Seimas po svarstymo pritarė siūlymui steigti Rūdninkų karinį poligoną

Antradienį Seimas po svarstymo pritarė Krašto apsaugos ministerijos (KAM) parengtam projektui dėl Rūdninkų karinio poligono steigimo. Projektu siūloma Rūdninkų poligono įkūrimą pripažinti ypatingos valstybinės svarbos projektu, mat tai užtikrintų skubų poligono įkūrimą – teritorijos suformavimą ir reikalingos infrastruktūros sukūrimą.

Generolo Silvestro Žukausko poligonas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Generolo Silvestro Žukausko poligonas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2022, 12:52 PM, atnaujinta Apr 12, 2022, 12:53 PM

Už projektą balsavo 130 parlamentarų, prieš pasisakiusių nebuvo, susilaikė 1 Seimo narys.

„Dėl atgrasymo ir gynybinių pajėgumų mūsų valstybės teritorijoje mes norime daug daugiau sąjungininkų, bet tam turime padaryti namų darbus – sudaryti gyvenimo sąlygas, apgyvendinimą, kartu ir treniravimosi galimybes. Tai čia yra didžiulis prioritetas ir džiaugiamės, kad Vyriausybė skyrė papildomų pinigų prioritetui įgyvendinti ir, be abejo, Rūdninkų poligonas yra vienas iš tų labai strategiškai svarbių dalykų, siekiant sustiprinti visą gynybinę ir atgrasymo architektūrą“, – antradienį Seime kalbėjo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

L. Kasčiūnui antrino ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijai Seime priklausantis buvęs Lietuvos kariuomenės vadas Arvydas Pocius. Jo teigimu, poligonas ne tik užtikrins gynybą, tačiau ir pagerins kelių infrastruktūrą bei vietiniams gyventojams suteiks papildomų darbo vietų.

„Teritorija bus įsisavinta ir ten bus investuojamos lėšos, bus gerinama kelių infrastruktūra ir kaip praktikas galiu pasakyti, kad ten, kur yra įsteigti tokie poligonai, vietiniai gyventojai turės galimybę turėti darbo vietas, nes tokį poligoną reikės ir prižiūrėti, reikės tvarkyti ir aplink esančius miškus, ir žolę šienauti“, – teigė A. Pocius.

Be to, ragindamas projektui pritarti, A. Pocius pažymėjo, kad poligono steigimui parinkta strategiškai svarbi lokacija.

„Taip pat labai svarbi strategiškai vieta, kadangi yra netoli valstybinės sienos su Baltarusija, tai, manyčiau, kad tikrai šį įstatymo pakeitimo projektą mes turime paremti“, – teigė A. Pocius.

Tuo tarpu Regionų frakcijos narė Beata Petkevič nuogąstavo esą kaimyninėse teritorijoje gyvenantiems asmenims informacija apie poligono steigimo padarinius suteikta nebuvo. Dėl šios priežasties, pažymėjo ji, balsavime susilaikysianti.

„Apgailestauju, kad toje teritorijoje gyvenančių žmonių nuomonė, viešasis interesas, ekonominės ir socialinės aplinkybės įvertintos nebuvo, o juk iš žmonių bus paimta jų nuosavybė, jie turės keisti savo įpročius, ramus gyvenimas šalia gamtos pasikeis. Labai tikiuosi ir dar kratą prašau kuo skubiau susitikti su bendruomene, kuri turi teisę žinoti kas ten bus“, – kalbėjo B. Petkevič bei pridūrė, kad ir galima žala gamtai įvertinta nebuvo.

„Šiame įstatyme gamtos apsaugai yra skirti du mažareikšmiai sakiniai, kad bus naujų saugomų teritorijų už poligono teritorijos ribų steigimas bei projektą įgyvendinanti institucija turės siekti kuo mažesnių neigiamų aplinkos būklės pokyčių. Tai reiškia, kad Rūdninkų giria, ypatinga Lietuvos giria, bus niokojama, nes tai projektas, kuriam pagal šį įstatymą netaikomas poveikio aplinkai vertinimas ir kiti reikalavimai“, – pridūrė Regionų frakcijos narė.

ELTA primena, kad įstatymo aiškinamajame rašte iniciatoriai pabrėžia, šiuo metu turimuose kariniuose poligonuose treniruojasi tiek Lietuvos, tiek kitų Lietuvoje esančių NATO šalių kariai, tačiau turimų karinių poligonų nepakanka, kad būtų užtikrintas priimančiosios šalies paramos poreikis, rašoma pranešime spaudai.

Įstatymu būtų patvirtintos poligono teritorijos ribos, nustatytos žemės paėmimo procedūros, statinių ir įrenginių įrengimo reikalavimai bei sudarytos teisinės, finansinės ir organizacinės sąlygos, reikalingos poligonui įkurti.

Steigiamo poligono plotas siektų 16 930 ha. Pasak krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko, į poligono teritoriją patenka 48 privačios žemės sklypai ir jie sudaro 2 proc. viso ploto, t. y. apie 350 ha. A. Anušauskas tvirtino, kad likusi ploto dalis, 98 proc., yra valstybinė žemė.

KAM pažymi, kad poligono administracinių ir kariniam rengimui reikalingos infrastruktūros objektų steigimas ir aptarnavimas sukurs iki 100 darbo vietų.

Įstatymo projektu numatoma, kad Saugomų teritorijų įstatymą įgyvendinančios institucijos kartu su projektą įgyvendinančia institucija imsis veiksmų, kad neigiamas poveikis saugomoms vertybėms, kurio neįmanoma išvengti dėl poligono įsteigimo Rūdninkų girios biosferos poligone, statinių statybos ar įrenginių įrengimo, poligono parengimo karinių mokymų ir pratybų veiklai, būtų kompensuojamas įsteigiant lygiavertes saugomas teritorijas kitose vietose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.