Panevėžio meras R. M. Račkauskas nusikratė kaltinimų

Pokalbis dėl krepšinio rėmimo nėra korupcinis susitarimas. Tokią išvadą padaręs teismas niekais pavertė ilgai Panevėžio merą sekusių pareigūnų pastangas.

Panevėžio meras R.M.Račkauskas kaltinimus pavadino nieko bendra su realybe neturinčia istorija.<br>R.Ančerevičiaus/JP.lt nuotr.
Panevėžio meras R.M.Račkauskas kaltinimus pavadino nieko bendra su realybe neturinčia istorija.<br>R.Ančerevičiaus/JP.lt nuotr.
Panevėžio meras R.M.Račkauskas kaltinimus pavadino nieko bendra su realybe neturinčia istorija.<br>JP.lt nuotr.
Panevėžio meras R.M.Račkauskas kaltinimus pavadino nieko bendra su realybe neturinčia istorija.<br>JP.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-04-07 06:30

Ne pirmą kartą prieš teismą stojęs Panevėžio meras 62 metų Rytis Mykolas Račkauskas teigė, kad jam pateiktų kaltinimų užtektų groteskiškų esė rinkiniui.

Į Vilniaus apygardos teismą (VAT) antradienį atvykęs Panevėžio savivaldybės vadovas nenustebo išgirdęs, kad jam pateikti kaltinimai nepasitvirtino: „Nieko bendro su realybe neturinti istorija dėsningai subliūško.“

Meras buvo kaltinamas susitarimu paimti kyšį iš verslininko, krepšinio klubo „Lietkabelis“ prezidento Alvydo Bieliausko ir piktnaudžiavimu – siekiu įtraukti vieną verslininką į Panevėžio verslo tarybą.

Prašė paramos už paramą

Prokurorai nusikaltimu palaikė 2019 metų pavasarį A.Bieliausko biure Vilniuje vykusį jo pokalbį su meru.

Buvo tvirtinama, kad R.M.Račkauskas paprašęs verslininko padengti jo vadovaujamo visuomeninio rinkimų komiteto skolą, likusią po savivaldos rinkimų, – 3 tūkst. eurų.

Kaltinime nurodyta, jog R.M.Račkauskas už tai pažadėjo, kad kelios Panevėžio savivaldybės valdomos įmonės „Lietkabeliui“ suteiks finansinę paramą, nors klubas jau remiamas iš miesto biudžeto.

„Jau nuo pat pradžių visa ši istorija atrodė keistai. Bet dar keisčiau tapo išaiškėjus jos detalėms. Tai, kad iškreiptos vaizduotės kūrinys nukeliavo į teismą, manau, turėtų tapti rimto vidinio tyrimo objektu“, – po nuosprendžio feisbuke svarstė R.M.Račkauskas.

Nepanašu į nusikaltimą

Teismas mero ir verslininko susitikime nieko nusikalstamo neįžvelgė. „Byloje nėra duomenų, kad R.M.Račkausko prašymas duoti paramos buvo susijęs su jo tikru ir realiu ketinimu gauti kyšį už savo veikimą ar neveikimą“, – aiškino teisėjas Darius Pranka.

Teisėjas teigė byloje neradęs duomenų, patvirtinančių, kad A.Bieliauskas turėjo realių ketinimų papirkti R.M.Račkauską.

Neįžvelgęs korupcijos VAT išteisino ir A.Bieliauską. Jam buvo pateikti kaltinimai ir dėl šovinių laikymo, bet ši byla nutraukta dėl mažareikšmiškumo.

Pareigūnų rastus šovinius teismas konfiskavo.

Nepasitvirtino ir R.M.Račkaus- kui pareikštas kaltinimas dėl piktnaudžiavimo.

Teisėjo D.Prankos teigimu, nenustatyta, jog deleguojant verslininką į verslo tarybą apskritai būtų padarytas nusikaltimas, nėra ir įrodymų, kad tokiu sprendimu meras būtų siekęs naudos sau.

„Pas mus pažeidimas ir koridoriuje kartais atsistoti ne vietoje“, – po nuosprendžio šmaikštavo Panevėžio meras.

R.M.Račkauskui ir A.Bieliauskui prokuratūra buvo siūliusi skirti pinigines baudas.

Išteisintas R.M.Račkauskas neabejojo, kad prokuratūra nuosprendį skųs Apeliaciniam teismui, tačiau svarstė, „kiek šis ilgus metus trunkantis spektaklis kainavo mokesčių mokėtojams“.

Meras priminė, kad bylos jam kurpiamos nuo 2016 metų: „Tokie dalykai turi politinį parašą, o specialiosios tarnybos ir prokuratūra ėmė dalyvauti politikoje.“

Nuteisė, bet nenušalino

R.M.Račkauskas teisėsaugos akiratyje yra jau ilgą laiką. Sausio 24-ąją Šiaulių apygardos teismas Panevėžio savivaldybės vadovui už piktnaudžiavimą skyrė 30 tūkst. eurų baudą.

Iš mero penkeriems metams atimta teisė dirbti valstybės tarnyboje, taip pat konfiskuota per 5 tūkst. eurų. Šis nuosprendis apskųstas ir dar nėra įsiteisėjęs.

Panevėžio meras buvo nuteistas už tai, jog siekdamas, kad savivaldybės komunikacijos srities viešųjų pirkimų laimėtoja taptų su verslininku Mariumi Vaupšu susijusi įmonė „Lukrecijos reklama“, jis per savo patarėją Gintarę Maskoliūnienę davęs neteisėtų nurodymų savivaldybės tarnautojams.

G.Maskoliūnienei teismas skyrė 25 tūkst. eurų baudą, iš jos taip pat atimta teisė penkerius metus dirbti valstybės tarnyboje. M.Vaupšas yra miręs, todėl jo byla pernai buvo nutraukta.

Šiuo metu tiek R.M.Račkauskas, tiek G.Maskoliūnienė eina savo pareigas, jie nėra nušalinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.