V. Rupšio žinia: Ukrainos kariams bus organizuojami mokymai Lietuvoje, mokys dirbti su technika, kurią valdo ir patys

Ukrainos kariams jau netrukus bus organizuojami mokymai Lietuvoje, pranešė kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys. Sekmadienį susitikęs su Jungtinių Amerikos Valstijų Sausumos pajėgų vadu gen. Jamesu C.McConville'iu jis taip pat teigė, jog nėra skirtumo, kokios JAV pajėgos – nuolatinės ar rotacinės – bus dislokuojamos Lietuvoje, nes svarbiausia, V.Rupšio teigimu, kad tos pajėgos apskritai čia būtų.

 V. Rupšys
 V. Rupšys
Valdemaras Rupšys
Valdemaras Rupšys
Lietuvos, JAV ir NATO vėliavos.
Lietuvos, JAV ir NATO vėliavos.
Jamesas C. McConville<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jamesas C. McConville<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Valdemaras Rupšys<br>T.Bauro nuotr.
 Valdemaras Rupšys<br>T.Bauro nuotr.
Valdemaras Rupšys<br>T.Bauro nuotr.
Valdemaras Rupšys<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 10, 2022, 12:32 PM, atnaujinta Apr 10, 2022, 2:45 PM

„Siekdami maksimalaus efekto artimiausiu metu organizuosime karinius mokymus Ukrainos kariams čia, Lietuvoje“, – sakė V.Rupšys.

Pasak jo, kariuomenė yra pasirengusi treniruoti instruktorius, kad galėtų paruošti juos dirbti su ta karine technika ir ginkluote, su kuria dirba ir Lietuva.

„Su ta karine įranga, technika ar ginkluote, kurią mes valdome, ir tos žinios, jų pasirengimas yra būtinas vykdant jų operacijas Ukrainoje“, – paaiškino kariuomenės vadas.

Lietuvoje sekmadienį lankosi JAV Sausumos pajėgų štabo viršininkas generolas Jamesas C.McConville'is.

„Šiandienos susitikimo metu kalbėjomės apie regiono grėsmes, veiksmus atgrasymui ir poreikius gynybai, aptarėme regioninius gynybos planus ir mūsų šalių karinį bendradarbiavimą. Jau beveik du mėnesius Ukraina kariauja ne tik už savo, bet ir už visos Europos saugumą ir demokratiją.

Mūsų situacija yra kitokia – Lietuva yra NATO ir penktojo straipsnio narė, ir JAV žinutė atgrasymui aiški – ji su mumis, ne kažkada ateityje, o šiandien ir dabar“, – kalbėjo kariuomenės vadas.

Tačiau, pasak jo, negalima būti aljanso silpnąja grandimi.

„Stipriname savo kariuomenės kovinę galią, užtikriname priimančiosios šalies paramą, treniruojamės nacionalinėse pratybose ir kartu su sąjungininkais semiamės ir dalinamės patirtimi“, – pridūrė V.Rupšys.

Paklaustas, kiek svarbu, kad Lietuvoje būtų ne rotacinės, o nuolatinės JAV kariuomenės pajėgos, jis svarstė, jog tai yra politinis JAV sprendimas, tačiau svarbiausia, kad JAV kariai apskritai būtų Lietuvoje.

„Mums svarbiausia yra rezultatas – kad JAV kariuomenės dalinys, ar daliniai, ar kariai būtų čia, kaip ir dabar matome. Pasakyčiau, kad tai yra nuolatinis buvimas rotacijos pagrindu, tai tikrai čia Lietuvai nieko nekeičia saugumo prasme. <...> Kaip kariuomenės vadas pasakysiu – man svarbiausia yra saugumas ir atgrasymo ir gynybos prasme svarbiausia, kad amerikiečiai čia būtų, o čia jau priklauso nuo karinių sprendimų“, – kalbėjo V.Rupšys.

Generolas J.C.McConville kalbėjo, kad dėl tokių bazių steigimo tariasi JAV ir Lietuvos politikos formuotojai, kurie ir turi nustatyti, kokia yra tinkama pajėgų padėtis Lietuvoje ir kitose NATO šalyse.

„Čia turime rotacines pajėgas ir mūsų politikos formuotojai pasakė, kad jie gins kiekvieną NATO centimetrą ir jie dirba ties tuo, kaip tai atrodys, ar tai bus rotacinės, ar nuolatinės pajėgos“, – spaudos konferencijoje sakė J. C. McConville.

Jis tai pat pabrėžė, kad JAV ir Lietuvos pajėgos palaiko tvirtus santykius, o Lietuva yra svarbi partnerė.

„Mano vizitas yra sudėtingu laikotarpiu, bet todėl jis yra dar svarbesnis nei bet kada. Mūsų kariuomenės palaiko tvirtus santykius ir mes visi esame įsipareigoję užtikrinti taiką ir saugumą Europoje. Esame stipresni, kai dirbame kartu su stipria sąjunga ir partneriais“, – sakė J. C. McConville. „Mes tikime taika ir stiprybe, kuri ateina iš to, kad turime stiprią sąjunga ir partnerius. Lietuva yra stipri partnerė“, – pridūrė jis.

Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, JAV stiprina karinį buvimą rytiniame flange. Amerikiečiai Lietuvoje ketina iš viso papildomai dislokuoti 400 karių, atsigabenti artimojo nuotolio priešlėktuvinės gynybos ir savaeigių artilerijos sistemų.

Aviacijos bazėje Šiauliuose JAV taip pat yra dislokavusi naikintuvus F-35, šalyje tarnauja JAV specialiųjų operacijų pajėgų kariai.

JAV kariai Lietuvoje rotuojami, šalies politikai siekia nuolatinio amerikiečių buvimo, taip pat prašo NATO ir JAV užtikrinti regione efektyvią oro gynybą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.