Arūnas Dumalakas. Vilniečiai R. Šimašių nurašė nesibaigus jo valdymo metams

Beprotiškai kylančios šildymo kainos, gatvių siaurinimas, transporto spūstys. Ar tik dėl to R.Šimašiaus populiarumas taip sumenko, kad jį aplenkė A.Zuokas?

V.Jurkūno pieš.
V.Jurkūno pieš.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 9, 2022, 7:00 AM, atnaujinta Apr 9, 2022, 7:33 AM

„Baltijos tyrimų“ atlikta apklausa R.Šimašiui negailestinga. Jis ne tik į priekį praleido pagrindinį konkurentą. Antrąją kadenciją baigiančio mero populiarumas tarp sostinės gyventojų mažesnis nei buvo baigiantis pirmajai kadencijai.

Negana to, tyrimo duomenimis, jei artimiausiu metu būtų pakartotas 2019 metais vykęs sostinės mero rinkimų antrasis turas, didesnio palaikymo sulauktų jau nebe R.Šimašius, bet tuo metu pralaimėjimą turėjęs pripažinti A.Zuokas.

Apklausos rezultatai liudija, kad dabar R.Šimašius prarastų pusę 2019-aisiais gautų balsų. O A.Zuokas pritrauktų ketvirtadalį naujų balsų.

Už R.Šimašių balsuotų 43 proc. už jį balsavusių vilniečių, už A.Zuoką – 81 proc. už jį ankstesniuose rinkimuose balsavusių vilniečių.

Belieka priminti, kad po pirmosios kadencijos R.Šimašiaus vertinimai buvo geresni nei per antrąją. O juk iki jos pabaigos dar liko metai.

Sociologai tvirtina, kad viena svarbiausių R.Šimašiaus populiarumo mažėjimo priežasčių – ne vien šilumos kainų ar eismo problemos, o ir mero ankstyvas pareiškimas, kad trečiosios kadencijos nesieks. Ar tikrai taip?

Ne, yra dar kelios priežastys. Viena jų – dabartinio mero puikybė. R.Šimašius įsivaizduoja atlikęs visus darbus Vilniui, tad kam čia dar siekti trečiosios kadencijos?

Prisiminkime, kaip elgdavosi kiti merai siekdami, kad būtų perrinkti. Nors ir keldavo šypseną, bet prieš rinkimus jie skeryčiodavosi aiškindami, kad dar ne viską padarė, o vėl sėdę į mero kėdę tai jau tikrai viską nuveiksią.

Kita priežastis – R.Šimašius nėra Vilniaus patriotas. Juk kitas vadovas, net ir matydamas mažėjantį populiarumą, dalyvautų rinkimuose, pralaimėtų, galbūt net pats širdyje tikėdamas, kad rinkėjai jo neįvertino, o jis privalo toliau versti kalnus miesto labui.

Tuo metu palyginti gerų įvertinimų apklausoje sulaukęs A.Zuokas vilniečiams iš esmės net nieko nepažadėjo. Skirtingai nei R.Šimašius, kuris abiejų kadencijų pradžioje svaidėsi pažadais.

Žinoma, galima būtų patikėti sociologų aiškinimais, jog A.Zuokas gerus įvertinimus turi galbūt dėl to, kad R.Šimašius pareiškė rinkimuose nedalyvausiąs. Ir jo vietos niekas dar aiškiai neužėmė.

Bet A.Zuokas pastaruosiuose rinkimuose skaudžiai pralaimėjo R.Šimašiui. O dabar jis sulaukia palankių vertinimų net iš tų, kurie rinko R.Šimašių?

Vilniečių nusivylimas toks didelis, kad R.Šimašių nurašė dar nesibaigus jo valdymo metams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.