Teisiamajam pasislėpus jis gali būti teisiamas už akių – Apeliacinis teismas

Lietuvos apeliacinis teismas pirmadienį paskelbė, kad teisiamajam tyčia slapstantis nuo teisingumo jis gali būti teisiamas už akių.

 Teisiamajam pasislėpus jis gali būti teisiamas už akių – Apeliacinis teismas.<br> R.Jurgaičio nuotr.
 Teisiamajam pasislėpus jis gali būti teisiamas už akių – Apeliacinis teismas.<br> R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2022, 2:21 PM

Šis apeliacinės instancijos teismo sprendimas svarbus aiškinant baudžiamojo proceso įstatymo nuostatas dėl baudžiamosios bylos nagrinėjimo nedalyvaujant kaltinamajam, antradienį pranešė teismas.

Apeliacinis teismas svarstė Panevėžio apygardos teismo vasario 15 dienos nutartį, kuria narkotikų kontrabandos baudžiamoji byla vieno kaltinamojo atžvilgiu buvo išskirta iš pagrindinės bylos, nes teisiamasis pasislėpė. Taip Panevėžio teismas siekė nestabdyti visos bylos nagrinėjimo.

Pagal Lietuvos baudžiamojo proceso įstatymą, byla tokiais atvejais gali būti nagrinėjama tik tuomet, kai kaltinamasis vengia atvykti į teismo posėdžius ir yra ne Lietuvoje.

Teisėjų kolegija konstatavo, kad nei Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija, nei Europos Sąjungos teisė ir teismų praktika nedraudžia tęsti baudžiamosios bylos nagrinėjimo kaltinamajam nedalyvaujant, jei jis pats atsisako jam suteiktos teisės dalyvauti nagrinėjant jo bylą teisme, o reikalavimas nustatyti konkrečią jo buvimo vietą teismų praktikoje iš viso nėra keliamas.

Apeliacinio teismo teisėjų kolegija pripažino, kad, kaltinamajam pasislėpus nuo teismo, bylos nagrinėjimas gali būti tęsiamas ir nenustačius tikslios kaltinamojo buvimo vietos.

Kolegijos nuomone, priešingas ir formalus teisės aiškinimas sudarytų prielaidas baudžiamojo proceso dalyviams piktnaudžiauti įstatymo jiems suteiktomis teisėmis, nepagrįstai vilkintų procesą, be to, pažeistų nukentėjusiųjų ir kitų proceso dalyvių teises ir interesus.

„Situacijos analizė aiškiai parodė, kad Lietuvoje galiojantis baudžiamojo proceso įstatymas savo turiniu ir formaliais reikalavimais yra griežtesnis už Europos Žmogaus Teisių Teismo bei Europos Sąjungos Teisingumo Teismo praktiką dėl bylų nagrinėjimo kaltinamajam nedalyvaujant, todėl įstatymas, siekiant išvengti dviprasmiškų situacijų ir užtikrinti spartesnį bylų nagrinėjimą, ateityje galėtų būti tobulinamas“, – pažymėjo bylą nagrinėjusios teisėjų kolegijos pirmininkas Ernestas Rimšelis.

Lietuvos apeliacinio teismo nutartis yra neskundžiama ir įsigalioja jos priėmimo dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.