I. Šimonytė atsakė A. Verygai: ekstremalioji padėtis įvesta ne todėl, kad medikai gautų priedus už darbą

Premjerė Ingrida Šimonytė atmetė buvusio sveikatos apsaugos ministro, „valstiečio“ Aurelijaus Verygos kritiką dėl sprendimo nuo gegužės 1 d. atšaukti ekstremaliąją situaciją. A. Veryga nuogąstavo, esą Vyriausybė pirmiausia turėtų numatyti aiškius kompensacinius mechanizmus sveikatos įstaigų darbuotojams, o tik tada priimti sprendimą dėl ekstremaliosios situacijos atšaukimo. Vis dėlto, ministrė pirmininkė pažymėjo, kad priedai mokami už papildomą darbo krūvį, o šiuo metu, jos teigimu, specialus darbo organizavimas yra išnykęs.

Aurelijus Veryga ir Ingrida Šimonytė.<br>Lrytas.lt koliažas.
Aurelijus Veryga ir Ingrida Šimonytė.<br>Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 21, 2022, 1:38 PM

Ketvirtadienį per Vyriausybės valandą A. Veryga kreipėsi į premjerę teiraudamasis, ar yra pasiruošta kompensuoti gydymo įstaigų darbuotojams dėl atšauktos ekstremaliosios situacijos išnyksiančius valstybės suteiktus priedus.

„Atšaukėte valstybės lygio ekstremalią situaciją ir aš kelis kartus visokiais formatais visur bandau išklausti, ar tikrai tam buvo pasiruošta. Ne dėl apribojimų panaikinimo, bet dėl finansinių mechanizmų. Beveik dvejus metus dalis darbuotojų gavo priedus, (...), dabar jų neliks ir vakar ministras pasakė, kad tegul teikia kitas paslaugas. Tai aš norėjau paklausti, kas tos kitos paslaugos? Pavyzdžiui, greitosios medicinos pagalbos darbuotojui masažas, braškių rinkimas? Nes jokių kitų paslaugų jie teikti negali“, – per Vyriausybės valandą premjerės klausė A. Veryga.

Ministrė pirmininkė akcentavo, kad priedai buvo skirti už papildomą darbo krūvį, o šiuo metu, epidemiologinei situacijai stabilizavusis, poreikis skirti papildomus pajėgumus yra išnykęs.

„Jei yra padidėjęs darbo krūvis, kuris buvo ženkliai padidėjęs kovido metu visiems, tai tuomet tie priedai horizontaliai ir buvo mokami. Tuo tarpu dabar, kada specialių pajėgumų nebūtinai reikia visur, tai tie priedai jau turėtų būti mokami pagal tai, kiek žmogus iš tikrųjų turi papildomo darbo, lyginant su normaliu jo krūviu“, – atkirto premjerė ir pridūrė, kad šiuo metu pačios medicinos įstaigos turėtų apsispręsti dėl poreikio mokėti priedus.

„Tai, man atrodo, kad pats klausimas savaime yra labai keistas. Kam tada reikėjo ekstremalios situacijos, tam, kad priedus mokėtume, ar tam, kad būtų organizuojamas darbas? Jei to darbo organizavimo specialus poreikis yra išnykęs, o, mūsų vertinimu, jis yra išnykęs, toliau jau institucijos turi pačios spręsti tuos klausimus, kiek tai yra konkrečioje institucijoje pagrįsta“, – pridūrė ministrė.

ELTA primena, kad Vyriausybė trečiadienį nutarė nuo gegužės 1 d. atšaukti dėl COVID-19 pandemijos paskelbtą valstybės lygio ekstremaliąją situaciją šalyje.

Sprendimas atšaukti valstybės lygio ekstremalią situaciją argumentuojamas tuo, kad COVID-19 ligos epidemiologinė situacija Lietuvoje pastarosiomis savaitėmis ženkliai gerėja.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys atkreipė dėmesį, kad atšaukus ekstremaliąją situaciją išnyks visi su COVID-19 susiję ribojimai, tačiau liks tam tikros rekomendacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.