimą tarp Lietuvos ir Rusijos bei nurodymas šios šalies ambasadoriui išvykti iš Lietuvos yra suderintas su prezidentu, sako jo atstovas.

Tomas Beržinskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Tomas Beržinskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 4, 2022, 5:29 PM

„Vyriausybės sprendimai yra suderinti su prezidentu ir demonstruoja tvirtą Lietuvos poziciją karo nusikaltimus vykdančios valstybės atžvilgiu“, – BNS sakė prezidento patarėjas Tomas Beržinskas.

„Šiuos nusikaltimus turės įvertinti Tarptautinis Hagos tribunolas, o atsakyti privalės ne tik vykdytojai, bet ir tie asmenys, kurie davė įsakymus. Kartu su demokratinio pasaulio partneriais bei sąjungininkais sieksime, jog tai įvyktų kaip galima greičiau“, – prezidento Gitano Nausėdos poziciją perdavė patarėjas.

Lietuvos Vyriausybė pirmadienį nutarė pažeminti diplomatinį atstovavimą tarp Lietuvos ir Rusijos bei nurodė šios šalies ambasadoriui išvykti iš Lietuvos. Taip pat priimtas sprendimas uždaryti Rusijos konsulatą Klaipėdoje, paskelbė Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Jis tvirtino, kad Lietuvos Vyriausybė tokį sprendimą priėmė, „reaguodama į Rusijos karinę agresiją prieš suverenią Ukrainą ir Rusijos ginkluotųjų pajėgų įvykdytus žiaurumus įvairiuose okupuotose Ukrainos miestuose, įskaitant kraupias žudynes Bučoje“.

G. Landsbergis taip pat pranešė, kad artimiausiu metu į Vilnių grįš Lietuvos ambasadorius Maskvoje, o Lietuvos ambasadorius Ukrainoje grįš dirbti į Kyjivą.

Grįžę į buvusias rusų užimtas teritorijas ukrainiečiai teigia fiksuojantys vis daugiau įrodymų apie galimai vykdytus civilių žudymus okupacijos laikotarpiu. Savaitgalį pranešta apie rastus negyvus šimtus civilių žmonių Bučoje – Kyjivo priemiestyje.

Ukrainos pareigūnai tvirtina, kad atsitraukdami rusų kariai užminuoja įvairius objektus, žuvusiųjų kūnus ir spendžia kitokius spąstus.

Rusija kaltinimus dėl civilių žudymo atmeta ir tvirtina, kad Kyjivas sufalsifikavo vaizdo medžiagą su lavonais Bučoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.