Dėl į Švediją išvežtų sūnų likimo sunerimęs šiaulietis kreipėsi į policiją – atsakymas nepaguodė

Šiauliuose gyvenantis 63 metų Sergėjus jau pusmetis negauna jokių žinių apie du savo sūnus, kurie su buvusia žmona prieš aštuonerius metus išvyko gyventi į Švediją.

 Po skyrybų buvusi šiauliečio Sergėjaus žmona kartu su dviem vaikais išvyko gyventi į Švediją. <br> V.Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
 Po skyrybų buvusi šiauliečio Sergėjaus žmona kartu su dviem vaikais išvyko gyventi į Švediją. <br> V.Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2022, 9:25 PM

Po skyrybų su Švedijoje atsidūrusiais sūnumis šiaulietis iš pradžių bendraudavo telefonu. Tačiau prieš ketverius metus vyresnysis sūnus liovėsi jam skambinti. Bendravimas tęsėsi susirašinėjant trumpomis žinutėmis. Tačiau prieš pusmetį liovėsi ir susirašinėjimas.

Šiaulietį apėmė bloga nuojauta, kad jo sūnums kažkas nutiko.

„Vyresniajam sūnui jau 24 metai, jaunėliui – rudenį sukaks septyniolika. Suprasčiau, jei jie nenorėtų bendrauti tik su manimi, tačiau jie nutraukė bendravimą ir su savo septyniolikmečių broliu, kuris po skyrybų liko gyventi su manimi.

Aš net nežinau, ar jie yra gyvi. Kreipiausi pagalbos, į policiją, Švedijos ambasadą Lietuvoje ir Lietuvos ambasadą Švedijoje, vaikų teises, rašiau laiškus į įvairias institucijas, tačiau pagalbos nesulaukiau“, – portalui lrytas.lt sakė dėl sūnų likimo sunerimęs šiaulietis.

Nebegali susisiekti su abiem vaikais

Sergėjaus santuoka iširo dar 2007 metais. Vyriausiasis ir jauniausiasis sūnus kartu su motina 2014 metais išvyko gyventi į Švediją. Šiauliuose kartu su tėvu gyventi liko vidurinysis sūnus.

Šiaulietis sakė gan dažnai skambindavęs Švedijoje atsidūrusiems sūnums. Kuo toliau, tuo sunkiau jam pavykdavo prisiskambinti savo vaikams.

„Vyriausiojo sūnaus balso aš jau negirdėjau beveik ketverius metus. 2018 metais jis liovėsi atsiliepinėti į mano skambučius. Tik kartais brūkštelėdavo kokią žinutę. Pakalbėti su manimi brolio prašė ir kartu su manimi gyvenantis sūnus, tačiau tai nepadėjo.

Iš pradžių nieko blogo nepagalvojau, gal mano buvusi žmona sūnui nurodinėja su kuo kalbėti, o su kuo – ne. Tačiau pernai rudenį nutrūko netgi bendravimas žinutėmis. Nebegaliu susisiekti ir su jauniausiuoju sūnumi.

Pernai lapkritį skambinau jam norėdamas pasveikinti su gimtadieniu, tačiau jis neatsiliepė. Aš sunerimau. Ši tyla tęsiasi iki šiol“, – sakė šiaulietis.

Sergėjus pradėjo įtarinėti, kad jo sūnums kažkas nutiko, o buvusi žmona tai nuo jo slepia.

Dar daugiau nerimo atsirado sužinojus, kad vyriausiajam sūnui jau baigėsi paso galiojimas, tačiau naujas pasas jam neišduotas, Švedijos piliečiu jis taip pat netapo.

Nebežino, kas galėtų padėti

Nerimo kamuojamas šiaulietis kreipėsi į policiją.

„Parašiau pareiškimą dėl sūnų dingimo. Galvojau pradės tyrimą, viską išsiaiškins. Tačiau po kurio laiko gavau atsakymą, kad ikiteisminis tyrimas nepradėtas.

Kreipiausi į prokuratūrą, vaikų teises, rašiau laiškus į Prezidentūrą. Jokios naudos.

Kreipiausi ir į Švedijos ambasadą Lietuvoje bei Lietuvos ambasadą Švedijoje – jie atsakė, kad teikti žinių apie privatų asmenų gyvenimą negali.

Tai reiškia, kad aš net neturiu teisės žinoti, kas nutiko mano vaikams. Gyvi jie pagaliau, ar – ne.

Jei viskas būtų gerai, tai jie tikrai paskambintų – jei ne man, tai savo broliui, kuris gyvena su manimi. Tikrai nebežinau, kur kreiptis“, – sakė Sergėjus.

Ikiteisminio tyrimo nepradėjo

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) pareigūnai patvirtino, kad Sergėjus pernai gruodžio mėnesį kreipėsi dėl nurūkusio bendravimo su į Švediją išvykusiu sūnumi.

„Pareiškėjas tvirtino, kad jo buvusi žmona galimai trukdo jam bendrauti su sūnumi, slepia jį. Pareiškimas buvo priimtas, tačiau ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo tėvų teisėmis ar pareigomis nebuvo pradėtas.

Tyrėjai motinos piktavališkumo čia neįžvelgė, nes sūnus yra suaugęs ir pats gali spręsti, su kuo ir kaip jam bendrauti. Jei asmuo nenori bendrauti su tėvu ar broliu, tai jo teisė ir negalima teigti, kad mama galėtų reguliuoti suaugusio sūnaus gyvenimą.

Be to, patikrinus policijos duomenų bazėse matyti, kad Sergėjaus sūnus, dėl kurio jis kreipėsi į mus, yra gyvas.

O duomenų apie privatų asmens gyvenimą mes negalime teigti vadovaudamiesi LietuvosRrespublikos Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymu“, – portalui lrytas.lt sakė Šiaulių AVPK pareigūnai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.