Lietuva ruošiasi iš Suomijos pirkti patrulinius laivus

Lietuva ruošiasi iš Suomijos pirkti patrulinių laivų, trečiadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Lietuvos kariuomenė.<br>V.Balkūno nuotr.
Lietuvos kariuomenė.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2022, 10:12 AM, atnaujinta Apr 27, 2022, 2:24 PM

Pasak ministerijos, susitikimo su Suomijos gynybos ministerijos įsigijimų generaliniu direktoriumi Raimo Jyväsjärvi metu Lietuvos viceministras Vilius Semeška aptarė „Jehu“ klasės patrulinių laivų pardavimą Lietuvai.

Dėl jų įsigijimo susitarimas turėtų būti pasirašytas artimiausiu metu.

Pasak V. Semeškos, šie laivai padidintų Lietuvos pakrančių vandenų stebėjimo pajėgumus ir užpildytų gebėjimų veikti Kuršių mariose spragą.

Lietuvos ir Suomijos gynybos ministerijos taip pat atnaujino bendradarbiavimo įsigijimų srityje susitarimo memorandumą, kuriuo toliau sieks stiprinti ir plėsti dvišalį bendradarbiavimą ginkluotės ir gynybos technologijų srityje. Tai taip pat sudarys galimybes šalims lengviau keistis informacija, plėtoti mokslinius tyrimus ir vykdyti bendrus pirkimus.

„Lietuvą ir Suomiją jungia įvairūs ryšiai gynybos srityje ir formatai, tokie kaip Jungtinės ekspedicinės pajėgos, Šiaurės-Baltijos ir Šiaurės šalių grupės. Šis memorandumas – dar vienas didelis žingsnis, siekiant to paties tikslo – dar glaudesnio bendradarbiavimo ir abiejų šalių gynybinių pajėgumų stiprinimo“, – pranešime cituojamas V. Semeška.

Pirmą kartą šis memorandumas buvo pasirašytas 2005 metais ir galiojo iki 2015 metais. Atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir būtinybę plėtoti tolesnį šalių bendradarbiavimą, Lietuva ir Suomija atnaujino bendradarbiavimo gynybos srityje dokumentą.

Pasak ministerijos, Lietuva jau bendradarbiauja su Suomija, įsigydama vadovavimo ir valdymo sistemas. 2016 metų pabaigoje pasirašius sutartį, Lietuvos kariuomenėje įdiegta ir plečiama kompanijos „Systematic“ mūšio valdymo sistema (angl. Battle Management System) „SitaWare“ su papildomais produktais. 

2017 metais pasirašyta sutartis su Suomijos kompanija „Navielektro Ky“ dėl integruotos jūrų stebėjimo sistemos ir techninių stebėjimo priemonių sistemos programinės įrangos atnaujinimo. Šias metais planuojama sudaryti sutartį dėl sistemos modernizavimo darbui su įslaptinta informacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.