Lietuvoje studijuojanti ukrainietė: žmonės jau pradeda pamiršti karą

„Esu labai dėkinga visiems, kurie bando mums padėti. Tačiau žmonės jau atsigavo po pirmo šoko ir jau pradeda pamiršti karą. Noriu visiems priminti, kad kasdien yra žudomi nekalti žmonės. Parama vis dar reikalinga ne tik ukrainiečiams pabėgėliams, bet ir kariuomenei bei žmonėms, kurie vis dar yra Ukrainoje“, – sako Jelizaveta Kaniščeva, ukrainietė, atvykusi į Lietuvą prieš mėnesį.

 J.Kaniščeva.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 J.Kaniščeva.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-04-21 08:32, atnaujinta 2022-09-13 18:40

Šiuo metu ji Vytauto Didžiojo universitete (VDU) studijuoja verslo administravimą.

Mergina pasakoja, kad gimė Charkove, tačiau paskutinius dešimt metų gyveno Dnipre. Daugelis jos draugų vis dar yra Ukrainoje, kaip ir artimieji, seneliai, kuriems nepavyko išvykti iš Charkovo dėl sveikatos ir amžiaus. Kai dėl karo Jelizaveta su mama turėjo palikti gimtinę, Lietuvoje ji susipažino su kitais čia studijuojančiais savo tautiečiais, rašoma VDU pranešime spaudai.

VDU šiuo metu jų yra priimta jau beveik penkiasdešimt.

„Sunku paaiškinti, kaip man sekasi susidoroti su situacija – tačiau aš stengiuosi padaryti viską, ką galiu, palaikau savo šeimą, gimines, savanoriauju ukrainiečių pabėgėlių stovykloje“, – pasakoja studentė, kuriai, kaip ir daugybei kitų, šiuo metu tenka rūpintis ne tik studijomis, bet ir nuo karo nukentėjusiais tautiečiais, artimaisiais.

Jelizaveta negaili gražių žodžių ją priėmusiai Lietuvai, sako, jog čia žmonės jai paliko itin teigiamą įspūdį. „Manau, Lietuva yra puiki šalis, kurioje gyvena palaikantys, draugiški žmonės, noriai padedantys visiems, kuriems reikia pagalbos. Sulaukiau paramos iš VDU – man ir mano mamai buvo suteiktas kambarys bendrabutyje, taip pat gausiu finansinę paramą. Svarbiausia, kad VDU mielai mane priėmė į nemokamas bakalauro studijas“, – džiaugiasi Jelizaveta.

Vytauto Didžiojo universitetas studentams iš Ukrainos teikia įvairią paramą: stipendijas, apgyvendinimą, atleidimą nuo mokesčių už studijas ir apgyvendinimą, pagalbą įsidarbinant, psichologinę ir kitokią pagalbą. Universitete ukrainiečiams taip pat siūloma nemokamai mokytis lietuvių kalbos ir kultūros, anglų ir kitų užsienio kalbų, naudotis sporto centro, botanikos sodo, menų galerijos „101“ ir įvairiomis kitomis paslaugomis ir galimybėmis. Neseniai universitete Lietuvos pirmoji ponia Diana Nausėdienė, Ukrainos ambasadorius Lietuvoje Petro Beshta ir VDU rektorius prof. Juozas Augutis sutarė įkurti atvirą ukrainiečių švietimo ir kultūros centrą Vilniuje.

Pasak VDU Tarptautinių ryšių departamento direktorės Ilonos Kazlauskaitės, universitete studijuojantiems ukrainiečiams šiuo metu yra itin reikalinga visokeriopa pagalba.

„Kiek žinome, šiuo metu yra ir tokių VDU studentų, kurie dėl karo veiksmų ilgai negalėjo sugrįžti iš Ukrainos. Pavyzdžiui, vienas vaikinas Mariupolyje turėjo praleisti visą mėnesį ir tik neseniai išsigelbėjo humanitarinio koridoriaus dėka, dabar grįžta į Lietuvą. Tarp naujai atvykusiųjų taip pat yra našlaičių arba tokių, kurie atvyksta vieni su nepilnamečiais broliais ir seserimis. Jiems taipogi reikalinga didesnė, ne vienkartinė, pagalba“, – teigia direktorė.

Prie VDU įsteigto paramos fondo ukrainiečiams studentams kviečiami prisidėti visi norintieji. Surinktos lėšos skiriamos atvykusių ir VDU studijuojančių Ukrainos studentų stipendijoms, kurios padengia jų studijų, apgyvendinimo ir įsikūrimo išlaidas. Prireikus, šios lėšos gali būti skirtos ir studentų pragyvenimo reikmėms.

Plačiau apie VDU paramą Ukrainos akademinei bendruomenei skaitykite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.