Laukia pokyčiai dėl kaukių dėvėjimo: atšaukus ekstremalią situaciją šios prievolės nebeliks

Vyriausybė trečiadienį planuoja atšaukti iki šiol galiojančią ekstremaliąją situaciją dėl COVID-19, pranešė premjerė Ingrida Šimonytė. Vadinasi, nuo gegužės 1 dienos kaukės nebebūtų privalomos net ir viešajame transporte bei slaugos ir gydymo įstaigose.

Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koronavirusas Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-04-19 10:45, atnaujinta 2022-04-19 13:09

Tiesa, tokia rekomendacija išliktų ir toliau.

„Lietuvos žmonėms dabar galioja reikalavimai dėvėti kaukes viešajame transporte, slaugos ir gydymo įstaigose. Rekomendacijos tai daryti ir toliau, manau, kad išliks, net ir atšaukus ekstremaliąją padėtį, arba bus kažkokie vidaus tvarkos dalykai atskirose įstaigose.

Bet jokių kitų reikalavimų, kurie būtų nustatyti kaip reikalavimai, nuo gegužės 1 dienos nebebus“, – tvirtino I.Šimonytė.

Ministrė pirmininkė atkreipė dėmesį, kad, nors atvejų skaičius nėra labai mažas, situacija ligoninėse leidžia atsisakyti ekstremalios padėties režimo, o kartu su ja – ir likusių reikalavimų.

„Manome, kad apribojimai, kurie dabar yra taikomi, yra minimalūs. Jie iš esmės galėtų būti taikomi arba instituciškai, arba rekomendacijų forma. Nors atvejų skaičius dar nėra nukritęs į kažkokius istoriškai žemiausius lygius, kuriuose esame buvę, tačiau, man atrodo, žinant omicrono ypatybes, to ir nereikėtų laukti.

Svarbiausia yra ligoninių užimtumo dinamika ir čia tikrai matome labai sparčiai mažėjantį užimtų lovų skaičių. Taip pat ir reanimacijose, kas yra turbūt kritiškiausias veiksnys, ir tų paprastų lovų“, – kalbėjo ji.

Tačiau Vyriausybės vadovė perspėjo, kad reikia ruoštis rudeniui, nes, tikėtina, kad susirgimų banga vėl kils, todėl skiepijimas nuo COVID-19 integruojamas į bendrą skiepijimo programą kaip ir nuo gripo.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys BNS teigė, kad ekstremaliąją situaciją bus siūloma nutraukti nuo gegužės 1-osios, o ją nutraukus liktų galioti tradicinės rekomendacijos.

Beje, atšaukus ekstremaliąją situaciją dalis medikų nebegaus priedų prie atlyginimų. „COVID-19 priedai yra susiję su ekstremalios situacijos sąlyga“, – BNS patvirtino ministras.

Ekstremalioji situacija dėl COVID-19 paskelbta kilus koronaviruso pandemijai prieš dvejus metus, ir iki šiol galiojo be pertraukos.

Šiuo metu dauguma anksčiau įvestų ribojimų yra panaikinti, išlieka reikalavimai dėvėti kaukes gydymo, globos įstaigose ir viešajame transporte. Asmenų, sergančių COVID-19, izoliacija sutrumpinta iki penkių dienų, netaikomi ir izoliacijos reikalavimai turėjusiems kontaktą su sergančiuoju.

Statistikos departamento duomenimis, praėjusią parą nustatyti 453 COVID-19 atvejai.

Dviejų savaičių susirgimų rodiklis 100 tūkst. gyventojų nuosekliai mažėja ir šiuo metu siekia apie 590 atvejų, teigiamų testų rodiklis sudaro maždaug penktadalį nuo visų pasitikrinusiųjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.